Linkuri accesibilitate

Alegerile locale: Care sunt șansele candidaților cu o săptămână înainte scrutin


Imagine generică
Imagine generică

Numărul indecișilor rămâne în continuare unul destul de mare.

La Chişinău s-a dat publicității un sondaj de opinie înaintea alegerilor locale de la 20 octombrie. Este ultimul, pentru că în zilele rămase până la scrutin legea electorală interzice sondajele. Ce spune studiul sociologic despre șansele candidaților?

Alegerile locale: Care sunt șansele candidaților cu o săptămână înainte scrutin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Datele sondajului confirmă tendința invariabilă pe durata întregii campanii, și anume că favoriții cursei din capitală sunt socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. A doua săptămână consecutiv, Ceban îşi menţine avantajul faţă de Năstase. Dacă alegerile pentru primarul municipiului Chişinău ar avea loc mâine, Ion Ceban ar putea obţine 26,5 la sută, faţă de 21,4 la sută cât i-ar reveni lui Andrei Năstase, potrivit datelor sondajului CBS-Axa realizat la comanda comunităţii WatchDog. În sondajul de săptămâna trecută, Ceban aproape îşi dublase scorul, acum ratingul acestuia a crescut temperat, spune activistul Valeriu Paşa de la comunitatea WatchDog:

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

„În principiu, putem spune că Ion Ceban practic şi-a atins plafonul de potențiali alegători. Vedem constant că sunt alegători ai PSRM care nu-l pricep ca propriul candidat. Urmează Andrei Năstase cu o creştere ceva mai bună faţă de situaţia dintre primele două valuri de măsurare. Șansele lui au crescut de la 19 la sută la 21,4 la sută. Vedem o creştere lentă, dar ea există.”

Atât Ion Ceban, cât şi Andrei Năstase au în suburbii un scor sub media celui din capitală. Mai multe voturi în suburbii ar putea culege fostul edil liberal Dorin Chirtoacă, poziţionat în sondaj pe locul trei, cu 5,2 la sută.

În eventualitatea unui tur doi de balotaj, socialistul Ion Ceban ar putea ieşi învingător indiferent dacă se va duela cu Andrei Năstase sau cu Dorin Chirtoacă. Candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, ar putea câştiga alegerile doar dacă în turul doi ar accede liberalul Dorin Chirtoacă, ceea ce este puţin probabil, sugerează sondajul. Probabilitatea turului doi este destul de mare, spune Valeriu Paşa:

„Foarte multe depind de nivelul de mobilizare a alegătorilor. Vedem, din răspunsul la acea întrebare privind structura indecișilor, că electoratul PSRM este mobilizat mai bine, iar cei de la blocul ACUM încă au o rezervă. Mulţi alegători care au votat la parlamentare pentru ei încă sunt în căutare pentru funcţia de primar în special. Şi având în vedere ratingurile cumulate din cei decişi putem spune că pe primul loc se va situa, cel mai probabil, Ion Ceban, dar nu îi va fi suficient pentru a câştiga din prima.”

Numărul indecișilor rămâne în continuare unul destul de mare, de 18 la sută. Alţi 10 la sută în continuare refuză să-şi divulge opţiunea de vot, spune Paşa. Decisivă ar putea fi rata prezenţei la urne, mai crede activistul:

„O eventuală prezenţă mai mică decât la alegerile primarului din 2018 ar putea să însemne chiar ca Ion Ceban să câştige din primul tur. Deocamdată nu se prefigurează o astfel de prezenţă. Vedem cifre destul de apropiate de cele din ajunul alegerilor de anul trecut. Putem să estimăm că chiar dacă va fi sub 50 la sută prezenţa generală pe municipiul Chişinău, aceasta ar putea să fie totuşi suficientă pentru desfășurarea turului doi. Depinde foarte mult de mobilizarea alegătorilor, care se realizează practic în ultima săptămână de campanie electorală și care începe astăzi.”

Valeriu Paşa anticipează o prezenţă mai mare la urne în suburbii, unde alegătorii îşi vor vota şi primarii localităţilor, iar câteva suburbii fac parte din circumscripţia electorală unde vor avea loc alegeri parlamentare repetate.

Există o tendențiozitate clară în presă şi asta nu poate să nu aibă impact asupra mobilizării alegătorilor şi asupra rezultatelor alegerilor...


„Aceste campanii se contaminează reciproc şi generează o mobilizare mai mare. Este însă şi un gen de oboseală a alegătorilor din contul faptului că nu au fost ei suficient de atinşi pentru campania pentru primărie. S-a văzut şi din comportamentul mass-media. Există o tendențiozitate clară în presă când un candidat este puternic favorizat, iar altul este puternic defavorizat şi asta nu poate să nu aibă impact asupra mobilizării alegătorilor şi asupra rezultatelor alegerilor.”

Potrivit sondajului, în Consiliul Municipal Chişinău vor domina două fracţiuni, una a socialiștilor şi cealaltă a blocului ACUM. Consiliul nu va fi însă bicolor. Ar mai putea accede trei-patru formațiuni cu un număr minim de consilieri municipali.

Tot astăzi a fost publicat un sondaj realizat de compania Intellect Group la nivel naţional. Datele măsurării sugerează că în toată republica socialiştii ar putea câştiga cele mai multe mandate de primari. 30,8 la sută dintre respondenţi spun că vor opta pentru un candidat socialist la funcţia de primar. De două ori mai puţini ar alege candidaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate. 5,6 la sută spun că ar putea vota pentru candidații celeilalte componente a blocului ACUM, Partidul Platforma DA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG