Linkuri accesibilitate

Dreapta radicală germană şi simpatiile pro-ruse


Protest împotriva partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Berlin, 27 mai 2018
Protest împotriva partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Berlin, 27 mai 2018

Rolul unor activişti, originari din România

Partidul naţionalist şi eurosceptic, Alternativa pentru Germania (AfD) este pe cale să devină exponentul politic principal al forţelor radicale de dreapta. Formaţiunea respinge aceste etichetări, considererîndu-se un partid popular. Pentru a conferi acestei aserţiuni o credibilitate mai mare, conducerea a luat măsuri de a izola sau a exclude anumite personaje, considerate prea radicale. Anatema extremismului a fost îndreptată şi contra unor organizaţii de tineret ale partidului.

Una dintre figurile emblematice ale partidului, André Poggenburg, acuzat în repetate rînduri de extremism politic şi criticat de către aripa moderată a partidului, a părăsit acum formaţiunea. La sfîriştul săptămînii trecute, Poggenburg a înfiinţat propriul său partid, numit Pornirea patrioţilor germani (Aufbruch deutscher Patrioten - Mitteldeutschland, AdP). Simbolul noului partid este albăstriţa. Această floare a fost semnul de recunoaştere pe care-l purtau naziştii austrieci la reverul hainei, pînă-n 1938, anul anexării Austriei de către Germania hitleristă.

Unul dintre apropiaţii lui Poggenburg, Hans-Thomas Tillschneider, a rămas în partidul mamă, Alternativa pentru Germania, refuzînd la recentul congres al formaţiunii (desfăşurat între 11 şi 14 ianuarie în oraşul est-german Riesa) să se distanţeze de amicul său. Tillschneider, născut în 1978 la Timişoara, care a fost desemnat la congres ca viitor candidat la alegerile europene, din 26 mai, a schiţat într-o cuvîntare nu numai liniile doctrinei formaţiunii sale, ci a reliefat şi poziţia faţă de Rusia. El a exprimat acolo ceea ce a împărtăşeşte şi Poggenburg, afirmînd, fără ocolişuri, ceea ce doreşte:

Markus Frohmeier, Hans-Thomas Tillschneider, Manuel Ochsenreiter (ARD, Youtube – montaj)
Markus Frohmeier, Hans-Thomas Tillschneider, Manuel Ochsenreiter (ARD, Youtube – montaj)

„...o Uniune Europeană liberă a patriilor care respectă cultura şi identitatea diferitelor naţiuni şi care întreţine relaţii bune cu Rusia”.

Cît de răspîndite sînt aceste simpatii pro-ruse în rîndurile dreptei naţionalist-autoritare (nu numai din Germania) o dovedeşte un alt incident în care este implicat activistul şi editorul unei reviste naţionaliste („Zuerst!”), Manuel Ochsenreiter. Acesta ar fi dat instrucțiuni unor membri ai grupului neofascist polonez „Falanga” să atace pe date de 4 februarie 2018 sediul Asociației Culturale Maghiare din localitatea Ujgorod, din Ucraina. S-a mai afirmat că atacul ar fi fost inspirat de către Rusia cu scopul de a altera relaţiile Ungariei cu Ucraina. Totodată, atacul trebuia să fie prezentat ca o acţiune a unor neonazişti ucrainieni.

Ochsenreiter lucrează în biroul parlamentar al lui Markus Cornel Frohnmeier, născut în anul 1990 la Craiova. Potrivit platformei t-online, ziarului die tageszeitung şi televiziunii ARD, relatăriile privind implicarea lui Ochsenreiter au fost dezminţite de Frohnmeier.

Ceea ce uneşte toate aceste personaje, Poggenburg, Tillschneider, Frohnmeier şi Ochsenreiter, este nu numai simpatia pentru Rusia, ci şi simpatiile pentru euroscepticismul militant al aşa numitei „Mişcări identitare” (o organizaţie radicală de dreapta prezentă cu filiale în mai multe ţări europene) şi împărtăşirea conceptelor, inspirate din aşa numita „Revoluţie conservatoare”.

Înaintea alegerilor generale din 2017, actualul deputat în Bundestag, Frohnmeier, a lansat într-o cuvîntare agresivă o adevărată declaraţie de război la adresa celorlalte partide şi la adresa statului de drept, mai mult decît îngrijorătoare pentru sistemul occidental, democratic:

„Cînd venim noi, vom face ordine, vom face curăţenie în grajd, atunci se va face din nou politică pentru popor şi numai pentru popor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG