Preliminarii la a cincea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului estic care începe vineri 24 noiembrie la Bruxelles.
Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, de ce ceea ce nu a fost posibil în Vilnius și Riga, ar putea fi posibil zilele aceastea, la Summitul Parteneriatului Estic din Bruxelles: posibilitatea partenerilor estici de a deveni membri ai UE?
Petras Auštrevičius: „Sunt foarte bucuros că am ajuns la cel de-al 5-lea Summit al Parteneriatului Estic. Asta arată că Uniunea Europeană are o linie politică puternică de apropiere de vecinii noștri estici, care sunt foarte importanți pentru UE, căci ei oferă securitate, stabilitate și cooperare economică. Lucrurile au evoluat de la Vilnius incoace. În Vilnius țările încă mai dezbăteau posibilitatea de a semna sau nu acordurile de asociere. Acum avem 3 țări cu Acorduri de asociere, cooperăm în baza unei platforme de cooperare foarte serioase și care se desfășoare pe mai multe planuri. Însă eu nu văd o promisiune imediată de aderare la UE. Ceea ce văd eu, este recunoașterea faptului că țările din Parteneriatul Estic au aspirații europene. UE înțelege că în vecinătatea noastră sunt țări care doresc să continue să se alăture proiectului nostru. Partenerii noștri estici văd UE ca pe o zonă de stabilitate, cooperare, prosperitate, o adevărată promisiune pentru viitor.”
Europa Liberă: Vor primi după acest Summit Moldova, Ucraina și Georgia un tratament special din partea UE?
Petras Auštrevičius: „Acordurile de asociere, Acordurile de Comerț Liber și Aprofundat precum și acordurile pentru liberalizarea vizelor pentru cele trei țări menționate de Dvs., reprezintă o platformă pentru o cooperare foarte extinsă și complexă. Nu vorbim aici de dialogul politic. Nu presăm aceste țări să accepte pozițiile noastre. Le oferim însă experiența și expertiza noastră în aplicarea reformelor, pentru ca având acest exemplu aceste țări să devină mai competitive. Nu dorim să avem în vecinătatea noastră state eșuate. Dorim să le vedem ca țări care cresc, care se dezvoltă, să le vedem stabile, din punct de vedere politic, iar acele acorduri, au fost și sunt și pentru noi experimentale, o premieră și pentru noi. Acum introducem acest principiu: mai mult pentru mai mult trebuie aplicat. Cele trei țări, Georgia, Moldova și Ucraina, se află în fruntea cursei și încep să aibă rezultate în aplicarea reformelor. Haideți să luăm ca exemplu liberalizarea vizelor. Aceste țări au de implementat sute de prevederi tehnice și cred că aceasta va avea consecinte pozitive asupra lor, fapt care va transforma aceste țări în bine, si diferenta dintre ele si celelalte va creste vizibil. Eu sunt pentru mai multă cooperare cu țările pregătite pentru asta, care doresc si care sunt capabile să ofere rezultate.”
Europa Liberă: Conflictele înghețate erau să blocheze Summitul precedent. Anticipați aceeași situatie si acum?
Petras Auštrevičius: „Eu sper că UE va juca un rol mai cuprinzător și mai activ ca actor global. Dorim ca UE să fie un actor mai influent și mai puternic pe scena internațonală. Acestea fiind spuse, nu înteleg de ce nu am vrea să jucăm mai tare aici, in vecinătatea noastră, apropo și de aceste conflicte inghețate, care uneori devin fierbinti si care durează de mult pre mult timp. Declarația finală a Summitului va preciza că UE dorește să se implice mai mult în găsirea unor soluții, să inființeze chiar instituții care să identifice rezoluții pentru aceste conflicte. Nu ne dorim conflicte la granitele noastre, căci mai devreme sau mai târziu vor ajunge și la noi. Aceste conflicte creează si mai multă tensiune in jur. Iata de ce, sper ca UE va folosi acesta șansă pentru a asista aceste țări în rezolvarea conflictelor de pe teritoriile lor.”