Linkuri accesibilitate

Bulgaria, o țară supravegheată de Bruxelles, preia președinția UE


Rumen Radev pe vremea când era candidat pa președinție al Patidului Socialist, Sofia,13 noiembrie 2016

Una din primele măsuri a fost cosmetică: interzicerea căruțelor cu cai prin capitala Sofia.

Bulgaria, o țară răvășită de corupție și suspectă, ca și România, celorlalte țări din UE, tocmai a preluat, pentru șase luni, președinția rotativă a Uniunii și una din primele măsuri a fost cosmetică: interzicerea căruțelor cu cai prin capitala Sofia.

Celor care argumentau că României i se va ridica controlul asupra justiției, acel MCV (Mecanism de Cooperare și Verificare) înainte ca Bucureștiul să preia președinția rotativă a UE peste un an (ianuarie 2019) li se arată acum că o țară monitorizată de Bruxelles, exact ca România, tocmai a preluat președinția UE, creând un precedent nedorit.

Argumentul era că nu se poate ca o țară să preia președinția UE câtă vreme justiția ei e monitorizată de la Bruxelles. Iată însă că Bulgaria, țara cea mai săracă din UE, cu cea mai controlată și coruptă presă, are acum pentru șase luni președinția UE.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a respins de altfel marți prin veto legea anti-corupție votată de Parlament pe 20 decembrie pentru că, conform textului, procurorii anti-corupție ar fi trebuit să fie numiți de majoritatea parlamentară. Asta, a spus Radev, nu asigură independența procurorilor.

Urmează Austria, iulie-decembrie, unde extrema dreaptă neo-nazi se află în coaliția guvernamentală, după care vine România, dar exemplul Bulgariei arată că nu se va ridica acel MCV.

Bulgaria va trebui, printre altele, să organizeze și să medieze negocierile în jurul Brexit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Vor mai fi discuții în vederea găsirii unei poziții comune în privința refugiaților și pregătirea viitorului buget al UE pentru perioada care începe din 2020.

Țară săracă și care nu e în zona euro, precum predecesoarea sa Estonia, Bulgaria nu va putea continua ambițioasa agendă digitală a Estoniei, una din țările cele mai avansate de pe planetă în materie de Internet.

Fiind o țară de tranzit pentru imigranți, Bulgaria va căuta să medieze în vederea obținerii unei poziții comune în chestiunea azilului, cu atât mai mult cu cât între Bulgaria și România președinția UE va fi deținută de Austria, care are o poziție foarte dură în chestiunea imigrației.

La fel, Bulgaria va căuta să readucă în discuție chestiunea aderării la UE a țărilor din Balcanii de vest, respectiv Serbia, Albania și Muntenegru (Bosnia, un stat disfuncțional, nu intră în discuție). Bulgaria a pregătit deja un summit UE special, pe 17 mai, care va discuta perspectiva aderării statelor din Balcani. Perspectivă firavă, de altfel, într-atât criza economică și cea a refugiaților au erodat orice apetență a opiniei publice în țările membre pentru o eventuală nouă extindere prin primirea unor țări fost comuniste cu un nivel de trai scăzut.

De altfel, consilierul guvernului bulgar pentru afacerile europene, fostul președinte al Parlamentului European, germanul Hans-Gert Pöttering e cunoscut pentru scepticismul său în chestiunea unei posibile noi extinderi.

În schimb bulgarii, ca și românii, rămân pro-europeni. Un sondaj Gallup International arată că 62 % din bulgari au încredere în UE — cu 12 % mai mult decât în decembrie 2016.

XS
SM
MD
LG