Academia de Administrare Publică, instituția de învățământ superior prin care au trecut zeci de mii de funcționari publici, mii de studenți, masteranzi și doctoranzi împlinește în curând un sfert de secol de la fondare. Ce-a reușit și ce-și propune în continuare să facă alma mater pentru crearea unei administrații publice eficiente, responsabile, credibile, transparente și deschise în relația cu beneficiarii serviciilor sale, cetățenii – în convorbirea ce urmează cu doctorul habilitat în drept, profesorul universitar și rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan.
Europa Liberă: Academia de Administrare Publică își sărbătorește în curând un sfert de secol de la înființare. Cu felicitările de rigoare pentru aniversare, ne-am dori, dle profesor, să vorbim poate în altă cheie, mai puțin festivă, dar eventual chiar pragmatică despre ce este acum Academia de Administrare Publică. Care a fost raison d'être, rațiunea de a fi a acestei instituții de învățământ superior pentru un stat tânăr ca R. Moldova?
Oleg Balan: „La acea perioadă, în 1993, când Republica Moldova pornise pe făgașul independenței și pe construcția unui stat nou, democratic, pe alte principii decât principiile centralizării puterii, rectorul de atunci și primul fondator al Academiei, împreună cu președintele Snegur, alți politicieni de la acea vreme, au convenit fondarea instituției Academia de Administrare Publică, care avea atunci o altă denumire – Academia de studii în domeniul administrației publice, o instituție total nouă, construită pe alte principii și care de fapt avea ca și interes instruirea noilor funcționari publici pe principiile care să aibă ca și viziuni autonomia locală, ca să aibă cunoștințe în domeniul administrației publice, în domeniul dreptului, în domeniul economiei. Deci, cu sprijinul și al vecinilor noștri, profesorilor din România, s-a reușit la acea perioadă, iar președintele Snegur în data de 21 mai 1993 a semnat acel decret pentru fondarea instituției noastre.
Astăzi deja în câteva zile vor fi 25 de ani de la fondarea acestei instituții. Academia nu mai este acel centru de perfecționare a cadrelor de la care a început totul, Academia este o instituție de învățământ superior, care are studii de masterat, care are studii de dezvoltare profesională, care are doctorate. Deci noi avem o serie de personalități care au susținut doctoratele în Academia de Administrare Publică, avem o serie de personalități, de funcționari publici care au făcut masterate…”
Europa Liberă: Ce-ați remarca poate în primul rând legat de performanța Academiei la capătul acestor 25 de ani de funcționare? Cum măsurați această performanță?
Oleg Balan: „Performanțele se măsoară prin rezultate. De la fondare și până acum au făcut cursuri de dezvoltare profesională prin Academia de Administrare Publică peste 40 de mii de funcționari din Republica Moldova. Deci, avem peste 5000 de absolvenți a studiilor de masterat. Dacă vorbim concret ca cifră: din cei 101 de deputați din Parlamentul RM, astăzi 28 din ei sunt absolvenții Academiei de Administrare Publică. Țin să menționez că aceștia sunt în toate fracțiunile parlamentare. Așa a fost întotdeauna. Academia a fost acea instituție unde s-au făcut studiile funcționari atât din administrația publică locală, din administrația publică de nivelul 1 și 2, din administrația publică centrală. Pe parcursul istoriei, în toate guvernele RM au existat absolvenți ai Academiei și în actualul Guvern sunt doi absolvenți – este vorba de Ministrul Afacerilor Interne și este vorba de Ministrul Sănătății.”
Europa Liberă: Guvernările pleacă, funcționarii rămân. Ca și mediul academic. Care ar fi formula cea mai potrivită, mai benefică pentru politicile în domeniul administrației publice de interacțiune între Academie și guvernările ce se perindă?
Oleg Balan: „Formula ar fi una foarte simplă: continuitatea. Este necesar ca acele politici elaborate anul trecut, doi ani în urmă,
Trebuie să diferențiem foarte clar geopolitica de administrație publică ...
cinci ani în urmă, să dea roade peste o anumită perioadă, să nu fie schimbate de la un guvern la altul, iar direcțiile și vectorul geopolitic să influențeze aceste politici în domeniul administrației publice.
Trebuie să diferențiem foarte clar geopolitica de administrație publică. Ca să lăsăm funcționarii publici, administrația publică, atât de nivelul 1, cât și de nivelul 2 să-și facă treaba. Un primar nu trebuie să fie influențat de anumite politici, inclusiv de politicile de partid. Vedeți că se vorbește tot mai mult la forurile aleșilor locali despre o necesitate stringentă de reformă administrativ-teritorială. Primarii solicită autonomie locală, autonomie financiară, lucruri care trebuie făcute, care poate trebuiau făcute mult mai înainte pentru a ne da rezultatele scontate. Or, rezultatele unei reforme nu sunt imediate. Pentru asta trebuie timp, perioadă de implementare, perioadă de obținere a rezultatelor.”
Europa Liberă: Vorbind despre preocuparea majoră pe care nu poate să nu o aibă un asemenea centru de instruire și perfecționare a funcționarilor publici - cea de modernizare a procesului de studii. Care ar fi aspectul cel mai relevant din acest punct de vedere pe parcursul acestui sfert de secol?
