Preşedintele Igor Dodon a anunţat convocarea, joi, 21 martie, a noului Parlament al Moldovei, ales în urma votului din 24 februarie, în prima sa şedinţă, însă este puţin probabil că tot mâine să fie ales şi speakerul. Asta pentru că nu a fost anunțată vreo o coaliţie de guvernare și nici nu pare să se fi ajuns la vreo înţelegere între partidele parlamentare. Nu se ştie nici dacă blocul ACUM va participa la şedinţă. Liderii ACUM şi-au îndemnat susţinătorii să participe mâine, înainte de ședinta noului Parlament, la o manifestaţie de protest faţă de sentinţele de condamnare la puşcărie pentru doi activişti ai Platformei DA emise aproape concomitent, astăzi, de două instanţe de judecată.
Aşteptările celor mai mulţi observatori sunt ca şedinţa de constituire a Parlamentului decretată de şeful statului să fie doar începută mâine, iar după câteva formalităţi mai puţin importante, cum ar fi audierea raportului Curţii Constituţionale şi un discurs inaugural al lui Igor Dodon, poate şi crearea fracţiunilor, să fie luată o pauză până aceste fracţiuni vor fi gata să anunţe crearea unei majorităţi.
Deocamdată, înţelegerea pare să fie inexistentă. Analiştii, care mai întâi erau aproape siguri că PD şi PSRM vor bate palma pentru a-şi împărţi guvernarea, sunt acum mult mai nehotărâţi că această coaliţie, formală sau informală, generatoare fie de un guvern tehnocrat, fie minoritar, poate să aibă loc. Încrederea le-a fost slăbită de semnalele prin care Rusia a părut să sugereze că nu agreează un astfel de parteneriat între favoritul ei, PSRM, şi formaţiunea condusă de Vlad Plahotniuc.
Cu toate acestea, Igor Dodon a anunţat astăzi într-un briefing că a semnat decretul de convocare a şedinţei de constituire a Parlamentului. „Parlamentul ales la 24 februarie 2019 se convoacă în 21 martie, ora 13.00”, a anunţat el.
Politologii sugerează că şeful statului a ales acest moment, chiar dacă formal mai avea o rezervă de vreo cinci zile, din considerente tactice, ca să focuseze atenţia electoratului de la alte evenimente şi actori politici, cum ar fi bunăoară îndemnul la proteste al blocului ACUM.
Acesta şi-a chemat susţinătorii să iasă mâine, cu câteva ore înainte de şedinţă, la o manifestaţie în faţa clădirii Parlamentului, în semn de protest faţă de condamnarea, astăzi, aproape simultan de instanţe diferite, a doi activişti ai Platformei DA în nişte dosare despre care formaţiunea spune că ar fi ilegale şi instrumentate politic. Unul dintre condamnaţi, Sergiu Cebotari, e fostul angajat al întreprinderii Poşta Moldovei, care a dezvăluit o presupusă schemă de contrabandă cu anabolizante. La Orhei, unde s-a pronunţat însă sentinţa lui Gheorghe Petic, poliţia ar fi folosit, potrivit relatărilor din presă, gaze lacrimogene împotriva oamenilor care veniseră să-l sprijine.
Liderii blocului ACUM sugerează că ambele evenimente nu ar fi întâmplătoare şi că, prin ele, democraţii dau un semnal despre felul dur în care au de gând în continuare să reprime orice expresie de opoziţie.
După un scrutin în care niciuna din forţele politice nu a obţinut suficient sprijin electoral, iar tratativele de constituire a majorităţii par împotmolite, analiştii nu exclud că totul s-ar putea termina cu anticipate. O speculaţie e că democraţii ar putea decide convocarea acestora simultan cu localele, dar chiar şi analiştii care o vehiculează cred că ar fi cea mai proastă variantă din toate posibile.