Linkuri accesibilitate

Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a îmbunătățit la mai multe capitole


Imagine generică
Imagine generică

Evaluarea expertului ONU Thomas Hammarberg constată însă progrese minime în asigurarea unui sistem de justiție corect, imparțial și non-corupt.

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, a prezentat la Chișinău un raport despre respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană sau mai bine zis un raport despre felul cum au fost aplicate propriile sale recomandări în această privință făcute cu șase an în urmă.

Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a îmbunătățit la mai multe capitole
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Starea de lucruri privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a îmbunătățit la mai multe capitole, dar progrese durabile nu sunt posibile în lipsa unui plan de acțiuni pe termen lung, constată expertul superior al ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg în raportul său. Documentul analizează în ce măsură recomandările făcute în precedentul său raport, cel din 2013, au fost îndeplinite.

Expertul atestă în general o creștere a gradului de conștientizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, ale victimelor violenței domestice precum şi a diverselor aspecte legate de HIV și TBC. Expertul atestă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de identificare și tratament al HIV și tuberculozei în închisori. Cu toate acestea, ratele înalte ale arestului preventiv și pedepsei cu închisoarea, dar și condițiile de detenție rămân a fi domenii de îngrijorare. Expertul şi-a menținut recomandarea de acum cinci ani cea de a micșora numărul aresturilor preventive, inclusiv în rândul minorilor. O altă recomandare este eliminarea măsurilor disciplinare inumane în penitenciare.

Thomas Hammarberg a criticat o lege recent adoptată care limitează activitatea mai multor ONG-uri definite ca fiind politic angajate şi a celor finanţate din exterior. „Această legislaţie poate fi folosită pentru acţiuni represive faţă de unele organizaţii”, a menţionat expertul. După părerea sa, aceste norme legale pot fi aplicate arbitrar şi ar putea restricţiona inclusiv activităţile legate de protejarea drepturilor omului.

Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg

El a mai afirmat că reprezentanţi din mai multe ONG-uri i-au raportat dificultăţi în accesarea de granturi externe, dificultăţi cauzate de existența unei proceduri de autorizare la consiliul de coordonare a granturilor transnistrene, precum și din cauza unor reglementări restrictive. Expertul a recomandat revizuirea acestor norme legale şi evitarea practicilor de control asupra organizaţiilor neguvernamentale.

Expertul constată progrese minime şi în asigurarea unui sistem de justiție corect, imparțial, non-corupt și profesional.

Foarte gravă şi îngrijorătoare rămâne a fi situaţia romilor, afirmă expertul ONU. Multe dintre persoanele de etnie romă sunt analfabete, nedocumentate și sărace. Copiii romi sunt marginalizați în grădinițe și rata de absenteism școlar este foarte ridicată. Majoritatea romilor nu sunt angajați în câmpul muncii, iar cei care sunt angajați, sunt discriminați la locul de muncă. Majoritatea persoanelor rome nu au acces la servicii de sănătate calitative și accesibile. Persoanele de etnie roma în etate, romii cu dizabilități și femeile roma sunt printre cei mai afectați, afirmă Thomas Hammarberg.

El a apreciat avansarea în ultimul timp a negocierilor politice bilaterale, dar și în formatul 5+2 ce au dus la soluționarea unor chestiuni importante de drepturile omului, cum ar fi recunoașterea diplomelor de studiu emise de universităţile din regiune și funcționarea școlilor cu grafie latină de pe malul stâng al Nistrului. „Este esențial de a folosi acest avânt și de a sistematiza eforturile. Dimensiunea de drepturile omului ar trebui să fie și mai proeminent încorporată în procesul de reglementare”, a spus Thomas Hammerberg.

Prezentă la lansarea raportului, experta Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi a menţionat că aceste monitorizări pe care le face ONU o dată la cinci ani nu ar fi suficiente pentru o regiune gri în care nimeni nu e lăsat să monitorizeze cum se respectă drepturile omului. Experta s-a mai arătat îngrijorată de fenomenul răpirii persoanelor de pe malul drept al Nistrului de către organele securităţii din regiunea transnistreană.

Nicoleta Hriplivîii
Nicoleta Hriplivîii

„Şi asta se întâmplă sistematic, respectiv riscă fiecare cetăţean deoarece dumnealor au acces liber pe malul drept, iar noi nu avem aces.”

Reprezentantul avocatului poporului în Varniţa, Veaceslav Ursu, a menţionat că inclusiv accesul ombudsmanului R. Moldova în regiune rămâne în continuare limitat.

„Autorităţile din stânga Nistrului ne consideră pe noi cetățeni străini. Ombudsmanul copilului, Maia Bănărescu, a vrut să se deplaseze la un liceu cu predare în limba română din regiune şi i s-a spus că ea reprezintă un pericol pentru regiune. Faceţi-vă concluziile.”

El a mai spus că cetăţenii din stânga Nistrului nu se adresează avocatului poporului de frică să nu fie ulterior persecutaţi de administrația transnistreană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG