Linkuri accesibilitate

Iranul respinge acuzațiile americane că ar sta în spatele atacurilor împotriva instalațiilor petroliere saudite


Instalaţiile petroliere Abqaiq în fum
Instalaţiile petroliere Abqaiq în fum

Atacurile și incendiile care au urmat afectează 5.7 milioane de barili zilnic, adică jumătate din producția de petrol saudită și 5% din alimentarea globală cu țîței.

Actualizat 20.00: Iranul a respins acuzațiile că ar fi organizat atacul cu drone care a paralizat o mare parte din producția de țiței în Arabia Saudită și a avertizat Statele Unite că bazele terestre și navale americane, din regiune, sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene. „
„Toată lumea ştie că toate bazele americane şi portavioanele lor, pe o distanţă de până la 2000 de kilometri în jurul Iranului, se află în raza de acţiune a rachetelor noastre", a afirmat comandantul forţelor aeriene ale Gardienilor Revoluţiei din Iranul, Amir Ali Hajizadeh, potrivit agenţiei semioficiale Tasnim.

------------------------------------------------------

Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită sunt afectate de incendii masive, în urma unor atacuri cu drone produse sâmbătă. Atacurile au fost revendicate de insurgenţii huti din Yemen. Care este reacția în Statele Unite? E întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Valeriu Sela
Valeriu Sela

„​Incendiile afectează instalaţiile petroliere Abqaiq – cea mai mare instalație de procesare a petrolului din lume - şi Khurais, deţinute de compania de stat saudită Aramco. Statele Unite învinuiesc Iranul. Rebelii huti, din Yemen, sunt sprijiniți de Teheran. În plus, experți arată că un atac atât de sofisticat cu drone nu poate fi pus la cale și realizat cu capabilitățile insurgenților, fără sprijinul principalului lor sponsor. Se crede chiar că este posibil ca exploziile să fi fost provocate nu doar de drone, ci chiar de rachete de luptă lansate din Iran sau Irak, dar asta este o supoziție neconfirmată oficial. Secretarul de stat Mike Pompeo nu a oferit dovezi atunci când a acuzat Iranul pentru acest atac. Teheranul neagă orice implicare.

Președintele Trump a stat de vorbă cu liderul de facto al Arabiei Saudite, prințul Mohammed bin Salman, oferind sprijin dreptului acestui stat la autoapărare. El a spus și că Teheranul nu este evident pregătit să negocieze, aluzie la faptul că își exprimase anterior disponibilitatea de a se întâlni cu președintele iranian, la New York, în timpul lucrărilor Adunării Generale ONU. Este puțin probabil acum că o astfel de întâlnire va avea loc. Pompeo a spus că nu există nicio dovadă că atacurile ar fi fost inițiate din Yemen. Omologul său Iranian, Abbas Mousavi, a arătat că alegațiile americane sunt „oarbe, de neînțeles și fără semnificație”.

Incendiul de la instalațiile din Abqaiq
Incendiul de la instalațiile din Abqaiq

Pompeo a scris pe Twitter: „Teheranul se află la originea a aproape 100 de atacuri în Arabia Saudită, în timp ce Rouhani și Zarif pretind că sunt angajați în eforturi diplomatice. În condițiile apelurilor la reducerea tensiunilor și conflictului, Iranul a lansat acum un atac fără precedent împotriva resurselor globale de energie”. Șeful diplomației americane a cerut tuturor statelor să condamne fără echivoc atacurile Iranului. El a arătat că Statele Unite vor conlucra cu partenerii lor pentru a se asigura că piețele energetice rămân bine alimentate și că Iranul va fi făcut responsabil și va suferi consecințele acestei agresiuni.

Atacurile și incendiile care au urmat afectează 5.7 milioane de barili zilnic, adică jumătate din producția de petrol saudită și 5% din alimentarea globală cu țîței. De viteza cu care saudiții își vor reactiva instalațiile depinde stabilitatea piețelor energetice și prețurile. În conversația sa cu prințul saudit, președintele Trump a fost citat spunînd: „Acțiuni violente împotriva unor zone populate cu civili și a infrastructurii vitale pentru economia mondială nu fac decât să adâncească conflictul și să întărească neîncrederea”.”

XS
SM
MD
LG