Linkuri accesibilitate

Socialiștii și noul imperiu media: „Unde a slăbit un pol politic, caută să se consolideze altul”


Imagine generică
Imagine generică

La Chișinău a început astăzi Forumul mass-media, eveniment ajuns la a cincea ediţie, la care se trec în revistă provocările cu care se confruntă presa din R. Moldova. Deşi, între timp, s-a schimbat guvernarea, problemele din media rămân aceleaşi: limitarea accesului la informație, concentrarea și pozițiile dominante pe piața media și monopolul pe piața de publicitate. O nouă îngrijorare, exprimată şi de prim-ministra Maia Sandu, este redistribuirea sferelor de interese în domeniul media.

Situația presei din R. Moldova este în continuare dramatică, a declarat Maia Sandu în sesiunea de deschidere a lucrărilor forumului. Potrivit prim-ministrei, imperiul media al fostului democrat Vlad Plahotniuc se ruinează, după plecarea democraţilor de la putere - şi al fostului lor lider - din spaţiul public, dovadă fiind faptul că două posturi din holdingul democraţilor au renunţat la frecvențele naţionale. Între timp se consolidează însă un alt holding mediatic, a afirmat Maia Sandu:

Maia Sandu
Maia Sandu

„Astăzi asistăm la o redistribuţie a sferelor de interese în domeniul media. Se întărește un alt holding afiliat PSRM. Unde a slăbit un pol politic, caută să se consolideze altul.”

Prim-ministra a făcut referință la unul din posturile afiliate socialiştilor, AccentTV, care a primit recent dreptul de a redifuza emisiunile celui mai popular post de televiziune din Rusia, Pervîi Kanal. Ea a lansat critici la adresa autorităţii de reglementare pentru îngăduirea deliberată, la părerea Maiei Sandu, a întăririi unui nou mogul:

„Consiliul Audiovizualului, în componenţa actuală, e clar depăşit de situaţie. Deruta se vede în încercările de apropiere a conducerii acestui Consiliu de un pol politic ce controlează cel mai consolidat holding media al momentului. Mesajul meu pentru ei este că identificarea unor noi patroni politici în lipsa democraţilor nu poate substitui o protejare onestă a spaţiului informaţional.”

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a respins acuzaţiile:

Dragoș Vicol
Dragoș Vicol

„Faptul că doamna prim-ministru Maia Sandu are o atitudine critică, virulentă faţă de Consiliul Audiovizualului pe mine mă onorează. Or vreau să spun, din capul locului, că anumite comandamente politice, anumite invective nu-şi au rostul atunci când este vorba despre activitatea regulatorului în domeniul audiovizualului.”

Vicol a respins acuzațiile la adresa instituţiei pe care o conduce, formulate de mai mulți participanții la forum, afirmând că ar fi tratat cu părtinire de exponenți ai clasei politice. Președintele Consiliului Audiovizualului consideră că a acționat constant în limitele legilor în vigoare, iar inadvertențele ce i se incriminează ar rezulta din lipsa de acte normative.

„Tentativa de a modifica componența Consiliului Audiovizualului apelând la o serie de tertipuri, de subterfugii sugerează şi vizează într-un mod direct că factorul politic vrea să intervină în activitatea Consiliului Audiovizualului.”

A urmat o replică laconică a președintelui comisiei juridice din parlament, Sergiu Litvinenco, care a spus că deputaţii blocului ACUM intenţionează să demită actuala componenţă a Consiliului Audiovizualului, urmând ca următoarea componență numerică să fie redusă de la 9 la 7 persoane. Mandatele membrilor actualului Consiliu, numiţi în baza vechiului Cod al Audiovizualului, ar urma să înceteze. Iar numirea noilor membri se va face printr-un concurs organizat de organizaţii media şi nu de comisia parlamentară de profil, cum s-a practicat până recent.

Ion Bunduchi
Ion Bunduchi

Expertul Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice și unul dintre autorii legii privind serviciile media audiovizuale, a opinat că tentația de a rectifica legea doar pentru a scăpa de componența actuală a Consiliului Audiovizualului nu e calea cea mai bună deoarece s-ar putea să ispitească următoarele guvernări să facă același lucru. În replică, Maia Sandu a sugerat că inamovabilitatea membrilor Consiliului Audiovizualului a fost gândită ca o umbrelă de protecție a unor aranjamente de culise, care urmează a fi demolate cu maximă fermitate.

Contrar îndemnurilor lansate la forum de a împiedica consolidarea holdingului media afiliat socialiştilor, șase din şapte membri ai Consiliului Audiovizualului au aprobat azi eliberarea unei noi licențe de emisie pentru fostul post de televiziune Accent TV, care între timp a fost redenumit în Pervîi v Moldove. Astfel, noul post Accent TV va fi al patrulea în holdingul media al socialiștilor, alături de Pervîi v Moldove, NTV Moldova și Exclusiv TV. Membra Consiliului Olga Guţuţui care a votat împotriva eliberării licenţei pentru AccentTV a explicat că nu vrea să sprijine apariția unui unui nou segment dominant pe piața media controlat de factori politici.

Anticipând decizia Consiliului Audiovizualului, directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat în timpul dezbaterilor de la forumul presei că urmare a hotărârii ce favorizează noul conglomerat va dezechilibra piaţa mediatică zădărnicind promisele eforturi de a restabili echitatea și concurența loială. Macovei a anunțat colegii de breaslă că reprezentanţii PSRM, invitați să participe la lucrările forumului, nu au dat curs invitaţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG