Linkuri accesibilitate

Stephen Nix: „Alegerile vin și trec, angajamentul trebuie să rămână” (VIDEO)


De vorbă cu un observator american despre recentele alegeri moldovene și așteptările de mai departe

Institutul Republican Internațional (IRI), o organizație neguvernamentală conservatoare din Statele Unite care a monitorizat alegerile parlamentare moldovene a spus că votarea a avut loc „fără mari iregularități”, iar experții săi vor urmări și mai departe cum decurge validarea rezultatelor în instanțe. Într-un interviu acordat Europei Libere, Stephen Nix, directorul Regional pentru Eurasia al Institutului Republican Internațional spune că experții și politicienii americani interesați de Republica Moldova așteaptă cu interes evoluțiile de mai departe.

Stephen Nix
Stephen Nix

Stephen Nix: Sunt mai mulți membri ai Congresului foarte interesați să afle detalii despre aceste alegeri și, încă mai important, ce se va întâmpla în continuare, ce va întreprinde noua guvernare în ce privește politica externă. Consider că interesul pentru R.Moldova rămâne a fi unul mare, dar vrem să continuăm consolidarea acestuia. Este un lucru să ai democrație, dar este important și ce își doresc oamenii adițional libertății, locuri de muncă, pensii care să fie achitate, dezvoltare economică. În majoritatea țărilor din regiune situația este practic la fel. Când întrebăm oamenii ce-i preocupă cel mai mult, în primul rând este economia, locurile de muncă, uneori corupția, dar cel mai mult chestiunile economice. Democrațiile au obligația nu doar să funcționeze ca și democrație, dar să ajute la îmbunătățirea vieții oamenilor sub aspect economic și aceasta este o adevărată provocare pentru întreaga regiune.

Guvernul SUA va demonstra bunăvoință să conlucreze cu oricine va forma guvernarea în R.Moldova...

Europa Liberă: Mai mulți experți spun că Moldova nu ar mai fi pe radarul SUA. În ce măsură dați dreptate acestor afirmații?

Stephen Nix: Nu pot să vorbesc în numele Guvernului, nu-l reprezint, dar sunt american și am opinii și, din punctul meu de vedere, Guvernul SUA va demonstra bunăvoință să conlucreze cu oricine va forma guvernarea în R. Moldova. Suntem parteneri importanți și ultimul lucru pe care SUA și l-ar dori ar fi dezangajarea sau reducerea prezenței sale în R.Moldova din cauza rezultatelor alegerilor.

Alegerile vin și trec, angajamentul trebuie să rămână și cred că acest lucru este foarte puternic din partea SUA. Indiferent cine guvernează, Moldova trebuie să contribuie la rămânerea tinerilor în țară.

Stephen Nix: „Ultimul lucru pe care SUA și l-ar dori ar fi reducerea prezenței sale în R. Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00

Cunoaștem cu toții că tinerii părăsesc R. Moldova în număr mare și sondajele noastre arată că tinerii ar vrea să vadă realizat ceea ce i-ar ține în țară și aici vorbim de acces la educație și locuri de muncă. Ei reprezintă viitorul acestei țări și ar trebui să fie depus efort mai mare în acest sens, dar totul se reduce la educație și locuri de muncă.

Europa Liberă: Rusia a făcut tot ce a putut în regiune pentru a ține sub controlul său țările din zonă sau ar mai avea spațiu de manevră?

Toți sunt foarte îngrijorați de intențiile rusești față de Moldova...

Stephen Nix: Cred că toți sunt foarte îngrijorați de intențiile rusești față de Moldova și noi toți recunoaștem că Rusia a încercat să se implice în procesele electorale din mai multe țări din lume, în SUA și în alte țări din Europa și nu am nici un dubiu că au existat tentative de a influența treburile politice și în Moldova. Cred că toți ar trebui să fim în gardă în raport cu dezinformarea rusească care caută să semene confuzie despre democrație și principiile democratice pentru ca oamenii să pună la îndoială valorile democratice, așa că trebuie să fim în alertă, să ținem cont de dezinformare și să promovăm valorile democratice.

Europa Liberă: În ce măsură replica occidentului prin impunerea sancțiunilor și-a atins efectul sau trebuie Vestul să fie mai categoric, mai tranșant?

Stephen Nix: Una din principalele componente de apărare împotriva agresiunii Rusiei din estul Ucrainei și anexării Crimeii este că Vestul trebuie să mențină sancțiunile economice față de Rusia. De fapt, datele arată că sancțiunile au efectul scontat, care a afectat semnificativ viața cetățenilor ruși, iar economia a fost devastată. Pentru că sancțiunile au efect, Statele Unite și Europa nu ar trebui să discute pur și simplu despre prelungirea sancțiunilor cu încă șase luni, dar despre extinderea acestora. Sancțiunile sunt cheia și este important ca SUA și Europa să rămână unite în privința sancțiunilor. Rusia a continuat să încerce să mențină influența în zonă și această agresiune va continua dacă Vestul nu va ține piept Rusiei. Este important ca Vestul să ia măsuri dure împotriva acestei agresiuni și mesajul pentru Federația Rusă este că agresiunea față de vecinii ei nu va fi tolerată.

XS
SM
MD
LG