Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: noul Parlament este dominat în proporție de 2/3 de forțe de stânga


Protestul blocului ACUM din faţa Parlamentului. 21 martie 2019
Protestul blocului ACUM din faţa Parlamentului. 21 martie 2019

Comentariu politic săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „La nici o lună de la scrutinul din 24 februarie, președintele Dodon a convocat prima ședință a noului Parlament pentru ziua de astăzi, 21 martie, inițiind astfel procedura juridică necesară intrării în funcțiune a noului corp de deputați. Chiar dacă președintele anunțase anterior că va cere reunirea noului Legislativ spre sfârșitul acestei luni, iată că decretul său ia oarecum prin surprindere opinia publică și, mai mult sau mai puțin, și forțele politice cu reprezentare parlamentară.”

Un punct de vedere săptămânal în dialog cu Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct


Europa Liberă: Din ce am văzut la televizor, toate fracțiunile sau grupurile au încercat să dea senzația că știu ce au de făcut și nu se lasă surprinse pe picior greșit, dar, făcând abstracție de ceea ce am văzut în reportaje, în ce context are loc convocarea noului Parlament, din punctul de vedere al unui istoric?

Gheorghe Cojocaru: „Într-un context prea puțin lămuritor pentru parcursul de mai departe al Republicii Moldova și într-o atmosferă tensionată de actele recente de justiție în cazul unor activiști ai opoziției de dreapta. La vedere, toată lumea jonglează, ca la circ, cu scenarii posibile și imposibile, cu scrisori care sunt aruncate la coș necitite, cu oferte repetate, tratate cu dispreț suveran, iar pe din dos nu este exclus ca interesele oculte să conveargă, mai devreme sau mai târziu, într-o nouă formulă de guvernare.

Din punct de vedere ideologic-doctrinar, noul Parlament este dominat în proporție de circa două treimi de forțele de extrema stângă, stânga și centru-stânga, dreapta fiind reprezentată sub 30 la sută. Din punct de vedere geopolitic, însă, forțele cu orientare pro-europeană ar deține împreună aproape 60 la sută din mandate, democrații fiind cei care pot juca cu lejeritate pe ambele aliniamente. Convențional vorbind, în noul Parlament ideologia va sta față în față cu geopolitica, cu toată inapetența declarată a unor lideri politici pentru o astfel de abordare.”

Europa Liberă: Astfel fiind puse accentele, cum credeți, ce anume va înclina balanța: ideologia sau geopolitica?

Dacă democrații vor să se mențină la putere, socialiștii au cam obosit să stea în opoziție...

Gheorghe Cojocaru: „E o competiție în curs de derulare, în care fiecare actor își joacă șansele. La o privire mai de aproape se constată că cel mai mare apetit pentru putere emană din sfera democraților și a socialiștilor, un element care ar putea, cel puțin teoretic, să încline balanța în favoarea unui asemenea mariaj ideologic. Dacă democrații vor să se mențină la putere, socialiștii au cam obosit să stea în opoziție. Dreptei parlamentare, deocamdată, se pare, nu i s-a trezit încă pofta de putere, urmărind mai curând să asiste la oficializarea unei alianțe între democrați și socialiști, pentru a deconspira „conspirația” celebrului „binom Dodon-Plahotniuc”. În cazul unei abordări „pragmatice”, balanța ar putea fi înclinată și de alți factori, lăsând pe din afară, cel puțin aparent, ideologia sau geopolitica.”

Europa Liberă: Cred că ați răspunde cu mai multă lejeritate dacă v-aș întreba despre prognozele privind meciul de fotbal de mâine, dar sunt obligat să vă întreb despre ședința Parlamentului. Va păși noul Legislativ cu stângul ori cu dreptul, cum credeți?

Gheorghe Cojocaru: „Important este ca noul corp legislativ să pășească în direcția bună, în direcția pe care o urmează economia națională în ultimii ani, beneficiind de oportunitățile Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG