Despre alegerile locale din R.Moldova și viitorul coaliției PSRM-ACUM - un punct de vedere cu analistul occidental Vladimir Socor.
Europa Liberă: Această victorie, pe care a obținut-o candidatul socialiștilor la Primăria municipiului Chișinău, înseamnă o pierdere de teren importantă pentru partida pro-occidentală?
Alegerile au demonstrat că această coaliție poate să continue în formatul existent în pofida concurenței...
Vladimir Socor: „Nu cred că înseamnă o pierdere de teren pentru cineva și nu cred că înseamnă un câștig de teren pentru cineva, cred, dimpotrivă, că trebuie să ne dezobișnuim de ideea că alegerile din Republica Moldova reprezintă un joc cu sumă zero, în care există prin definiție numai câștigători și numai perdanți. Nu este chiar așa. Faptul că avem o coaliție formată din Blocul ACUM și din Partidul Socialiștilor demonstrează că nu mai avem de-a face cu un joc de sumă zero cu perdanți exclusivi și câștigători exclusivi; avem o coaliție parlamentară formată din forțe politice care sunt în același timp aliate politice și concurente politice. Și cred că alegerile generale locale au demonstrat faptul că această coaliție poate să continue în formatul existent în pofida concurenței dintre forțele politice componente. Alegerile generale locale au confirmat decizia comună a Blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor de a continua coaliția și de a reproduce formatul coaliției la nivel central și la niveluri locale. În raioane au loc negocieri între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor pentru formarea consiliilor raionale și orășenești.”
Europa Liberă: În mediul experților se fac declarații precum că această victorie la Chișinău ar putea să le dea aripi socialiștilor ca să forțeze negocieri și împărțirea unor portofolii în cabinetul de miniștri. Și Igor Dodon, chiar și într-un interviu cu Europa Liberă, a spus că ar trebui să se așeze la masa de discuții să vadă cum se păstrează majoritatea parlamentară pe mai departe.
Vladimir Socor: „Se vorbea deja de câteva luni, chiar înaintea alegerilor locale, despre o posibilă remaniere a guvernului, deoarece situația actuală nu este tocmai normală pentru un guvern de coaliție. Componenta coaliției care are mai puține locuri în parlament dă, practic, aproape toți membrii guvernului, inclusiv prim-ministrul. Acesta este un aranjament de natură temporară, de natură provizorie, un aranjament necesitat de situația de urgență, care apăruse în luna iunie a acestui an, dar această balanță va fi în mod inevitabil revizuită, indiferent de rezultatele alegerilor locale care tocmai au avut loc.”
Europa Liberă: Și cum vedeți Dvs. această revizuire?
Vladimir Socor: „Se vorbește despre o eventuală divizare a unor ministere. Deci, ministerele actuale au luat naștere prin comasarea mai multor ministere în timpul guvernării precedente.”
Europa Liberă: Sunt doar două ministere – Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.
Vladimir Socor: „Și probabil că aceste ministere vor fi scindate din nou, cel puțin așa se spune la Chișinău.”
Ar fi mai normal ca și socialiștii să obțină o porțiune a ministerelor, pentru ca și PSRM să poarte răspunderea solidară cu Blocul ACUM...
Europa Liberă: Ca două portofolii să le revină și socialiștilor?
Vladimir Socor: „Probabil. Și acesta ar fi și un mijloc de a sublinia responsabilitatea Partidului Socialiștilor pentru actul de guvernare. Toate meritele și toate greșelile guvernării actuale – merite și greșeli, deopotrivă – sunt atribuite Blocului ACUM. Ar fi mai normal ca și socialiștii să obțină o porțiune a ministerelor, pentru ca și Partidul Socialiștilor să poarte răspunderea solidară cu Blocul ACUM atât pentru succese, cât și pentru insuccese.”
Europa Liberă: Poziția șefei executivului, Maia Sandu, este intransigentă. Ea spune că nu va accepta remanieri guvernamentale. Credeți că în acest caz ar putea să apară coliziuni în sânul majorității parlamentare?
