Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi cunoscute după ce acestea vor fi validate de Curtea Constituțională. Viitorii deputați socialiști promit să fie o fracțiune unită în noul Parlament. Dar PSRM care are cele mai multe mandate, 35, nu poate veni de unul singur la guvernare, ci doar într-o coaliție mare cu PDM, e unul dintre scenariile post-electorale despre care vorbește Anatolie Golea, jurnalist, analist și comentator.
Europa Liberă: S-a ajuns în impas, există un deznodământ pentru ceea ce se întâmplă după alegerile parlamentare din 24 februarie?
Anatolie Golea: „Este prematur să vorbim despre impas, despre ce va urma, dat fiind faptul că rezultatele abia au ajuns la Curtea Constituțională și Curtea încă nu s-a pronunțat. Cunoaștem din experiența scrutinelor anterioare că procesul de formare a coalițiilor este unul anevoios, destul de complicat și controversat și deznodământul urmează mult mai târziu, când coarda este întinsă până la refuz, când așteptarea oamenilor este la limită, abia atunci urmează deznodământul. Scenariul nu prevede formarea coalițiilor, simplu și rapid, a doua zi după alegeri.”
Europa Liberă: Partidul Democrat a ieșit cu inițiativa ca să-i cheme la negocieri, în primul rând, pe cei din blocul ACUM, iar liderii acestui bloc spun că ei nu vor recurge la niciun fel de complicități nici cu Plahotniuc, nici cu Dodon, cu atât mai mult cu cei din grupul lui Ilan Șor.
Anatolie Golea: „Partidul Democrat, în calitate de partid de guvernământ, trebuie să manifeste inițiativă, unu la mână, și doi la mână, trebuie să demonstreze că blocul ACUM nu este capabil să formeze alianțe, să răspundă la mâna întinsă; cam ceea ce s-a întâmplat și în alegerile prezidențiale din 2016, atunci când a fost retrasă candidatura dlui Marian Lupu, contrar voinței sale, prin decizia liderului partidului Vlad Plahotniuc și s-a vehiculat de către Partidul Democrat că acest gest a fost o mână întinsă pentru Maia Sandu, care, la rândul ei, a numit acest gest „mărul otrăvit” și nu a acceptat.
Cam același scenariu urmează, vor urma și alte declarații din partea Partidului Democrat. Cineva spunea că ar putea fi oferit aproape oficial postul de prim-ministru, alte propuneri foarte seducătoare...”
Europa Liberă: Dar apropo, Partidul Democrat ar susține la modul cel mai serios candidatura dnei Sandu la funcția de premier în caz de nu știu ce?
Dacă aveau intenție [democrații] despre o posibilă coalizare după alegeri, trebuiau să mai tempereze spiritele și posturile de televiziune...
Anatolie Golea: „Desigur că nu. Partidul Democrat știe foarte bine că cei de la ACUM vor refuza orice coaliție cu Partidul Democrat, pentru că nu au cum s-o facă. Și unii, și alții, dacă aveau intenție despre o posibilă coalizare după alegeri, trebuiau să mai tempereze spiritele și posturile de televiziune pe care le gestionează în timpul campaniei electorale, nu trebuiau să facă mișcări care acum par greșite, mișcări intenționate, gen investigația cu Fundația „Open Dialog”, care este vădit trasă de păr, alte învinuiri la adresa liderilor blocului ACUM. Atunci, de fapt, s-a tăiat cărarea pentru viitoarele negocieri de după alegeri. Acum deja se poate de presărat doar cenușă pe creștet și de tras concluziile de rigoare.”
Europa Liberă: Unii comentatori, care cred că totuși PD rămâne nucleul în jurul căruia ar trebui să se creeze majoritatea parlamentară, vorbesc despre nenorocirile pe care le va provoca blocul ACUM, dacă nu-și asumă guvernarea și o cedează PSRM. Credeți că PSRM este gata să meargă în coaliție cu PD?
Anatolie Golea: „Poziția cea mai favorabilă o are Partidul Democrat. Situându-se în centrul eșichierului politic, ei au mai mult câmp de manevră, în primul rând, și în al doilea rând, au posibilitatea de a fi mai flexibili, de a nu deziluziona propriii alegători și în al treilea rând, ceea ce este mai important, fără Partidul Democrat, practic este imposibilă o coaliție de guvernare, pentru că ea în condițiile Republicii Moldova nu poate fi una largă, poate fi doar de centru-stânga sau de centru-dreapta. Și una, și alta este imposibilă fără PD. Și aici iarăși am senzația de un deja vu, deseori am această senzație în politica moldovenească.
Eu văd scenariul din 2010, atunci când se coaliza o alianță de stânga, când a venit președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, la Chișinău pentru a oficializa această coaliție dintre comuniști și PD și în ultimul moment s-a format o coaliție de centru-dreapta – Alianța pentru Integrare Europeană. Acum se poate întâmpla exact invers, se poartă negocieri pe dreapta pentru a se forma o coaliție de stânga.”
Europa Liberă: Dar socialiștii au semnat și o declarație prin care dau asigurări că toți cei 35 de deputați se țin grămăjoară, în cazul în care vor fi presați, vor renunța la mandate.
