Alegerile din 24 februarie au adus în Parlament deputații care reprezintă patru partide. Cu excepția celor șapte ai Partidului „Șor”, trei formațiuni sensibil sau comparativ egale în opțiuni sunt total diferite. O dovedește imposibilitatea de până acum de a constitui vreo alianță în Legislativul de la Chișinău. Despre discuții pentru majoritate, cu gândul la anticipate, vorbim la acest sfârșit de săptămână.
* * *
De aproape opt săptămâni, politicienii și experții depun eforturi pentru a răspunde la întrebarea: cine și cum va guverna Republica Moldova în următorii patru ani? Scenariul unor alegeri anticipate este tot mai probabil în condițiile în care la două luni de la alegeri nu se prefigurează o coaliție de guvernare. Polarizarea politică nu a dispărut după alegerile din februarie și lucrurile nu sunt mai clare decât până la alegeri. Republica Moldova continuă să fie o țară divizată și după scrutinul parlamentar, iar clasa politică continuă să fie în campanie, constată interlocutorii mei de la Rezina. Ce face o țară și ce fac cetățenii ei atunci când au obosit că tocmai cei care o reprezintă, că tocmai cei care ar trebui să fie arhitecți ai binelui comun o pun pe butuci?
– „Trăim și noi cum putem, când mai rău, când mai bine... Cu o mie de lei ce poți să faci? Eu sunt invalidă de gradul II. Iată, pe medicamente, pe mâncare și gata, altceva ce putem să mai... Iată amu' să mă duc la operație cu ochii, îmi trebuie 12 mii. Dar de unde eu să iau 12 mii? Trebuie ani de zile să pun bani acolo și să mă duc.”
Europa Liberă: Dar o dată la patru ani, alegeți deputații, îi trimiteți în Parlament să schimbe situația în bine.
– „Da, da, da... Noi vrem ca să se unească toți, să facă ceva. Dar așa ce? Unul trage încolo, altul încolo... Ce poți să faci?”
Europa Liberă: Dar acum în Parlament, cine cu cine ar putea să se unească și ar trebui, ca să facă această majoritate?
– „Eu aș vrea ca toți să se unească și să fie...”
Europa Liberă: Toți e imposibil...
– „Care se împacă. Eu știu...”
Europa Liberă: Deocamdată, nu se împacă nimeni.
– „Eu știu. O să fie alegeri anticipate și... așa-i viața.”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, mai mergeți, mai votați?
– „O să votăm socialiștii. Dar pe alții pe care? Iaca și azi am fost la adunare și ne-au spus că au să fie alegeri anticipate, să ne gândim pe cine alegem, cum...”
Europa Liberă: Și ce viitor are Rezina și Republica Moldova?
– „Da’ eu știu ce viitor o să aibă?... Noi vrem pensii mai mari, vrem drumuri bune, să fie mai bine pentru popor.”
– „Îi foarte greu, fiindcă pensia o știți care-i la noi.”
Europa Liberă: Ce pensie aveți?
– „Ei, nici nu vreau să vă spun, fiindcă am lucrat când era Uniunea Sovietică și prin Rusia și anii ceia nu s-au numărat și știți cum e...”
Europa Liberă: Și primiți acum o mie de lei?
– „Ei da! Dar 205 lei nu vreți? E, ce-i de vorbă, îi mult de vorbit...”
Europa Liberă: Și ce-i de făcut, cine poate schimba lucrurile?
– „Ce-i de făcut?... Știți, vreau să vă spun un lucru. Am fecior și a terminat Universitatea Tehnică și a zis: „Mămică, dacă dovedesc de-alde Ilan Șor, eu mă duc din țară”. Zic: „Bine, bine, voi toți fugiți, nu vă pasă de soarta țării. Dar de ce să nu rămâneți pe loc și să încercați să răsturnați, să faceți schimbări, să faceți ceva bun pentru lume?” Și el a zis: „Da, mămică, ai dreptate!”.”
S-a dus o dată în Rusia după universitate și a venit și fără hăinuțele cu care s-a dus...
Europa Liberă: L-ați convins?
– „L-am convins, dar el îi patriot. El s-a dus o dată în Rusia după universitate și a venit și fără hăinuțele cu care s-a dus...”
Europa Liberă: În Parlament au ajuns patru partide. Cine cu cine să se unească și să guverneze țara în următorii patru ani?
– „Știți, mie mi se pare că ei îs uniți de mult, numai pur și simplu joacă teatru în fața lumii.”
Europa Liberă: Cine-s uniți?
– „Chiar și același Plahotniuc și cu dl Dodon, cu socialiștii, că se numără că-i Zinaida Greceanîi președintă, dar nu-i ea președintă. Dar ei se joacă cu noi ca și cum s-ar juca pisica cu șoarecele, iaca ce face conducerea de astăzi. Din câți sunt acum eu nu văd să-l doară pe unul pentru oameni sufletul să-l doară, nu văd nici pe unul, fiecare îi cu interesele personale. Știți Dvs. cum mor satele în Moldova, așa a murit la noi și conducerea. Clasa politică chiar îndeobște, eu nici nu știu cu cine s-o compar, mi-e rușine de ceea ce se face în Parlament. Șezi și te uiți la dânșii și te gândești, doar îs toți cu studii superioare acolo și se murdăresc așa. „Măi, politica-i politică, ea vine și se duce, dar cu oamenii rămânem și mâine ne întâlnim, trebuie să rămână loc măcar pentru bună ziua”.”
Europa Liberă: Vina cine o poartă – cetățeanul sau politicianul?
– „Nu, asta-i conducerea.”
Europa Liberă: Aleasă de către cetățeni...
– „De noi, fiindcă noi alegem, dar alegem... Încă o problemă mare la noi, la moldoveni – se vând pentru un pachet de produse, pentru o sută-două de lei acolo. Chiar ce să mai vorbim, aici la noi, la Rezina, au trecut de la Râbnița chiar cunoscuții unei nepoate de-ale mele – trăiește și ea acolo – râdeau și le spuneau: „Am votat, ne-au dat câte 400 de lei. M-am dus eu, bărbatul și feciorul și ne-au dat 1.200 de lei și ne-am dus în „Linella” și ne-am luat produse și am mâncat o săptămână”. Iată cum la noi merg alegerile. Știți, lumea... I-au cumpărat cu 600 de lei, că dacă le-au dat la pensionari de Crăciun și de Paște le dă acum câte 600 de lei, lor li-i indiferent. Asta ne distruge țara, ne distruge viitorul țării, fiindcă copiii toți fug.”
Europa Liberă: Cine-i stăpânul Moldovei azi?
– „(Râde.) Nu-i poporul, nici pe aproape, nici pe aproape nu-i poporul.”
Europa Liberă: Și cine-i atunci?
– „Dl Plahotniuc. Ce să ne mai ascundem, ce nu se știe? Tot omul știe.”
Europa Liberă: A nimerit și el acum în încurcătură, pentru că nimeni nu vrea să meargă cu PD-ul să guverneze.
– „De atâta că lumea nu-l vrea. Lumea nu vrea pe dl Plahotniuc să-l vadă în fruntea țării.”
Europa Liberă: Dar credeți că va pleca PD-ul așa ușor de la putere?
– „Nu, nicidecum!”
Europa Liberă: Și ce preț are votul cetățeanului, care-i valoarea lui?
– „Îi zero, îi zero votul cetățeanului, că totuna ce vor ei aceea fac.”
Europa Liberă: Dar promisiunea politicianului cât contează?
La noi, la Saharna, au făcut drumul, dar ei încă nu l-au terminat de făcut, că de-acum erau așa-ia găuri...
– „Ei, promisiunile îs maaari! De s-ar îndeplini măcar un 20% din toate promisiunile celea. Veniți și veți vedea ce drumuri fac. Spun că „drumuri bune”. La noi, la Saharna, au făcut drumul, dar ei încă nu l-au terminat de făcut, că de-acum erau așa-ia găuri. Măi, oameni buni, pentru ce plătiți atâția bani? Ca să-și bată joc de noi, să se numere că-s făcute? Da’ faceți 2-3 km, dar să fie drum!”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, mai mergeți să votați?
– „Da!”
Europa Liberă: Ce vor schimba aceste alegeri anticipate, dacă eventual vor fi organizate?
– „Mie mi se pare că n-au să schimbe nimic, n-au să schimbe nimic, tot acești care sunt, aceștia au să fie...”
– „Ei trebuie să găsească o limbă comună cumva.”
Europa Liberă: Dar între ei ar fi mai mult care i-ar uni sau care îi dezbină?
– „Eu, de-o pildă, între socialiști și ACUM nu văd unire și între democrați și ACUM tot nu se vede unire.”
Europa Liberă: Și atunci, cine cu cine?
– „Zero procente că o să fie mai bine decât cum este...”
Europa Liberă: Dar, apropo, contează culoarea partidului care vine să guverneze?
– „Nu contează, contează oamenii care guvernează.”
Europa Liberă: Pe ce cale trebuie să meargă Moldova?
– „Eu zic pe cale democratică, dar să fie într-adevăr democrație, să fie libertatea cuvântului. Omul dacă vorbește, se teme; asta nu-i democrație. Legile să lucreze, dar nu să le facă noaptea cum le convine dumnealor, dar să fie așa cum trebuie să fie pentru tot poporul.”
Europa Liberă: Valentina Ursu sunt, de la Radio Europa Liberă. Am ajuns aici cu microfonul și întrebăm cetățenii: în Parlament cine cu cine ar putea să se unească și ar trebui să facă această majoritate?
– „Aici nu-s de vină ei, aici îi de vină poporul. Poporul îi de vină, că nu și-au dat seama pe cine a ales. Și amu o să meargă anticipatele și au să câștige democrații. Și democrații iar au să ducă acea politică pe care au dus-o până amu. Dar amu ei n-au să facă nimic. Noi ne-am vârât amu în niște prostii grosolane ale poporului moldovenesc.”
Europa Liberă: Care ar fi fost deznodământul?
– „Deznodământul ar fi fost unicul. Când democrații au început a face lucruri bune, pe dânșii a trebuit de lăsat să muncească.”
Europa Liberă: Socialiștii au cele mai multe mandate.
