Linkuri accesibilitate

Activiști armeni au protestat în fața ambasadei ruse la Erevan


La protestul din fața ambasadei ruse la Erevan

Activiști armeni au protestat în fața ambasadei ruse la Erevan, marți, cerând ca soldatul rus de la baza Gyumri, suspectat că a ucis o femeie în bătaie, să fie predat autorităților Armeniei. Soldatul rus a fost pus sub acuzare de procuratura armenească, dar continuă să se afle la baza militară a Rusiei. El este cercetat pentru că a omorât în bătaie, involuntar, o femeie de 57 de ani. Ambasada rusă a respins vreme îndelungată implicarea sa.

Incidentul a avut loc pe 2 decembrie, în apropierea bazei de la Gyumri. Victima – Giulieta Gukasian, lucra măturătoare, și trăia împreună cu mama sa de 84 de ani și fiica. Ea a fost bătută crunt de un soldat, a cărui identitate n-a fost dezvăluită, în timp ce mătura strada nu departe pichetul rusesc de grăniceri. Femeia a murit din cauza rănilor. Cauza atacului nu este clară.

În 2015, un alt soldat rus, de la aceeași baza militară din Armenia, a ucis șapte membri ai unei familii din Gyumri și un tribunal local l-a condamnat la închisoare pe viață. Soldatul își ispășește pedeapsa în Rusia.

Potrivit Eurasianet, la baza de la Gyumri s-ar afla circa 5 mii de militari ruși. În 2010, Armenia și Rusia au prelungit contractul de arendă a bazei până în anul 2044.

XS
SM
MD
LG