Linkuri accesibilitate

Cazul Burisma, procurorul-general Șokin și motivele unei eventuale destituiri (impeachment) a președintelui Trump


O fotografie combo a președinților Zelenski și Trump
O fotografie combo a președinților Zelenski și Trump

Corespondentul Europei Libere, Christopher Miller a stat de vorbă cu mai multi activişti anti-corupție de la Kiev.

În această seară, președintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să se întâlnească cu omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski. Întâlnirea are loc într-un moment în care democraţii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au anunţat marţi începerea procedurii de destituire (impeachment) a preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi solicitat omologului său ucrainean să ancheteze o legătură cu fostul vicepreședinte democrat Joseph Biden, posibil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Trump a calificat procedura drept o vânătoare de vrăjitoare”​.

Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american, a lucrat din 2014 pentru grupul energetic ucrainean Burisma Holding. Tabăra conservatoare americană îl suspectează de corupţie și susţine că ar fi beneficiat de protecţia tatălui său, care, în calitatea sa, ar fi făcut presiuni asupra Kievului să îl demită pe procurorul șef al Ucrainei, Viktor Șokin, care ar fi anchetat cazul.

Corespondentul Europei Libere, Christopher Miller a stat de vorbă cu mai multi activişti anti-corupție de la Kiev, care susțin că procurorul general Șokin abandonase de mult timp ancheta în cazul grupului energetic Burisma când a fost îndepărtat din funcție, în martie 2016.

Președintele Donald Trump și apropiații săi, printre care avocatul său particular Rudoph Giuliani, fostul primar al New York-ului susțin că Joseph Biden, din poziţia sa de vicepreședinte i-ar fi spus președintelui de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, că Statele Unite vor bloca accesul Kievului la un împrumut de un miliard de dolari dacă procurorul general Șokin nu va fi îndepărtat din funcție.


Activiştii anti-corupție de la Kiev, ca și persoane din procuratura ucrainiană care cunosc subiectul spun că situația în realitate a fost diferită și că tocmai procurorul general Șokin ar fi fost principalul obstacol în investigația legată de compania Burisma. Este ceea ce susține Daria Kaleniuk, director executiv la Centrul pentru Acţiunea anti-corupție de la Kiev, și care i-a spus corespondentului nostru că Viktor Șokin este cel care a abandonat investigațiile în legătură cu fostul președinte Viktor Ianukovici, inclusiv cazul Burisma”.


Este însă adevărat că vicepreședintele Joseph Biden - la fel ca Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, si activişti anti-corupție din Ucraina - a cerut el demiterea procurorului-general Șokin pentru că era considerat o piedică în lupta anti-corupție. O cerere similară venise și din partea Marii Britanii, dar cu doua luni înainte ca Hunter Biden să fi intrat în consiliul de conducere al companiei ucrainiene, spune corespondentul Europei Libere, citând activişti ucrainieni.

Cazul Burisma a fost readus în actualitate de către președintele Trump și sprijinitorii săi odată ce presa americană - New York Times și Washington Post – au scris că în conversația telefonică pe care a avut-o Donald Trump pe 23 septembrie cu noul președinte de la Kiev, Volodimir Zelinski, ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari din partea Pentagonului pentru Kiev, de deschiderea unei noi investigații în cazul Burisma, investigație care ar putea dăuna candidaturii democratului Joseph Biden pentru alegerile prezidențiale din 2020.


Astăzi Volodimir Zelenski a declarat cu umor presei, la ONU, înaintea întâlnirii cu președintele Donald Trump, că ​„​singura persoană care poate face presiuni asupra mea... este fiul meu, de 6 ani”.

Președintele Donald Trump a negat că ar fi făcut presiuni asupra omologului său ucrainean, dar a recunoscut că, într-adevăr, a oprit asistenţa militară către Ucraina pentru că a avut ​„îngrijorări” legate de corupția din această țară.

Nu a existat niciun fel de înțelegere. Nu a fost nimic în neregulă...
Donald Trump


​„​Conversația mea cu președintele – cu noul președinte – a fost fără greș. Ucrainienii au difuzat și ei ieri o declarație în care spun același lucru, că a fost o convorbire caldă, prietenească. Nu a existat niciun fel de înţelegere. Nu a fost nimic în neregulă. A fost o conversație perfectă”​, a declarat şi scris şi pe Twitter președintele Trump.

Argumentele sale nu par să-i fi convins pe democraţii din opoziţie, care au decis declanșarea procedurii de destitutire (impeachment) a președintelui american, iar Casa Albă a dat publicității, parțial, transcrierea convorbirii telefonice cu președintele Ucrainei din 23 septembrie.

XS
SM
MD
LG