– „Socialiștii au cele mai multe mandate, dar socialiștii unde ne duc? În Siberia înghețată, la războiul cu Transnistria. În ‘92 n-a împușcat NATO în Moldova, dar au împușcat rușii în Moldova! Păi dar de ce acum noi trebuie să ne ducem în Siberia înghețată? De-amu vom vedea ce vor câștiga după alegerile astea anticipate socialiștii și cu ACUM. Atunci o să vorbim altfel.”
Europa Liberă: Aici sunteți la o aruncătură de băț de regiunea transnistreană. Cum vedeți soluționarea acestei probleme?
– „Soluționarea-i foarte simplă. În momentul când Ucraina intră în NATO, vrem noi sau nu vrem, întrebarea va fi soluționată; până când Ucraina nu este în NATO, problema noastră nu poate fi soluționată.”
Europa Liberă: Ce statut ar merita regiunea transnistreană?
– „Ea nu merită statutul de autonomie. Poate să fie cum sunt raioane în toată Moldova. O Moldovă integră.”
Europa Liberă: Dar cine astăzi e stăpânul Moldovei?
– „Ca atare ar trebui să fie poporul, dar în realitate este tâmpenia moldovenească.”
– „Așa-s politicienii la noi, așa-i conducerea, că copiii mei îs plecați în Cehia și spun condițiile de trai acolo cum îs, le dau condiții, numai să rămână să lucreze. Și ei nu vor să vină acasă.”
Europa Liberă: Și o Moldovă depopulată ce viitor are?
– „Un viitor nu prea, nu prea. Iacă-tă acum chiar rămân gospodării bune și lumea nu vrea să se întoarcă înapoi. Statul sigur că nu are viitor, dacă se duce tot tineretul. Vom vedea. Depinde de conducere, dacă s-or face reforme, s-or face politici bune pentru oameni, da, dar dacă nu...”
Europa Liberă: Dar conducerea asta îi aleasă tot de cetățeni.
Mă uit, tineretul, dacă-s mai deștepți, ei nici nu vor să audă de alegeri. „Rămâneți voi cu Moldova voastră”...
– „De cetățeni, dar sunt amăgiți cetățenii și induși în eroare cu alegerile și lumea-i amăgită pentru niște cadouri. Lumea-i nevoită și votează. S-a dezamăgit și lumea și votează pe cine este și nu se gândește la viitor. Mă uit, tineretul, dacă-s mai deștepți, ei nici nu vor să audă de alegeri. „Rămâneți voi cu Moldova voastră”, adică îi tot și a lor, dar văd că viitor nu-i și pleacă, căci băieții îs cu studii, îs deștepți. Pleacă copiii.”
Europa Liberă: Și acum în Parlament greu se face această majoritate. Dacă se ajunge la anticipate, mai mergeți, mai votați?
– „Da, o să mergem, că altă ieșire nu-i. Ce-i de făcut? Trebuie să stăm așa? Nu trebuie să stăm, trebuie să facem ceva, dar nu știm...”
Europa Liberă: Cine cu cine ar trebui acolo să se coalizeze, să facă majoritatea asta?
– „Foarte bine ar fi când ar fi numai un partid să guverneze – patru ani un partid, n-a făcut nimic, să vină altul. Dar așa, nu știm...”
Europa Liberă: Dar acum din astea patru partide care au ajuns acolo, cine cu cine ar trebui să se unească?
– „Eu cred că ACUM cu socialiștii, dacă ar putea să se înțeleagă, dar funcțiile astea... Dacă s-ar înțelege, mă rog, ar duce cont și de cei care vor la Est, și de cei care duc la Vest, să ajungem la un numitor comun. Trebuie să ținem cont și de cei care tind înspre Est, și de cei care tind înspre Vest, că avem rude și acolo, și acolo, trebuie să fim așa, o țară neutră, să trăim bine cu toți. Dacă vom fi cu coarnele în perete, atunci nu mai ajungem la o înțelegere.”
Europa Liberă: Dar ce vor face democrații, dacă se înțeleg deputații din ACUM cu cei din PSRM?
– „Democraților le ajunge, le ajunge, ar trebui să se mai schimbe oleacă situația, că tare au influențat asupra oamenilor. Dacă nu ești în partid, nu ai unde să lucrezi. De atâta și copiii când aud de partide, „dați-ne pace!”, nici nu vor să audă de partide. Am fost nevoită și le-am spus: „Nu vă implicați în politică, pentru că vedeți cum e, dacă ești în partid, apoi...”
Europa Liberă: S-a ajuns la teamă?
– „La frică, la teamă, da, dacă nu ești cu partidul acela, nu-ți mai dau ajutoare; primarii ăștia mă uit cum îi sperie pe oameni că, „dacă n-ai să votezi cu Partidul Democrat, n-ai să vezi ajutoare, n-ai să vezi...” Nu-i normal lucrul acesta, nu-i normal. Când stăteam de vorbă cu unii din Partidul Democrat, le spuneam: „Faceți-le bine la oameni și ei au să țină cu voi și așa. Dacă au să vadă că sunteți pentru oameni, au să țină, nu cu de-a sila. Cu de-a sila și cu amăgeli nu-i normal.”
