Linkuri accesibilitate

Egidijus Vareikis: „Acest sistem va aduce surprize electoratului”


Alegerile parlamentare din 2014, la Bălți
Alegerile parlamentare din 2014, la Bălți

Interviu cu co-raportorul APCE pentru Moldova, politician lituanian, în a cărui țară se aplică un sistem similar.

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor aduce surprize cetățenilor, crede co-raportorul APCE pentru Moldova, Egidijus Vareikis. Politicianul lituanian mai atrage atenția asupra faptului că va fi dificil pentru observatori să monitorizeze derapajele de pe platformele sociale, mai ales că este permisă desfășurarea campaniei până în ziua alegerilor. „Nu știu dacă aceste alegeri vor aduce liniște socială și echilibru politic în țară. Dacă politicienii respectă nevoile și dorințele cetățenilor, vor face în așa fel încât după alegeri să instaureze o atmosferă de pace și liniște socială”, mai adaugă raportorul APCE.

Interviu cu co-raportorul APCE pentru Moldova, Egidijus Vareikis
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:07 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Vareikis, de luni veți fi la Chișinău în fruntea delegației APCE de pregătire a monitorizării alegerilor parlamentare din februarie.

Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis

Egidijus Vareikis: „Fiind raportor al APCE am obligația să particip la alegeri și în așa-numita misiune pre-electorală. Vom verifica derularea pregătirilor, dacă legile sunt respectate, dacă s-a făcut campanie în perioada prevăzută de lege, dacă partidele s-au înregistrat în mod legal și așa mai departe. Nu știu dacă aceste alegeri vor aduce liniște socială și echilibru politic în țară. Dacă politicienii respectă nevoile și dorințele cetățenilor, vor face în așa fel încât după alegeri să instaureze o atmosferă de pace și liniște socială.

Sistemul electoral este foarte interesant pentru mine, căci este cam la fel ca în țara mea, Lituania. Vom vedea pe parcursul alegerilor ce probleme vor fi și ce anume va aduce bun acest nou sistem electoral mixt, care va fi pus în aplicare pentru prima dată în Moldova acum, la aceste alegeri. Sunt convins însă, din experiența pe care o am în țara mea, că acest sistem va aduce surprize electoratului.”

Europa Liberă: La ce vă referiți? Ce fel de surprize?

Egidijus Vareikis: „Cetățenii vor primi două liste de vot: una pentru persoane individuale și încă una pentru partide politice. Uneori, oamenii își dau votul pentru persoane aflate departe de lumea politică sau de profilul uzual al politicianului. Vor fi surprize în circumscripțiile electorale.

Ne putem uita la sondajele de opinie, dar acestea reflectă doar listele partidelor, nu și persoanele individuale care candidează. Într-o circumscripție un partid poate fi votat de 90% dintre alegători, în alta de doar 60%. Este un sistem riscant și dificil, dar reflectă opinia oamenilor.

Mă aștept ca cei care nu vor ieși în câștig să spună că e din cauza sistemului...

Mă aștept ca cei care nu vor ieși în câștig să spună că e din cauza sistemului. Vom încerca să observăm chestiunile tehnice ale procesului electoral. Din experiență vă pot spune că sistemul poate funcționa, iar dacă autoritățile vor respecta în organizarea alegerilor legea, atunci ce va rezulta va fi pe drept alegerea moldovenilor.”

Europa Liberă: Pentru că Dvs aveți experiență din Lituania, care ar fi neajunsurile acestui nou sistem electoral la care să ne așteptăm?

Egidijus Vareikis: „Nu aș spune neajunsuri, dar va fi altfel ca până acum: pe liste, de regulă, partidele mari câștigă, în circumscripțiile uninominale, pot câștiga acei candidați individuali. După alegeri, vor exista locuri pentru partidele politice și locuri pentru candidații neafiliați politic. Posibil ca partidele să încerce să convingă acești candidați independenți să treacă la ele, pentru a-și întări poziția.

Va fi interesant de văzut ce noi politicieni vor câștiga un loc în parlament....

Probabil că niciun partid nu va avea majoritate absolută. Se vor constitui alianțe și probabil se va constitui o coaliție de guvernare. Sigur, un exercițiu interesant, dar dacă o coaliție este constituită din trei sau patru partide, nu este foarte stabilă. Va fi interesant de văzut ce noi politicieni vor câștiga un loc în parlament. Dacă vor exista cinci sau șase grupuri politice, cum se vor organiza delegațiile la organizațiile internaționale? Va fi un joc interesant, căci delegațiile la aceste instituții necesită o anumită distribuție, un echilibru de gen și politic. Așteptăm de la Moldova să respecte angajamentele față de Consiliul Europei și UE. Pentru mine, ca raportor APCE, cel mai important lucru este să avem alegeri corecte și transparente.”

Europa Liberă: Partidele neparlamentare, mai ales PAS și PPDA, ai căror lideri sunt dna Maia Sandu și dl Andrei Năstase, s-au plâns că nu și-au putut face campanie și că au fost pur și simplu hărțuiți de autorități.

Egidijus Vareikis: „Știți poate mai bine ca mine, să faci campanie electorală azi este mult mai complicat decât era acum 20 de ani. În Moldova este o problemă campania prin intermediul platformelor sociale, căci s-a admis să se continue campania pe platformele sociale chiar și în ziua alegerilor, ceea ce face dificilă intervenția în caz de derapaje. Nu știu cum vor folosi partidele politice platformele sociale, vom vedea.

Când eu am făcut campanie nu am folosit afișele mari, căci le-am considerat inutile. Nu am făcut campanie la TV, pentru că dacă sunt mai mulți candidați abia dacă poți spune o propoziție sau două. Pe internet însă poți spune orice vrei și când vrei. Este un mediu de campanie total nou și care nu este încă foarte precis reglementat. Mă aștept la plângeri din partea competitorilor în alegeri. Este și problema finanțării partidelor politice. Nu știu cum pot autoritățile moldovene controla conturile unor partide care sunt în Statele Unite. Sunt lucruri care trebuie reglementate.”

XS
SM
MD
LG