Oleg Balan: „Academia tot timpul a fost acel centru de promovare a politicilor în domeniul administrației publice, iar eu în calitate de rector și colegii care au condus anterior instituția ne-am stăruit să aducem din Europa, din cadrul țărilor Uniunii Europene și din afara lor cele mai bune politici în domeniul administrației publice. Astăzi, noi suntem acel centru național de promovare a politicilor în domeniul administrației publice care avem o serie de proiecte internaționale, o serie de proiecte cu reprezentanții UE, cu UE, prin care încercăm ca acele politici de administrare să fie aduse în RM în Academia de Administrare Publică, să fie transmise aleșilor locali, să fie transmise primarilor, să fie transmise președinților de raioane, ca ei, văzând aceste lucruri, însușind aceste lucruri, întâlnindu-se cu ei în cadrul Academiei de Administrare Publică să poată promova cele mai bune practici în domeniul administrației publice, în autoritățile de unde ei vin.”
Europa Liberă: În ce măsură procesul de instruire și dezvoltare profesională este ajustat la standardele europene?
Oleg Balan: „În cel mai direct mod. Ne străduim ca standardele din domeniul administrației publice să fie preluate la nivelul european. Noi suntem cei care am elaborat Ghidul Alesului Local. Este acea carte de căpătâi a aleșilor locali, fără de care nu ar putea să activeze sau dacă-și doresc un rezultat vizibil în cadrul activității pe care o desfășoară, deci această lucrare trebuie să fie de căpătâi. Noi elaborăm metodologii, materiale științifice, ghiduri atât pentru aleșii locali de nivelul 1, cât și pentru cei de nivelul 2, pentru ca ei să aibă acel suport necesar pentru activitatea pe care ei o desfășoară.
Să știți că în afară de lucrările clasice sau de activitățile clasice pe care le desfășoară Academia, noi, împreună cu suportul PNUD am reușit și am promovat pe pagina web a Academiei de Administrare Publică platforma de instruire la distanță. Orice funcționar public, mai ales consilierii locali, consilierii de nivelul 1 și2, atunci când simt că au nevoie de anumite cunoștințe pe un anumit domeniu pot deschide platforma noastră și pot prelua o serie de cursuri pe care le promovăm gratuit pentru toată lumea pentru a-și crește nivelul său profesional. Este o nouă formă de instruire pe care o promovăm noi și vreau să vă spun că este o formă care în discuții cu persoanele din administrația publică este una apreciată.”
Europa Liberă: Dvs. aveți o explicație a situației în care, pe de o parte, pregătirea cadrelor înalt calificate pentru serviciul public, instruirea și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici de toate nivelurile se bucură de înalte aprecieri, și nu doar cu acest prilej festiv, iar pe de alta – nu există de ani buni sondaje de opinie în care să nu se deplângă proasta guvernare?
Oleg Balan: „Aici nu sunt de acord cu Dvs. Uitați-vă vă rog la ultimul sondaj de opinie – Barometrul Opiniei Publice. Vedeți că pe primul loc, unde pare-mi-se că este Biserica în încrederea cetățenilor, și pe locul doi sunt primarii, primăriile. Probabil avem o problemă legată și de percepție, dar eu mă bucur că această muncă pe care o desfășoară Academia de Administrare Publică este reflectată și în sondajele de opinie. Mă opresc doar aici, la nivelul de primari. Fiind al doilea sau al treilea în topul preferințelor cetățenilor, eu zic că Academia de Administrare Publică își face treaba și o face foarte bine.”
Europa Liberă: Aveți dreptate, domnule profesor. Mă refeream la percepția guvernării la nivel central, dar cred că este relevant și faptul că primarii sunt in ierarhia încrederii foarte sus. În ce măsură funcționarii instruiți de Academie sunt pregătiți pentru o autentică guvernare electronică? Există, de exemplu, funcționari care nu au pus mâna vreodată pe un mouse, pe o tastatură?
Oleg Balan: „Sunt venit în Academia de Administrare Publică în 2003, am început activitatea în Academie cu funcția de decan. Vreau să vă spun că în acea perioadă într-adevăr erau primari care aveau frica de acel mouse cum ziceți Dvs. și cam cu greu
Academia posedă toate tehnologiile necesar pentru ca acești primari, și nu numai, și cei din administrația centrală, să fie instruiți la cele mai înalte standarde...
porneau calculatorul. Astăzi, vreau să vă zic, în cadrul Academiei deja de câțiva ani buni, împreună cu precedentul rector, am lansat o nouă specialitate la instruirea de masterat, am lansat specialitatea „Management informațional în administrația publică”. Academia posedă toate tehnologiile necesar pentru ca acești primari, și nu numai, și cei din administrația centrală, să fie instruiți la cele mai înalte standarde. Academia este instituția care-și face predările cu table interactive, tehnologii și softuri de ultimă generație. Astăzi, primarii noștri sunt suficient de bine pregătiți pentru a putea trece la o nouă etapă de guvernare, să renunțăm la acele hârtii, care circulă dintr-un birou în altul, și să facem circulația electronică a documentelor.
Desigur că aici este foarte mult de lucrat, pentru că nu toate primăriile sunt dotate suficient de bine cu tehnic necesară. Dar cred că într-o perioadă suficient de scurtă s-ar putea ca administrația publică locală să poată să treacă la o nouă etapă de pregătire a documentelor, doar în formatul electronic. Zic că suntem într-o perioadă incipientă a acestui proces.”