Europa Liberă: Mă uit aici, la piața din Rezina îi foarte, foarte puțină lume. E ora amiezii și nu vin oamenii. De ce?
– „Nu-s. Oamenii îs plecați din țară. Au rămas cei bătrâni și bătrânii mor, tineretu-i plecat... Nu prea au bani, nu prea. Plătesc serviciile comunale, acum trebuie să pui în pământ, trebuie să semeni, trebuie să cultivezi. Ce faci cu o mie de lei?...”
Europa Liberă: Dar ați reușit să vindeți până la această oră?
– „Puțin, am vândut puțin. Așa, mai mult că lumea ia de pus în pământ, ba niște fasole, că încă-i post și mai mănâncă ceva de post.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?
– „O schimbare, să fie pace, liniște în țară și locuri de lucru; să rămână lumea să lucreze în țară, să se întoarcă copiii acasă. Eu aș vrea să fie Moldova noastră frumoasă și aici să avem de lucru, să vină la noi europenii, să nu ne ducem noi la dânșii. E greu, de ce merge îi mai greu. Așa-i că și în Rusia de-amu nu-i ce a fost, că dacă-s conflicte acestea regionale, Rusia, Europa, America... Dar ce să facem? Cred că așa trebuie să fie.”
Europa Liberă: Am ajuns cu microfonul aici, la Rezina, și întrebăm lumea cum se trăiește în țară.
– „Foarte greu, pentru că nu avem de lucru; iaca, vrem să realizăm o producție și n-o putem vinde. Se vede că cineva este care poartă vina, este cineva care poartă vina.”
Europa Liberă: Cine?
– „Acei de sus.”
Europa Liberă: Aleși de cei de jos.
– „I-au ales să facă ceva, dar văd că nimic nu se mișcă. Nu știu de-amu mai departe unde-o să ajungem...”
Europa Liberă: Cine ați vrea acolo în Parlament să facă majoritate, cine cu cine să se unească?
– „Ei unească-se care s-or uni, numai să facă ceva pentru oameni.”
Europa Liberă: Dar cine ați vrea? Acolo sunt patru partide.
– „Cine și cum, nu știu.”
Europa Liberă: Are Moldova viitor?
– „Nu se prevede deodată viitorul nostru. Au rămas, iaca, numai bătrânii și calicii în țară, altcineva nu-i nimeni.”
Europa Liberă: Și dacă se ajunge la alegeri anticipate, mai mergeți, mai votați? Se schimbă situația?
– „Dar de-amu nu știu ce să mai facem, nu știu. La noi, politicianul își face pentru dânsul, pentru dânsul se gândește, nu pentru popor.”
Europa Liberă: Când îl alegeți, Dvs. cunoașteți despre asta?
– „Păi și un copil îl crești, dar nu știi pe cine crești; îl crești, dar nu știi cine va deveni. Așa și noi – sperăm, dar nădejde nimic.”
Europa Liberă: Cine merită să conducă Republica Moldova?
Poate să ne ia cineva în arendă cumva numai să se schimbe ceva în țara asta...
– „Eu nu știu cine merită, nu știu. Poate să ne ia cineva în arendă cumva, să ne ia cine ne va lua, numai să se schimbe ceva în țara asta. Iaca, șede omul la piață... Nu poate vinde, oamenii n-au bani. Îi greu.”
Europa Liberă: Ați reușit să vindeți și să adunați ceva bani azi?
– „Da, am făcut vreo 30 de lei. Acum lume nu-i, nu-i, s-au dus. Iaca, vedeți, trece câte-un bătrân din când în când și nu-i viitor. Aș dori să fie ceva schimbări înspre bine. Iaca asta...”
Europa Liberă: Cine face schimbarea?
– „Cine face? Dar la un om în gospodărie, cine face schimbarea? Gospodarul! Așa și în țară ar trebui cineva să... de sus, de acolo.”
Europa Liberă: Dar vedeți că toți îs gospodari, dar nimeni nu-i stăpân?
– „Apoi, iaca asta-i, nu vor să fie stăpâni, ei pentru dânșii se gândesc. Pensionarii rău trăiesc. Ce-i pensia – 1.600-1.700 (de lei), ce asta-i pensie? Iaca, vedeți, un kilogram de cartofi îi 10 lei. Ei...”
Europa Liberă: O dată la patru ani mergeți și trimiteți în Parlament deputați ca să vă îmbunătățească viața?
– „Ei..., trimitem, dar ei lucrează pentru dânșii, ei nu lucrează pentru norod. Vedeți ce se face în Parlament? Că ei vor posturi, vor bani, nu la lume să se gândească.”
Europa Liberă: Cine cu cine ar trebui să facă majoritate parlamentară?
– „Da’ eu știu cine? Eu nu-s politic, nu...”
Europa Liberă: Dar vă interesează cine va guverna Moldova în următorii patru ani?
– „Oricine ar fi la putere, îs toți buni...”
Europa Liberă: Aleși îs tot de dvs.
– „Cum să alegi, dacă ei singuri se aleg pe dânșii? Pe cine au ales dopustim (de-o vorbă) de la noi din raion? Ei acolo au dat candidatura...”
Europa Liberă: Buletinul de vot e în mâna alegătorului...
