Linkuri accesibilitate

D. Avramopoulos: „Menținerea călătoriilor fără vize vine cu responsabilități” (VIDEO)


Interviu cu comisarul european pentru afaceri interne despre raportul CE asupra felului în care își îndeplinesc obligațiile reieșind din scutirea de vize și cum respectă statul de drept țările din Balcanii de vest și Parteneriatul estic.

Uniunea Europeană a îndemnat țările vecine care au regim liberalizat de vize, inclusiv R. Moldova, să combată mai hotărât crima organizată și corupția și să accelereze reformele democratice. Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, comisarul european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a singularizat Ucraina și R. Moldova drept țări care trebuie să grăbească reformele. Comisarul a făcut declarația cu ocazia publicării de către Comisia Europeană a unui raport despre cum își îndeplinesc obligațiile reieșind din scutirea de vize și cum respectă statul de drept Albania, Bosnia-Herțegovina, Georgia, Macedonia, R. Moldova, Muntenegrul, Serbia și Ucraina. Interviul, ralizat de corespondentul Europei Libere la Bruxelles Marek Hejduk, a fost tradus de Lucian Ștefănescu.

Europa Liberă: Despre ce este vorba în raportul legat de suspendarea vizelor de astăzi?

Dmitris Avramopoulos: „Raportăm astăzi despre modul în care funcționează schema de liberalizare a vizelor cu țările din Balcanii de vest, precum și cele din Parteneriatul estic. Raportul de azi este prima evaluare integrală făcută sub noul mecanism de suspendare pentru cele opt țări care beneficiază de călătorii fără viză potrivit schemei de liberalizare. E un raport despre aplicare, nu despre decizii. Vreau ca asta să fie clar. Sîntem pe deplin angajați să protejăm călătoriile fără viză ale cetățenilor din Balcanii de vest și din țările Parteneriatului estic, și conlucrăm cu guvernele, cu autoritățile lor în acest scop. Nu e decisă sau propusă azi nici un fel de suspendare a regimuluii de vize. Însă menținerea călătoriilor fără vize vine cu responsabilități, e clar, atît pentru cetățeni cît și pentru autoritățile relevante. Salut eforturile acestor țări de a asigura că progresele făcute sînt susținute și că refomele continuă, deși mai sînt lucruri de făcut.”

Europa Liberă: Deci ce anume doriți să facă aceste țări?

Dmitris Avramopoulos: „Ne așteptăm ca toate țările să-și intensifice eforturile de a rezolva problema migrației neregulate și de a lupta împotriva crimei organizate și a corupției în special. Toate cele opt țări au luat măsuri de a rezolva problema migrației neregulate, măsuri care dar rezultate. Aceste eforturi au dus la o scădere considerabilă a numărului de solicitări de azil făcute în țările Uniunii Europene de către cetățenii țărilor implicate. Cu toate acestea, persistă unele probleme cu solicitări de azil nefondate și cu migrația neregulată. Facem apel la toate țările implicate să ia măsuri specifice, de la întărirea controalelor la frontieră la organizarea de campanii de informare legate de obligațiile și condițiile călătoriilor fără viză.”

Europa Liberă: Ce anume specific se spune despre țările din Balcanii de vest în acest raport?

Dmitris Avramopoulos: „Pentru a îmbunătăți și mai mult cooperarea privind reîntoarcerea, Comisia Europeană le cere țărilor din Balcanii de vest să continue aplicarea eficientă a înțelegerilor de readmisie, și dacă e necesar să încheie protocoale de aplicare cu alte state membre.”

Europa Liberă: În raport e menționată Moldova, ce ne puteți spune despre această țară?

Dmitris Avramopoulos: „În ce privește prevenirea și lupta împotriva corupției, Moldova trebuie să acționeze imediat ca să asigure respectarea în continuare a condițiilor pentru liberalizarea vizelor, și să asigure durabilitatea reformelor făcute până acum.”

Europa Liberă: Iar Ucraina?

Dmitris Avramopoulos: „Avînd în vedere ultimele evoluții, Ucraina trebuie de asemenea să acționeze imediat pentru salvgardarea măsurilor anticoruție introduse împreună cu reformele anterioare și să permită înregistrarea de noi progrese.”

Europa Liberă: Ce se va întîmpla de acum încolo?

Dmitris Avramopoulos: „Vom face un nou raport pentru Parlamentul European și pentru Consiliu cu privire la respectarea în continuare a condițiilor pentru liberalizarea vizelor în 2018”

Europa Liberă: Să luăm de exemplu Georgia, care are 165.000 de cetățeni ce folosesc regimul fără vize, dintre care 10.000 au depășit rermenul legal de ședere de 90 de zile. E asta o problemă și pentru alte țări, și e suficientă pentru declanșarea mecanismului de suspendare a regimului fără vize?

Dmitris Avramopoulos: „Lucrul ăsta ar fi putut fi evitat. Din acest motiv i-am sfătuit pe prietenii mei georgieni să lanseze o campanie de informare, pentru a evita asta, dar s-a întîmplat, însă vă rog să mă credeți că nu e o problemă foarte serioasă, și cred că în anii ce vin, situația va fi gestionată mai bine, va fi mai bine controlată și mult mai lejeră în ce privește punerea în practică. Cel mai important lucru este ca autoritățile georgiene, guvernul, premierul însuși să apere și să protejeze în numele cetățenilor georgieni acest privilegiu care le-a fost acordat de Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Ați scos în evidență în special Moldova și Ucraina. Ca mesaj general pentru populația ucraineană și cea moldoveană: ar trebui să fie îngrijorați că liberalizarea vizelor ar putea fi oprită pentru ei?

Dmitris Avramopoulos: „Așa cum v-am spus și înainte, și am fost foarte clar, nu asta e intenția noastră, așa că cetățenii acestor țări ar trebui întrebați dacă doresc cu adevărat să apere aceste privilegii și acest drept. Depinde de ei. În ce privește Uniunea Europeană, sîntem deciși să urmăm aceași cale ca pînă acum, și așa cum probabil înțelegeți, pentru un tango e nevoie de doi”.

XS
SM
MD
LG