Anatolie Golea: „Am mai văzut noi multe declarații în politica moldovenească. Cred că unii deputați ar putea să jure pe Biblie, pe Coran și pe statutul partidului, să-și taie venele și să semneze cu sânge ca pe urmă să procedeze exact invers. Cunoaștem mai multe cazuri, când unii deputați în genunchi își cereau scuze de la liderul partidului și spuneau că nu vor trece în alt partid, după care peste 15 minute deconectau telefonul și erau deja în altă fracțiune în Parlament. Se întâmplă multe lucruri ciudate.
Sigur eu ziceam că nu ne putem aștepta la formarea unei coaliții ad-hoc, imediat. Mai mult decât atât, eu cred că după aceste alegeri sunt excluse câteva variante. Prima: este exclusă cumpărarea deputaților, așa cum s-a întâmplat în precedentul Parlament, este, practic, exclusă trecerea deputaților dintr-un partid în altul prin corupție politică, șantaj, cumpărare, pentru că nu este actual și nu vor fi tolerate aceste lucruri de către partenerii de dezvoltare cu care avem de restabilit situația.
Partenerii de dezvoltare nu vor accepta ca Ilan Șor, principalul figurant din raportul Kroll, să fie la guvernare...
Doi: vorbele despre cum că Ilan Șor și partidul său sunt practic deja în coaliție de guvernare cu Partidul Democrat sunt premature din cauză că către partenerii de dezvoltare nu vor accepta ca Ilan Șor, principalul figurant din raportul Kroll, să fie la guvernare. El va trebui să rămână în opoziție.
Și trei: cred că în general nu va fi o coaliție în adevăratul sens al cuvântului, cum a fost Alianța pentru Integrare Europeană. Eu îmi amintesc acea zi de 8 august 2009, când la Agenția INFOTAG cei patru lideri de partid de atunci au semnat declarația și o păstrez și acum pe undeva. Cred că de asta dată nu vor fi semnate asemenea declarații, nu știu ce va fi, cum va fi – o coaliție așa, mai voalată sau o alianță, sau susținerea unui Guvern de salvare națională, sau de coeziune națională, sau de conciliere națională, pentru ca să demonstreze alegătorilor că ei, de fapt, nu au făcut coaliție; ei, de fapt, sunt patrioți și au salvat țara de instabilitate, de sărăcie, de nevoi, care vor fi inevitabile în cazul unor alegeri anticipate.
De aceea acum tot ce se face, se face pentru a întinde coarda la maximum pentru a enerva, dacă vreți, alegătorii și observatorii politici, comentatorii, ceea ce facem și noi acum, se dedau la presupuneri și în ultimă instanță să apară cineva, nu știu pe cal bălan sau pe Mercedes negru, dar să apară cineva care să salveze națiunea de toate belelele, de toate nevoile care ar fi aduse de alegerile anticipate.”
Europa Liberă: Și credeți că dl Plahotniuc nu-și mai vrea acest statut de „salvator al națiunii”?
Anatolie Golea: „Ba da. Dl Plahotniuc probabil și va fi „salvatorul națiunii”, dar în această configurație nu va fi prim-ministru nici Vlad Plahotniuc, nici Pavel Filip, nici Zinaida Greceanîi și nici Andrian Candu, bineînțeles. Probabil cineva mai tehnocrat, mai profesionist.”
Europa Liberă: Dar eu l-am întrebat pe vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, dacă ar accepta o figură de compromis să fie un tehnocrat și el a spus că nu cunoaște în istorie cazuri când vine un tehnocrat, fără ca să nu fie politician sau să nu fie de partea cuiva și să salveze...
Anatolie Golea: „Aici trebuie să-i dau dreptate dlui Cebotari, pentru că și Guvernul Filip la început era unul tehnocrat. Eu am reținut declarațiile dlui Pavel Filip, precum că „se va ține mai departe de politică și de alegeri”, pentru ca în campania electorală mai mult de jumătate din membrii Guvernului, din miniștri să participe în campania electorală în calitate de candidați, iar toți ceilalți – secretari de stat, tehnocrați, funcționari – să facă campanie electorală. Da, nu cred nici eu în tehnocrați, pentru că orice Guvern are nevoie de sprijin politic, guvernarea și-o asumă partidele care au venit în Parlament și au format Guvernul, dar atunci când zic că nu va fi unul dintre liderii de partid, am în vedere că va fi cineva profesionist, un economist, un jurist, un finansist dedicat...”
Europa Liberă: Pe care o să-l găsească tot PD-ul...
Anatolie Golea: „Da, așa e. Și va fi acceptat de socialiști.”
Europa Liberă: Și dacă reușesc totuși negocierile între PD și PSRM, PSRM fiind considerat un partid pro-rus, credeți că Moscova nu ar avea nimic de spus, ar agrea o asemenea coaliție?
Concepţia „pro-Moldova” este, de fapt, mâna întinsă socialiștilor pentru formarea coaliției după alegerile parlamentare...