– „Ei și ce? Dacă-s toți de aiștia, nu lucrează pentru norod.”
Europa Liberă: Cum se trăiește azi în Moldova?
– „Кто имеет бизнес, кто торгует, те и живут, а кто бедный, те умирают дома – старики, больные… Есть у меня страховой полюс, мне надо делать операцию, но операция стоит 13 тысяч, 15 тысяч. Как делать ту операцию? Катаракта у глазах. Как делать?” („Acei care au un business, au ce vinde și trăiesc bine, iar cei săraci, bătrânii și bolnavii mor acasă. Iată, am nevoie de operație la ochi, că am cataractă, am poliță de asigurare medicală, dar operația costă 13-15 mii de lei. Cum și pe ce să-mi fac acea operație?”)
Europa Liberă: А Вы избирали депутатов. Что Вы ждёте от них? (Dar ați ales deputații, ce așteptați de la ei?)
– „Выбирали депутатов, нас заставляли идти голосовать. Как я не пойду? Я голосовала. Что делать?” („Sigur că am ales deputații, am fost impuși să mergem la votare. Cum să nu merg, ce să fac? Am fost și am votat.”)
Europa Liberă: А от политиков, что Вы ждёте? (Dar de la politicieni ce așteptări aveți?)
– „Лучшего должны ждать, лучшего…” („Așteptăm ceva mai bun, mai bun...”)
Europa Liberă: А если будут досрочные выборы, будете участвовать? (Dar dacă vor avea loc alegeri anticipate, veți merge să votați?)
– „Ну как же не выйдешь на выборы? Как? Я не могу, чтобы не пойти на выборы. Может быть лучше будет, мы ожидаем, что лучше. Но мне, скажите, пожалуйста, мне уже 75 год, что я могу? Молодёжи дайте работу, работу дайте учившейся молодёжи.” („Cum să nu mergem la alegeri? Cum? Nu pot să nu merg la votare. Poate se va schimba ceva spre bine, noi așteptăm să fie mai bine. Dar eu am 75 de ani. Spuneți-mi, vă rog, ce pot să fac? Tinerilor dați-le de lucru, tinerilor care au făcut studii dați-le de lucru.”)
Europa Liberă: Ia ziceți și Dvs.
– „Ce să zic?”
Europa Liberă: Cum se trăiește în Moldova? Sunteți mai tânără...
– „Foarte greu, foarte greu. Sunt tânără, dar iaca vin cu fasole și cu oleacă de brânză și te mână ca pe un câine din piață ca să nu vinzi, că n-ai cu ce trăi, n-ai cu ce trăi. Noi la țară n-avem de lucru, dar avem copii și trebuie să-i hrănim.”
Europa Liberă: Și dacă ați avea de lucru, ce salariu ar trebui să primească un tânăr ca să rămână în Moldova?
– „Cel puțin măcar 5-6 mii de lei să avem noi la sat. Noi n-avem cu ce trăi, n-avem cu ce trăi. Iaca ținem vacă și nu mănânci laptele acela că vii să faci o copeică să-ți întreții copiii. Și vii aici și te mână, iaca te mână ca pe un câine...”
Europa Liberă: Dar o dată la patru ani alegeți deputații.
– „Ce folos că-i alegem, dacă nu-i nicio schimbare nimic?”
Europa Liberă: Dar ce schimbare așteptați?
– „Să avem de lucru ca să avem cu ce ne crește copiii. Dar lumea leapădă, se duce din țară, fug toți.”
Europa Liberă: V-ați gândit să plecați?
– „D-apoi cum nu m-am gândit?...”
– „Îi tare greu pentru pensionari mai ales cu pensiile astea. Mi-au adăugat la 1 ianuarie 10% și în februarie mi le-au scos.”
Europa Liberă: Și ce pensie primiți acum?
– „Am 1.048 de lei. Nu știu acum, dacă mi-or mai pune vreo 50 de lei.”
Europa Liberă: Acum la Paște vă vor mai da și 600 de lei.
– „Vor da, da, aceste 600 de lei. Atâta-i! Îi greu, îi tare greu.”
Europa Liberă: Dar ați mers, ați ales deputații în speranța că ei vă vor face viața mai ușoară.
– „Da, noi întotdeauna îi votăm și tragem nădejde, dar niciodată nimic nu se schimbă. Fiecare se luptă să ajungă la putere și-apoi mai departe el n-are nevoie să-și bată capul de mine, de mata sau de altul, își bate capul numai de dânsul, dar promit...”
Europa Liberă: Ați ales pentru promisiune?
– „Pentru promisiuni. Am crezut că o fi de bună seamă drept așa, dar iaca acum se luptă, nu pot face coaliție.”
Europa Liberă: Cine ar trebui cu cine să se unească ca să formeze majoritate?
– „Ei toți când ai căuta îs pentru norod, dar iaca când au ajuns să facă coaliție nu pot face. Ei ar trebui toți să se unească, nu așa că Partidul Socialiștilor cu Partidul Democrat ori Partidul Democrat cu Blocul ACUM, toți la un loc, doar toți luptă pentru binele norodului. Dar iese invers – fiecare trage la turta lui.”
