„Troika Laundromat”, schema globală prin care care s-au spălat în jur de nouă miliarde de dolari din Rusia, reprezintă numai un fragment (circa 5%) din suma totală a tranzacțiilor suspecte, investigate acum de grupul internațional OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project sau Proiectul de Relatări despre Crima Organizată și Corupție ), a declarat Europei Libere, Paul Radu, journalist la RISE România și cofondator al OCCRP.
Radu descrie aceste scheme de spălare de bani, apărute în spațiul fost sovietic după căderea comunismului, drept „un Uber” al spălării de bani murdari, scheme ieftine (pentru cei care participau) de a-și „legaliza” câștigurile.
R. Moldova, mai declară Paul Radu, apare aproape invariabil în diversele „laundromate” pentru că are un sistem „corupt” și un sistem bancar cu un acționariat „netransparent”. În plus, se află la granița cu Uniunea Europeană. Pentru cercurile criminale, R. Moldova este „puțin riscantă”, mai puțin acum decât Ucraina, spune Paul Radu în interviul cu Europa Liberă.
Potrivit RISE Moldova, trei companii înregistrate la Chișinău au fost folosite în cadrul „Troika Laundromat”, iar prin ele se estimează că s-au spălat peste 100 de milioane de dolari. În baza unor contracte fictive, semnate la Moscova și Kiev, banii s-au scurs de pe conturile pe care cele trei firme le aveau la Banca de Economii, în cele ale unor societăți off-shore, de la o bancă lituaniană.