Anatolie Golea: „Noi nu avem partide por-ruse, noi avem partide „pro-Moldova” și atunci când a fost declarată calea a patra de dezvoltare a Republicii Moldova și concepția „pro-Moldova”, atunci am zis cu tărie că aceasta este, de fapt, mâna întinsă socialiștilor pentru formarea coaliției după alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Deci, Moscova ar agrea o guvernare PD-PSRM?
Anatolie Golea: „Moscova va încerca să se opună, sprijinindu-se și pe promisiunile lui Igor Dodon că Partidul Socialiștilor va avea majoritatea în noul Parlament, dar întrucât nu s-a întâmplat va trebui să accepte sau nu știu ce să facă. Să provoace alegeri anticipate, care nu vor aduce mari schimbări de la configurația pe care o avem? Deci și Moscova este într-o situație foarte complicată, dar și socialiștii, pentru că foarte multă lume spune că toți cei care au intrat în coaliție declarată sau nedeclarată cu Partidul Democrat au rămas în istorie și același lucru s-ar putea întâmpla și cu socialiștii. Și Igor Dodon, care încă nu s-a determinat definitiv dacă este actor politic în cadrul Partidului Socialiștilor sau este deasupra luptei, pentru că face în permanență declarații contradictorii în acest sens, zic și Igor Dodon ar avea de pierdut în perspectiva alegerilor prezidențiale până la care a rămas mai puțin de doi ani.”
Europa Liberă: Dar acum ce rol joacă Igor Dodon?
Anatolie Golea: „El acum joacă rolul pe care l-a jucat acești doi ani de zile – de președinte al Partidului Socialiștilor sau al alegătorilor Partidului Socialiștilor și este principala figură care ia decizii în Partidul Socialiștilor, și oricât ar spune că „nu am participat la alegeri, nu mă implicați în această luptă politică”, aceste declarații au fost de nenumărate ori contrazise de către dânsul. El rămâne unicul personaj care adoptă decizii în Partidul Socialiștilor și, orice s-ar întâmpla, Igor Dodon își asumă responsabilitatea pentru decizia fracțiunii Partidului Socialiștilor cu asumarea consecințelor de rigoare în vederea următoarelor alegeri prezidențiale. Dacă va avea Partidul Socialiștilor de câștigat, va avea și Igor Dodon, dar nu cred că vor avea multe lucruri de câștigat. Și atunci, el își asumă niște riscuri enorme în perspectiva următoarelor alegeri prezidențiale.”
Europa Liberă: Oricum, el e cel care trebuie să semneze decretul privind înaintarea candidaturii pentru funcția de premier?
În politica moldovenească, de la 2009 încoace, nu există scenarii simple și previzibile. Ele trebuie să fie cât mai întortocheate...
Anatolie Golea: „Da, va semna. Cred că nu va accepta din prima dată, vor mai fi și aici niște scenarii interesante. În politica moldovenească, de la 2009 încoace, nu există scenarii simple și previzibile. Ele trebuie să fie cât mai complicate și cât mai întortocheate ca atunci când se realizează ceva alegătorii să simtă satisfacție, deznodământul să fie satisfăcător pentru cât mai multă lume posibil.”
Europa Liberă: Dar alegătorii sunt în așteptarea onorării promisiunilor, timpul trece.
Anatolie Golea: „Alegătorii trebuie să se obișnuiască cu ceea ce spunea Bismarck: „Ceea ce este promis înainte de alegeri, în timpul războiului și după pescuit se spun minciuni”. Trebuie să se obișnuiască că ceea ce a fost spus în timpul campaniei electorale nu se va întâmpla după alegeri. Mie, de exemplu, eu am participat la aceste alegeri și deja regret, pentru că nu am făcut-o de mai mulți ani și deja îmi pare rău.”
Europa Liberă: Anticipatele le excludeți?
Anatolie Golea: „Nu, nu le exclud! Nu putem exclude niciun scenariu. Da, eu exclud o coaliție dintre blocul ACUM și Partidul Democrat. În rest, nu exclud niciun fel de scenarii cu ruperea unor deputați, cu trecerea... Ele sunt mai puțin posibile. Cea mai verosimilă evoluție a situației ar fi crearea unui Guvern al Partidului Democrat cu susținerea deputaților din Partidul Socialiștilor, probabil nu chiar toți 35, nu știu câți, 30, 25, cât va fi suficient pentru o majoritate care să voteze Guvernul, dar aceasta este o posibilitate, să zicem așa, cam de 60-70 la sută, celelalte variante sunt sub 50 la sută, dar nu se exclude niciuna și dintre celelalte variante următoarea ca posibilitate ar fi anume alegerile anticipate. Aici urmează întrebarea: cine va avea de pierdut și cine va avea de câștigat? Bineînțeles că vom avea de pierdut noi, cetățenii, țara, bugetul... Rămâne să vedem care partide vor avea de câștigat și care vor avea de pierdut. Este cert că situația după alegerile anticipate nu se va schimba radical în sensul că niciun partid nu va putea pretinde la majoritatea parlamentară. În rest, 2, 3, 5 mandate într-o parte sau în alta vedem că nu contează atât de mult și sunt sigur că politicienii țin cont de acest lucru.”