Parlamentul European va vota în sesiunea sa plenară din noiembrie raportul europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius, care analizează modul în care sunt aplicate în Moldova prevederile Acordului de Asociere cu UE. Raportul menționează „oligarhizarea Moldovei” drept un factor negativ al evoluției europene a R. Moldova, care determină UE să înghețe asistența macrofinanciară. „Așteptăm cu nerăbdare alegerile de la anul. Pentru noi nu contează cine va câștiga, ci cum va câștiga. Până atunci, niciun euro din asistența macrofinanciară nu va fi transferat către Banca Națională a Moldovei. Vom susține între timp societatea civilă, ca și o serie de proiecte de dezvoltare, mai ales în zonele rurale”, spune raportorul într-un interviu cu Europa Liberă.
Europa Liberă: Domnule Auštrevičius, care sunt principalele idei pe care le-ați dorit transmise în Moldova cu acest raport?
Petras Auštrevičius: „Ne-am concentrat pe evoluțiile majore din R. Moldova cu privire la aplicarea Acordului de Asociere. Acesta nu este un raport tehnic, Acordul de Asociere nu este altceva decât un cadru de schimbare a țării: schimbări politice, economice, schimbări de legislație. Provocările politice sunt însă cele care ne interesează cel mai mult. Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la situația standardelor democratice în Moldova: statul de drept și justiția. Reținând acest lucru, aș spune că respectarea standardelor politice, democratice sunt punctele cele mai importante pentru noi în acest moment. Iată de ce, raportul nostru nu este foarte pozitiv.”
Europa Liberă: Aș spune chiar că este unul dintre cele mai aspre rapoarte de până acum. În orice caz, este primul în care se spune clar că oligarhii sunt o problemă mare pentru UE în relația cu R. Moldova.
Petras Auštrevičius: „Oligarhizarea în Europa de Est nu este un trend nou. O vedem în Ucraina, în Georgia (unde un om de afaceri foarte influent, dl Ivanișvili, influențează tot ce se întâmplă în Georgia, chiar dacă nu se află în luminile reflectoarelor).
Ne uităm la evenimentele care au loc în Moldova și încercăm să înțelegem ce se întâmplă. De ce alegerile merg într-o direcție, dar centrii de putere rămân aceiași? În R. Moldova există oameni foarte bogați și influenți, care au mai mult decât putere economică. Aceștia au și foarte multă putere politică prin asocierea cu partide și cu mass-media. De aceea subliniem în acest raport faptul ca UE nu susține, nu este de acord cu acest curs al lucrurilor în Moldova.
O Moldovă europeană ar trebui să se concentreze pe drumul său european, iar pentru asta oamenii de afaceri influenți ar trebui să nu se mai amestece în cursul politic al Moldovei. Politica trebuie să fie făcută de forțele democratice și de societatea civilă.”
Europa Liberă: Dar până de curând, acești oligarhi erau văzuți chiar de către UE ca garanți ai stabilității. Sigur, toată lumea știa că influențează lucrurile politic și economic, dar, în același timp, sau tocmai de aceea, au sau aveau capacitatea de a ține lucrurile sub control. Acest aspect nu mai este important pentru Uniunea Europeană?
Petras Auštrevičius: „Apreciem stabilitatea politică în Moldova. Dar credem că cea mai urgentă nevoie a Moldovei este o dinamică pozitivă a schimbării. Mai multă ambiție și o strategie clară de atingere a obiectivelor generate de această ambiție.
Dorim o Moldova unde societatea este deschisă și onestă...
Situația este înghețată, distribuția puterii în stat este clară, pozițiile sunt împărțite cui trebuie, și nu există competiție reală și pozitivă. Politica însemnă competiție reală. Alegerile asta sunt! În raport spunem foarte clar că la alegeri nu este atât de important cine va câștiga, ci cum va câștiga! Pentru noi este foarte important ca procesul de alegeri să fie unul corect, transparent, democratic. De aceea consider foarte important să menținem deschise toate canalele de comunicare cu conducerea Moldovei. Dorim o Moldova unde societatea este deschisă și onestă.”
Europa Liberă: Raportul Dvs transmite, pe scurt două mesaje importante: 1. nu mai vrem oligarhi în Moldova, nu mai vrem o Moldova unde se trag sforile nedemocratic, în spatele ușilor închise și 2. nu vom mai da bani europeni oligarhilor. Până când nu va mai curge niciun ban european către Chișinău?
Petras Auštrevičius: „În primul rând, noi înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea UE. Dar nu putem emite cecuri cu bani așa, degeaba, fără ca înțelegerile încheiate cu Moldova să nu fie respectate. Criteriile democratice sunt la fel de importante ca armonizarea legislativă, ca reformele economice, ca deschiderea țării către investiții. Vorbim despre țară, în ansamblu. Vorbim despre Republica Moldova și ce viață oferă ea cetățenilor săi, cum își construiește istoria, ce emoții le oferă oamenilor, ce nivel de trai și așa mai departe. Ca atare, așteptăm cu nerăbdare alegerile de la anul. Până atunci, niciun euro din asistența macrofinanciară nu va fi transferat către Banca Națională a Moldovei.
Vom susține între timp societatea civilă, ca și o serie de proiecte de dezvoltare, mai ales în zonele rurale. Nu vom mai da bani guvernului, ci primăriilor și administrațiilor locale, pentru reparații de școli, construcția de poduri sau aducțiunilor de apă.”