Europa Liberă: Și până la urmă, Dvs. ce le sugerați? Cine cu cine să guverneze țara?
– „Eu gândesc că trebuie să fie alegeri din nou, să iasă un partid care o să fie mai puternic.”
Europa Liberă: Și dacă vor fi alegeri anticipate, lumea va ieși să voteze?
– „Lumea o să iasă, numaidecât o să iasă, pentru că fiecare îi cointeresat de viața lui, cum o să fie mai departe. Și trebuie să iasă. Dar dacă nu vor ieși, apoi atunci ne vor lua iar în mâini acești care sunt la putere și ce o să vrea aceea o să facă.”
Europa Liberă: Cine cu cine acum trebuie să se unească ca să își ia?...
– „Mi se pare că socialiștii cu democrații, ei trebuie să ia totul în mâini și poate că ceva va fi mai bine, că Maia Sandu și cu Andrei Năstase ei îs numai contra și contra, ei îs numai pentru dânșii.”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, lumea o să iasă să voteze?
– „Da...”
Europa Liberă: Care-i azi interesul național în Republica Moldova?
– „Interesul național e ca să fie pace, să fie bine, iaca noi vindem aici, că avem copii la învățat, dar învățătura cere bani. Iaca venim aici și vindem vreo două urzici, vreo două ștevii și un șip de lapte ca să se ducă copilul la școală.”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. politician, ați putea să schimbați situația?
– „Cred că da. Un țăran cu mult îi mai deștept, că țăranul niciodată n-o să ia de la nimeni niciun bănuț în plus. Noi vindem aici și dacă o băbuță a uitat un leu să ia restul, noi o ajungem din urmă și-i dăm restul, niciodată nu ne lăcomim la un bănuț al nimănui, dar politicienii îs numai pentru dânșii – mașini luxoase și case cu patru-cinci etaje, pe când aceștia de la țară n-au poate nicio hrincă de pâine câteodată pe masă.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?
– „Ca să fie pace în țară și să fie copiii sănătoși și să mâncăm ceea ce avem noi în țara noastră, și să fie țăranul îndreptățit.”
– „Dacă ai un post de lucru, încă mai trăiești, dacă n-ai un post de lucru, îi foarte greu. Copiii ne-au lepădat și s-au dus în străinătate ca să câștige o copeică și să aibă pentru viața lor. Dar noi cu ce putem să-i ajutăm? Noi abia-abia de trăim noi din sărăciile noastre.”
Europa Liberă: O dată la patru ani mergeți, aruncați buletinul de vot pentru politicianul care merită să schimbe lucrurile în bine.
– „Noi dorim ca să se schimbe, dar totdeauna cam nu știu de ce dăm noi greș în chestiile astea.”
Europa Liberă: Cine cu cine în Parlament acum ar trebui să se unească?
Mergem doi pași înainte și unul înapoi...
– „Partidul Democrat cu PAS-ACUM, ca să iasă majoritate și să ajungem în Europa, dar așa o să ne întoarcem iar înapoi în lagărul socialist încoace. Dar tot tineretul a plecat după graniță și iaca de ce se dă greș în politică. N-am vrut să vă spun, dar mergem doi pași înainte și unul înapoi.”
Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, mai mergeți, mai votați?
– „O să mergem, că dacă n-o să votăm noi pe cine vrem, apoi au să vină alții și au să voteze pentru noi. Noi suntem cu speranța, poate va fi mai bine, dar noi ne trecem, dar cine rămâne din urmă? Tineretul a plecat, iau și părinții încolo și rămâne țara Moldova a cui? Este răspuns – toți să muncească și să se întoarcă toți înapoi acasă. Să fie pensiile și salariile bune și legea să fie lege, să fie protejat omul, corupție mai puțină și de ce-i corupție mai puțină, traiul mai bun o să fie, dar așa corupția-i mare la noi...”
Europa Liberă: Moldova are mulți patrioți?
– „Puțini, puțini patrioți are Moldova. Ca să fii patriot, trebuie să fii educat foarte bine. Acesta-i pământul tăi, asta-i dragostea ta de țară, dacă să fi fost un lider, un Mihai Viteazul ori un Ștefan cel Mare poate că era ceva și Moldova era frumoasă, dar dacă n-a fost...”
* * *
Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Legislativului de la Chișinău, cu atât discuțiile între formațiunile care au acces în Parlament vor fi mai constructive, crede președintele Igor Dodon. Despre negocieri, posibile coaliții și cum Republica Moldova ar putea ieși din blocajul politic am discutat cu actorul Boris Cremene, care se află mai mult în străinătate, acolo unde muncește zeci de ani, dar care vede limpede situația din țară. El crede în puterea artei și a educației capabilă să frângă cercul vicios al nedreptății și al nepăsării.
Europa Liberă: Sunteți departe de casă, departe de Republica Moldova.
Boris Cremene: „Da, sunt la 4.000 și... kilometri.”
Europa Liberă: La margine de ocean...
Boris Cremene: „Absolut...”
Europa Liberă: Dar bănuiesc că nu vă este indiferent ce se întâmplă pe scena politică de acasă. Ce au ales și ce au cules moldovenii la 24 februarie?
