Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția: judecătorii CC nu ar trebui să răspundă pentru greșelile judiciare care nu implică rea credință


Council of Europe, Venice Commission image generic

Comisia de la Veneția este de părere că judecătorii Curții Constituționale nu ar trebui să răspundă pentru greșelile judiciare care nu implică rea credință sau pentru diferențele de interpretare a legii. Este unul din răspunsurile date unei interpelări a fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, care cerea explicații dacă noțiunile de inamovibilitate și independență permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor CC, atât în timpul mandatului, cât și după expirarea acestuia, relatează Ziarul de Gardă.

Interpelarea era legată de deciziile CC din 7-9 iunie, care au susținut poziția de atunci a guvernării democrate, aruncând țara într-o criză constituțională.

Comisia de la Veneția mai arată că judecătorilor CC li se acordă imunitate funcțională, care este valabilă și după încheierea mandatului. Acest lucru este necesar pentru a permite judecătorului să ia o decizie motivată, fără teama de urmărirea penală după încheierea mandatului său.

Mai mult, numai Curtea Constituțională poate decide ce instanță poate totuși judeca un judecător CC, când acesta a comis o infracțiune.

Criza constituțională din iunie s-a încheiat după o săptămână când pe 14 iunie, Partidul Democrat s-a retras de la guvernare. O zi mai târziu, Curtea Constituțională și-a revizuit și retras deciziile luate între 7 și 9 iunie 2019.

Ulterior, la 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi și-a dat demisia.

XS
SM
MD
LG