Vladimir Socor: „În principiu, orice remaniere se poate discuta. Avem un sistem politic deschis, nu mai avem politica de tip conspirativ din perioada dlui Plahotniuc și toate aceste probleme se dezbat în mod deschis, în mod public.”
Europa Liberă: Dvs. ce ziceți, va fi păstrată această majoritate în legislativ, se vor ține împreună cei din Blocul ACUM cu cei din PSRM?
Vladimir Socor: „Atât Partidul Socialiștilor, cât și marea majoritate a membrilor Blocului ACUM consideră că această coaliție trebuie continuată. Dl președinte Dodon vorbește chiar despre continuarea pe un termen de patru ani, un întreg ciclu legislativ. Reprezentanții Blocului ACUM sunt mai prudenți, dânșii consideră că formula actuală poate fi continuată în anumite condiții, condițiile fiind în primul rând cele prevăzute în acordul de coaliție, semnat în luna septembrie a acestui an, dar și condițiile pe care le-a numit între timp dna Maia Sandu. Acestea sunt menite să preîntâmpine eventuale devieri din partea socialiștilor de la prevederile acordului de coaliție. Deci, atâta timp cât aceste condiții sunt respectate, formula actuală de coaliție poate și trebuie să continue. E nevoie de un ciclu întreg legislativ, e nevoie de planificare strategică, e nevoie de viziune pe termen lung.”
Europa Liberă: Maia Sandu spunea că prioritatea priorităților ar fi reforma justiției și îi reproșa lui Igor Dodon că acesta ar face jocuri pe sub masă prin care ar submina reforma în justiție. O să găsească compromis pe marginea acestui subiect?
Vladimir Socor: „Sunt desigur de acord cu teza Maiei Sandu. Și teza Maiei Sandu, de fapt, reflectă poziția Uniunii Europene, poziție pe care Uniunea Europeană o promovează și în Ucraina vecină, și în Georgia, și anume: prioritatea priorităților este reforma justiției. Reformele în celelalte sectoare nu pot fi eficiente înainte de reformarea justiției și a procuraturii. Totul trebuie să înceapă de la justiție și de la procuratură. Aceasta este linia Uniunii Europene și desigur că sunt de acord cu teza Maiei Sandu în acest sens.”
Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre viitorul politic al lui Andrei Năstase – va rămâne în fruntea Ministerului de Interne și vicepremier în cabinetul Maiei Sandu, va încerca să se resemneze cu această înfrângere? Ce ar trebui să facă el în continuare?
Vladimir Socor: „Nu dramatizez câtuși de puțin înfrângerea lui Andrei Năstase în alegerea pentru postul de primar al Chișinăului. În primul rând, trebuie să recunoaștem faptul că Andrei Năstase are merite enorme în răsturnarea regimului Plahotniuc. Dacă n-ar fi fost Andrei Năstase și Maia Sandu, probabil că l-am mai fi avut pe Plahotniuc și până în ziua de astăzi. În al doilea rând, în alegerea pentru postul de primar a învins acel candidat care a avut o campanie mai profesionistă, mai bună, acel candidat care prin mesajele sale i-a convins pe mai mulți alegători. Rezultatele alegerilor din Chișinău mie mi se pare perfect normale. Andrei Năstase în mod cavaleresc va recunoaște desigur faptul că a învins candidatul mai bun.”
Dacă n-ar fi fost Andrei Năstase și Maia Sandu, probabil că l-am mai fi avut pe Plahotniuc și până în ziua de astăzi...
Europa Liberă: Mulți se întreabă: competitorii care au reprezentant în această campanie electorală curentul unionist și i-au întins o mână de ajutor în cel de-al doilea tur de scrutin, dar cel puțin s-au duelat în primul tur de scrutin i-au adus avantaje sau dezavantaje lui Andrei Năstase?
Vladimir Socor: „Am văzut că cei mai mulți comentatori atribuie înfrângerea lui Andrei Năstase în mare parte faptului că a pierdut sprijinul alegătorilor unioniști. Această analiză este corectă și aici eu văd un pericol foarte serios pentru viitorul Blocului ACUM. Nu e vorba de faptul că cineva a câștigat și cineva a pierdut alegerile din municipiul Chișinău, mă refer la perspectivele Blocului ACUM pe termen lung. Există un efort deliberat, planificat de scindare a Blocului ACUM prin scoaterea alegătorilor unioniști din electoratul Blocului ACUM. Acest efort a început chiar înainte de formarea Blocului ACUM, a început pe vremea lui Plahotniuc, când mediile de informare sau, mai bine spus, de dezinformare afiliate lui Plahotniuc au dus o campanie de asasinare morală, de linșaj mediatic constant împotriva Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase. Această campanie a continuat și după plecarea lui Plahotniuc, a continuat până în ajunul alegerilor locale. Andrei Năstase a fost atacat de doi ani încoace, trei ani încoace fără întrerupere până în preajma alegerilor de aceste organe de mass-media, care lucraseră anterior pentru Plahotniuc. În plus a apărut o disidență unionistă, nerăbdător-unionistă, militant-unionistă, sectar-unionistă în rândul Blocului ACUM. Nu mă refer la unioniști în general, mă refer la câteva persoane concrete, care prin atacurile lor împotriva lui Andrei Năstase și, în general, împotriva politicii Blocului ACUM urmăresc să-i scoată pe alegătorii unioniști, în general, din electoratul Blocului ACUM. Acest efort poate să ducă la scindarea blocului, va conduce în mod inevitabil la slăbirea Blocului ACUM în balanța internă de putere din cadrul coaliției cu socialiștii și îi va tenta pe socialiști să ceară anumite garanții pentru continuarea coaliției, anumite pârghii de putere în plus în cadrul coaliției. Este o atitudine iresponsabilă din partea acestor persoane, acestor formatori de opinie, pe care eu îi descriu ca fiind sectari.”
Europa Liberă: Relația tensionată dintre Andrei Năstase și Igor Dodon ar putea să afecteze atmosfera din cadrul acestei majorități parlamentare care și-a asumat actul guvernării?
Vladimir Socor: „În Republica Moldova e o democrație imatură, relațiile dintre personalități, ambițiile personale contează mai mult decât în alte țări, decât în alte societăți. De aceea, pericolul pe care l-ați identificat Dvs., dna Valentina, este unul real, de aceea așteptăm maturitate politică din partea tuturor persoanelor implicate să nu permită unor eventuale orgolii personale să umbrească interesul politic comun, pe care îl au forțele componente ale coaliției.”
Europa Liberă: Dacă la nivel de Consiliu municipal Chișinău nu se reușește crearea unei alianțe PSRM-ACUM, ce se poate întâmpla?
Există un efort deliberat, planificat de scindare a Blocului ACUM prin scoaterea alegătorilor unioniști din electoratul Blocului ACUM...
Vladimir Socor: „Eu am văzut declarațiile dlui președinte Dodon și ale dlui Ion Ceban, care subliniază faptul că doresc să formeze o coaliție în Consiliul municipal Chișinău între socialiști și Blocul ACUM. Mai mult decât atât, socialiștii declară în mod explicit că doresc includerea Partidului Platforma DA în această coaliție. Ei spun că ar avea suficiente voturi în Consiliul municipal Chișinău, ca să facă o coaliție numai cu PAS, dar că o asemenea procedură, spun socialiștii, ar fi incorectă și socialiștii spun că doresc explicit să includă și Partidul Platforma DA în coaliția din Consiliul municipal.”
Europa Liberă: Andrei Năstase lăsa să se înțeleagă că e puțin probabil ca să se găsească compromis, consens ca aceste două entități să creeze coaliție și la nivel de CMC.
Vladimir Socor: „Aici depinde de viziunea cuiva în ceea ce privește viitorul coaliției. Dacă cineva dorește ca această coaliție să fie curmată încă de pe acum, atunci acel cineva nu va coopera cu restul partenerilor.”
Europa Liberă: Dar după aceste alegeri din Chișinău, ce se poate întâmpla cu finanțarea din partea Uniunii Europene? Cum îl vedeți la cârma municipiului pe Ivan Ceban – cooperant și cu Estul, și cu Vestul? El a promis să aducă finanțări, fonduri, să implementeze proiecte. Va fi cu putință de unul singur să se descurce?