Boris Cremene: „Să știți că mă uit pe oberliht de două-trei ori pe zi spre Moldova, pentru că…”
Europa Liberă: Și ce vedeți?
Valul plecărilor este mare, s-ar putea întâmpla ca moldovenii ce au ales să nu le mai folosească...
Boris Cremene: „Moldovenii ce au semănat, asta au cules. De fapt, vorbind de moldoveni, nu știu câți au mai rămas acasă. Deci, eu am niște semnale foarte triste de acasă, toată lumea îmi scrie, toată lumea mă întreabă dacă pot să-i ajut, dacă pot să le găsesc un loc de muncă aici. Deci, valul plecărilor este mare, s-ar putea întâmpla ca moldovenii ce au ales să nu le mai folosească, să nu mai aibă nevoie de Parlament, să nu mai aibă nevoie de coaliții, de guverne, de nimic. O țară pustie este un nonsens...”
Europa Liberă: Și totuși ar trebui să fie formată o coaliție care să desemneze un Guvern, să propună un premier, ca țara să fie condusă în următorii patru ani?
Boris Cremene: „Da, e adevărat, e adevărat. Eu cred așa, vă spun la modul pragmatic că, dacă vreți teatral, deci distribuția pentru acest spectacol nu este bună. În Parlament au intrat trei grupări criminale și o grupare, cum să vă spun, așa, onestă. Nu poți face legământ în sensul acesta, n-ai cum. Și atunci, alegerile anticipate, nu știu dacă ar da ceva asta...”
Europa Liberă: Și dacă ați spus că vorbiți teatral, cine ar fi regizorul care va decide scenariul pentru actuala situație din Parlamentul Republicii Moldova?
Boris Cremene: „Păi cred că tot acela care nu a fost ales de nimeni, tot acela va decide până la urmă, tot Plahotniuc va decide, în fond, mersul de mai departe, dar cred că e pe butuci și el, cred că e pe ultima sută de metri, pentru că nimeni nu ține veșnic, pentru că la efortul care s-a făcut la alegeri să ai 30 la sută din voturi e chiar ridicol. A fost băgată artileria grea acolo. Credeam că o să ia 100% din sufragii. Eee! Vedeți? Totuși, lumea mai are discernământ, lumea gândește, înțelegeți?”
Europa Liberă: Ca pe un alegător din străinătate acum să vă întreb: cine credeți că ar merita să înjghebe această coaliție și să-și asume responsabilitatea de a se înhăma la carul guvernării?
Boris Cremene: „Cred că cea mai bună idee a fost Guvernul minoritar, asta a fost o idee bună, pentru că este un Guvern care conduce țara, nu contează cum a venit în Parlament, nu contează, dacă suntem toți pentru o idee comună să gestionăm această țară – trebuie să acordăm șansa. Dați-i un an de zile unui Guvern minoritar să vedem ce iese din asta. Dacă toți sunt curați și nu au pufușor pe botișor, eu cred că ar trebui să accepte și varianta asta. O altă variantă ar fi să facă PSRM, și îmi vine greu să-i zic, cu ACUM-ul o coaliție temporară pentru a schimba Constituția.”
Europa Liberă: Credeți că au ei dezlegarea aceasta ca să facă această coaliție, socialiștii?
Pe ce bani s-au dus la Moscova acești 35 de deputați? Cred că acolo-i dezlegarea lor...
Boris Cremene: „Cum, dacă ăștia au plecat toți la Moscova? Ce au aceștia cu Moscova, domnule, că sunt atâtea țări pe lume? Una-două Dodon e la Moscova, una-două s-au dus toți la Moscova... Întrebarea mea este: pe ce bani s-au dus la Moscova acești 35 de deputați? Cred că acolo-i dezlegarea lor...”
Europa Liberă: Și acum, soarta guvernării Republicii Moldova se decide la Moscova sau acasă?
Boris Cremene: „Eu cred că mai mult acasă, eu cred că mai mult acasă, cred că Moscovei nu-i pasă atât de mult de Republica Moldova, căci rușii stau bine și fără Moldova.”
Europa Liberă: Dar politicienilor moldoveni le pasă de țara lor?
Boris Cremene: „Dar politicienii moldoveni, știți, totdeauna au fost cu mâna întinsă, totdeauna. Nu au pus miza pe țară, pe populație, pe alegătorul lor, totdeauna au cerut din altă parte.”
Europa Liberă: Și pentru că nu e clar ce vor decide acei 101 deputați aleși în Parlamentul Republicii Moldova, apar supoziții, idei, unii susțin că o claritate a lucrurilor cu privire la desfășurarea sau nu a alegerilor anticipate în Republica Moldova sau a creării coaliției de guvernare, a majorității temporare va fi după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din țara vecină, din Ucraina.
Boris Cremene: „Nu cred că are nimic, nu trebuie să punem toată brânza într-un colțunaș, n-are nimic una cu alta. Moldovenii nu sunt influențabili, uitați-vă, de 30 de ani sunt în afara țării moldovenii și asta nu i-a influențat absolut deloc – cum au gândit, așa gândesc. Și eu știu oameni de 30 de ani care stau în Italia și visează la Brejnev. Nu cred că această răsturnare poate să influențeze alegătorul moldovean, nu cred. Pe urmă, totdeauna, Ucraina n-a fost un partener foarte sigur în Apus, niciodată. Ucraina a devenit un aliat așa, apropiat, din cauza legăturilor oligarhice pe care le au capii și din cauza acestui conflict pe care-l au ei și este și pentru noi un fel de replică. Asta este apropierea noastră, cum a fost apropiat Vietnamul de Japonia din cauză că i-au bătut americanii, atât, totul e temporar.”
