Doi foști miniștri bulgari ai energiei din GHERB și PSB au respins afirmațiile președintelui Vladimir Putin că Bulgaria a renunțat la proiectul South Stream sub presiuni externe și a pierdut venituri anuale din taxe de tranzit de 400 de milioane euro.
Ex-miniștrii Delian Dobrev și Dragomir Stoinev au negat existența unor presiuni externe asupra Bulgariei în vederea renunțării la gazoductul South Stream. Dobrev a fost ministru în primul guvern Boiko Borisov iar socialistul Stoinev – în guvernul Plamen Oreșearski.
Dobrev a declarat că centriștii au criticat modul în care proiectul a fost modificat de guvernul Oreșearski. Atunci au apărut și problemele cu Comisia Europeană. Concursul public pentru tronsonul bulgăresc a fost făcut în grabă – a început de Crăciun și s-a încheiat la Revelion, a spus Dobrev.
Stoinev a declarat la rândul său că Bruxelles-ul a criticat faptul că compania de proiectare a fos formată numai din experți ruși și bulgari.
El a mai spus că guvernul Oreșearski nu a fost supus unor presiuni externe. Porturile Varna și Burgas au fost blocate practic de tuburile viitorului gazoduct. Oprirea proiectului se datorează proceselor din Europa și în primul rând evenimentelor din Ucraina și reacția Uniunii Europene în ce privește apărarea integrității teritoriale a acestei țări.
Partidul socialist consideră acum că proiectul este necesar Bulgariei. „În UE unele țări pot avea acces direct la gaze naturale, iar altele – nu. Standardele duble generează sentimente negative fața de modul de funcționare a Uniunii”, a declarat ex-ministrul socialist.
Directorul institutului East European Gas Analyses Mihail Karciomkin consideră că Putin a transformat Bulgaria în țap ispășitor pentru eșecul South Stream-ului. După el, Gazprom-ul a oprit proiectul din cu totul alte motive. În primul rând, anexiunea Crimeii a schimbat atitudinea UE față de gazoductul de tranzit, iar criza ucraineană a blocat practic proiectul.
Au apărut probleme cu finanțarea gazoductului în condițiile sancțiunilor. Costul gazoductului a crescut cu 50%. Concernul italian ENI a refuzat să investească o sumă mai mare de cele 600 de milioane de euro convenite inițial.
Ca de obicei țap ispășitor a devenit însă veriga cea mai slabă – Bulgaria. Putin a făcut din ea principalul responsabil pentru moartea proiectului și pe deasupra a prezentat poziția Sofiei drept o trădare a intereselor naționale și un exemplu de slăbiciune ce nu trebuie urmat de Uniunea Europeană în cazul proiectului Nord Stream 2.