Vladimir Socor: „Da, aici avem o realitate politică. Numai partidele Blocului ACUM pot să obțină finanțare de la Bruxelles. Asta este o realitate pe care nimeni nu poate să o ignore. Întreținerea, chiar la nivel de subzistență a Republicii Moldova depinde de Blocul ACUM, care aduce finanțare de la Bruxelles. În ceea ce-l privește pe dl Ion Ceban, dânsul s-a poziționat ca un candidat centrist, ca un candidat moderat, tehnocrat, fără ambiții sau viziuni de ordin geopolitic, o persoană care dorește să scoată Chișinăul din mocirla în care se află Chișinăul după 12 ani de alegeri de primar pe criterii geopolitice. Dl Ceban a fost în vizită la Bruxelles, a fost în vizită la București; dl Ceban se poziționează ca un politician centrist, cu interesul național și interesul municipiului Chișinău în centrul viziunii sale. Nu văd de ce alegerea sa ar putea într-un fel periclita finanțarea externă, finanțare externă care în orice caz vine prin intermediul guvernului.”
Europa Liberă: Și chiar acele promisiuni care s-au făcut în campania electorală că și România ar putea să întindă o mână de ajutor, inclusiv financiar, dacă e la cârmă Ion Ceban va veni acel ajutor de peste Prut?
Vladimir Socor: „Vreau să sper că acei primari din România care au promis ajutor financiar, tehnic, de expertiză pentru municipiul Chișinău nu se vor conduce după criterii lingvistice, etnice, geopolitice, ci se vor conduce după interesele locuitorilor orașului Chișinău. Nu, acordarea de ajutor din orice sursă - fie din România, fie din altă sursă pentru municipiul Chișinău - nu trebuie să depindă de culoarea politică a primarului, nici de limba vorbită de alegătorii care l-au ales majoritar pe primarul respectiv. Aici va fi un test de seriozitate și de maturitate din partea primarilor orașelor din România. România are câteva primării cu foarte mari succese – Cluj, Arad, Timișoara, în parte și Iașii. Dacă acești primari se conduc după interesele municipiului Chișinău, ei vor acorda ajutor tehnic, financiar, fără culoare politică, lingvistică sau etnică.”
Numai partidele Blocului ACUM pot să obțină finanțare de la Bruxelles. Asta este o realitate...
Europa Liberă: Și în încheiere. Deputații Partidului Democrat au semnat pentru o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, cel mai probabil va fi dezbătută în această săptămână. Și-ar dori democrații o reconfigurare în actualul legislativ și ar fi cu sorți de izbândă o asemenea doleanță a lor?
Vladimir Socor: „Eu nu știu ce doresc liderii Partidului Democrat. Dânșii încă nu s-au spălat nici pe departe de păcatele guvernării dlui Plahotniuc, ei nu au analizat nici până astăzi comportarea partidului lor în ultimii patru sau cinci ani, nu au făcut nici un fel de autocritică, dimpotrivă, eu îi văd în mass-media apărând foarte senini, surâzători, siguri pe ei. Ei n-au făcut nimic rău, da, a fost cineva numit Plahotniuc, care nu mai este, a dispărut, poate el a făcut unele greșeli de ordin personal, dar în general urmașii dlui Plahotniuc arată bine mersi în public. Ei nu par să aibă nici cel mai mic simț al remușcării, al mustrărilor de conștiință pentru faptul că au jefuit Republica Moldova timp de atâția ani.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că totuși în culise s-ar putea negocia o reconfigurare a majorității parlamentare?
Vladimir Socor: „Aveți în vedere cu Partidul Socialiștilor?”
Europa Liberă: Exact!
Vladimir Socor: „Nu cred câtuși de puțin că Partidul Socialiștilor ar avea asemenea intenții. Partidul Democrat nu mai poate să se compromită, nu mai are unde să se compromită, este atât de compromis, încât practic mai negru decât este nu poate să devină. Întrebarea este dacă altă forță politică e dispusă să se mânjească la rândul ei cu această negreață, asociindu-se cu acest partid. Nu-mi vine deloc să cred așa ceva.”