Europa Liberă: Eu am fost recent la Rezina și am discutat cu alegătorii de acolo, ce-și doresc ei să aibă loc în următorii patru ani în Republica Moldova și ei spun că, dacă nu se ajunge la un deznodământ ca să se formeze o coaliție, atunci anticipatele ar fi soluția cea mai bună, iar miza lor e că vor veni tineri necompromiși, nepătați și foarte mulți pun accent pe faptul că se vor întoarce mințile luminate din diasporă. Ce mai poate face și dacă mai poate și vrea să facă ceva diaspora, cei plecați peste hotare?
Boris Cremene: „O întoarcere masivă, dar când zic masivă, asta înseamnă 90 la sută, oamenii care au plecat să revină acasă. Asta ar schimba radical ceva. Altminteri, diaspora nu mai este cea care a fost, diaspora este ciopârțită în bucățele; pe urmă diaspora nu este raionul Florești sau orașul Bălți sau Soroca, sau Rezina. Diaspora sunt țări cu legi aparte, diaspora nu este Franța, America, Canada. Noi nu avem lobby, pentru că forța unei diaspore ar fi un lobby local, moldovenii să candideze acolo, să devină oameni influenți în politica țărilor în care trăiesc, dar asta nu se întâmplă și atunci când zic moldovenii „dați-le drepturi diasporei”, diaspora nu-i raionul Rezina să le dai drepturi. Sunt atâtea țări, mamă dragă, nu funcționează. Este o mișcare foarte greșită, nu văd cum...”
Europa Liberă: Dar în alte țări post-sovietice au revenit reprezentanții diasporei, au ajuns în funcții-cheie și au reușit să schimbe situația?
Boris Cremene: „Dna Valentina, vă dau un exemplu fresh despre cum este omul cu gândire sovietică. Mihail Saakașvili a făcut o țară-bomboană din Georgia. Și ce s-a întâmplat cu el? L-au fugărit de acolo, pentru că omului sovietic trebuie să-i lași mâna un pic întinsă, să fure; dacă nu fură, n-ai cum...”
Europa Liberă: Dacă actorul Boris Cremene ar ajunge un lider național în Republica Moldova, ce i-ar sta în putere se schimbe?
O națiune mică poate învinge prin educație și cultură, prin altceva nu văd cum...
Boris Cremene: „Unica schimbare pe care aș putea-o face, aș pune mare accent pe educație, în primul rând, pe educație și cultură. O națiune mică poate învinge prin educație și cultură, prin altceva nu văd cum. Pe urmă, eu aș face pași pragmatici de reunire cu țara, cu România...”
Europa Liberă: Și altă parte a populației Republicii Moldova care își vede viitorul mai degrabă aproape de Federația Rusă cum ar reacționa?
Boris Cremene: „I-aș convinge, i-aș convinge! Eu aș lua un autobuz cu 30 de pensionari din Transnistria și i-aș duce la Cluj și pe urmă i-aș duce la Vinnița, de exemplu, sau unde vor ei, la Oriol, să facă diferența de viață. Și atunci, dacă o să zică că e mai bine acolo, în bârlog, nicio problemă.”
Europa Liberă: Dar pentru actualii deputați din legislatura a X-a, ce sfaturi aveți? Ce sugestii le puteți da, acum când sunt mai mult incompatibili decât ar găsi un numitor comun?
Boris Cremene: „Eu le-aș sugera să-și dea palme, să se retragă cât nu-i târziu și să lase locul oamenilor care au discernământ, care au pregătire să gestioneze o țară. În general, moldovenii nu au simțul locului, moldovenii nu știu unde-i locul lor. „Ei las’ că trece; ei las’ că nu-i nică; ei las’ c-om vedea”... Pe urmă, nu știu, eu lucrez acum într-o companie americană, unde se vorbesc 48 de limbi. Eu vorbesc cinci limbi în fiecare zi în Portugalia și văd cinci-șase națiuni în fiecare zi în jurul meu, colegii mei, și văd cum modelul național funcționează, așa sunt italienii, așa sunt francezii, așa sunt portughezii, funcționează.
De exemplu, am văzut o chestie extraordinară când s-au întâlnit în tren francezii, nu se știau, au devenit rude imediat, pentru că sunt de-ai lor, înțelegeți? Moldovenii când se întâlnesc peste hotare, întorc capul unul de la altul. Trebuie să învingem hiba asta, disprețul acesta unul față de altul. Aici trebuie să lucrăm, la calitatea umană trebuie să lucrăm foarte mult. Și asta se face numai prin educație și cultură, în primul rând. Acesta-i pachetul nr. 1. Eu aș pune în capul mesei educația și cultura, pentru că de asta nu gândim, de asta suntem cum suntem, că nu înțelegem, nu ne duce capul...”