Luni, 13 ianuarie se anunța că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari rămâne în arest preventiv pentru 20 de zile, fiind acuzat că l-ar fi protejat pe fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, în dosarul fraudei bancare. Morari o respinge şi afirmă că dosarul e o comandă politică a preşedintelui Igor Dodon şi a conducerii Procuraturii Generale. Acuzațiile care i se aduc vin aproape de încheierea unei verificări a activităţii procuraturii anticorupţie, dispusă de proaspătul Procuror General, Alexandru Stoianoglo. Care, procuror general, a ținut să precizeze miercuri că rezultatele întregii verificări a celor două procuraturi speciale (Anticorupție și Combaterea Corupției) vor fi prezentate la sfârșitul săptămânii; în urma căror, ar putea „urma demisii”; care însă, demisii, nu trebuie puse în legătură cu reținerea lui Viorel Morari, o decizie în care el, Stoianoglo, nu a fost implicat.
Marţi, la o zi de la emiterea mandatului de arest, Viorel Morari a depus, prin avocaţii săi, două plângeri penale – una privind depăşirea cu câteva ore a termenului legal în care putea fi reţinut până la emiterea mandatului legal în privinţa sa şi alta, privind selectarea „arbitrară”, afirmă avocatul său, Vasile Foltea, a penitenciarului nr. 13 pentru detenţia pe termenul preventiv de 20 de zile, decisă luni de judecători:
„Menţinerea lui în arest pe o perioadă ce a depăşit 72 de ore este o gravă ilegalitate admisă în raport cu dl Morari. În plus, el a fost plasat arbitrar în penitenciarul 13, care este un loc în care se aplică, potrivit CEDO, rele tratamente în privinţa persoanelor. Judecătorii de instrucţie nu au indicat asta în mandat. Dl. Morari crede că s-a făcut pentru a-l intimida în continuare.”
Dl. Morari crede că s-a făcut pentru a-l intimida în continuare...
Astăzi, ne-a mai comunicat avocatul, la Curtea de Apel a ajuns şi contestaţia pe mandatul de arest propriu-zis, emis lunea trecută de un judecător de instrucţie.
Apărarea lui Morari nu este singura care contestă felul cum a debutat şi cum se mişcă ancheta împotriva fostului şef al procuraturii anticorupţie, de altfel prima de rezonanţă de după accederea în fruntea Procuraturii Generale a lui Alexandru Stoianoglo, în noiembrie trecut.
Primul semn de întrebare apărut în spaţiul public se referă la nevoia arestului. Avocaţii lui Morari spun că nici acum nu ştiu ce riscuri teribile ale cercetării în libertate a acestuia ar fi justificat arestul. Însuşi Stoianoglo a vorbit, încă în interviurile dinaintea numirii, despre folosirea excesivă de către organele de drept a arestului preventiv, sugerând că are de gând să curme această practică, criticată adesea şi de Consiliul Europei.
Dar el folosise atunci exemplul fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, care, potrivit lui Stoianoglo, nu reprezintă pericol pentru societate și nu ar fi trebuit să fie cercetat în arest. Chitoroagă a fost între timp eliberat, pe când în privinţa lui Morari, impresia este că se acţionează la fel ca în cazurile de proastă faimă din trecut. O remarcă pe care o formulează, de exemplu, la Europa Liberă, Olesea Stamate, fosta ministră a Justiţiei din guvernul Sandu:
„Chiar nu vreau să revenim la procese de genul celui cu Vlad Filat, pe motive neclare, cu probe contestabile şi care se desfăşoară după uşile închise.”
Fără a-i da replica fostei ministre, un alt fost demnitar din Ministerul Justiţiei de pe timpul guvernării democrate, Nicolae Eşanu, cel care îl consiliază acum pe premierul Chicu în probleme de drept, i-a reproşat lui Morari: „Sunt convins ca Dl Morari se va apăra şi va invoca faptul că nu se întrunesc condiţiile pentru aplicarea arestului. Şi atâta timp cât nu voi vedea dovezi contrare voi fi de acord cu aceasta apărare. Doar că l-aş întreba pe dl Morari de ce nu a aplicat aceasta regula atunci când decizia îi aparţinea dumnealui?”, a scris consilierul premierului pe o rețea de socializare.
De ce procesul a început cu uşile închise...
În afară de aparenta lipsa de justificare a arestului, o altă problemă care se pune acum în raport cu cazul lui Morari e de ce procesul a început cu uşile închise.
Din nou Olesea Stamate: „Cu siguranţă nu sunt printre susţinătorii lui Viorel Morari, însă modul în care se desfăşoară lucrurile ridică îngrijorări. Eu nu-mi dau seama care ar fi fost motivele pentru ca şedinţa de judecată să se desfăşoare cu uşile închise.”
Reputaţia procurorului care se ocupă de cazul lui Morari – acesta ar fi fost cercetat toamna trecută de procurorii din subordinea lui Morari pentru „scurgere” de informaţii către compania „Metalferos” bănuită, această companie, că ar fi finanţat din plin Partidul Democrat pe timpul în care se afla la putere – şi faptul că acuzarea s-ar bază, ca şi în multiple alte cazuri, criticate până acum, pe un simplu denunţ, de această dată al unui procuror – sunt alte câteva semne de întrebare pe care le ridică ancheta în privinţa lui Morari.
Din nou avocatul Vasile Foltea: „Această persoană în declaraţia sa menţionează că ar fi falsificat, ea ar fi falsificat, ordonanţa de pornire a urmăririi penale şi alte acte procesuale, la indicaţia lui Viorel Morari. Aste adevărat sau nu – am cerut dovezi. Nu am primit nici una.”
Condusă aproape de la începuturile sale de Viorel Morari, procuratura anticorupţie nu s-a dovedit în timp o prezenţă prea utilă în eforturile de combatere a corupţiei, inclusiv nu a excelat în investigarea furtului bancar. În timpul guvernului Sandu, însă, instituţia a pornit mai multe anchete, inclusiv cea legată de finanţarea din Rusia a PSRM, iar părerile analiştilor şi opoziţiei sunt acum împărţite în privinţa lui Morari, unii crezându-l martir, iar alţii - că nu ar fi urmărit decât să se pună bine pe lângă guvernanţi.
În lipsa unui proces public, nu este prea limpede ce i se impută concret, procuratura sugerând că l-ar fi protejat pe Vlad Plahotniuc în anchetarea fraudei bancare, când acesta era la putere, în timp ce alte informaţii ar indica că ar fi comis abuzuri atunci când pornea, urmare a unei cereri a lui Plahotniuc, urmărirea pe numele lui Platon, cunoscut rival al fostului democrat condamnat urmare a procesului la 18 ani de închisoare. Morari pledează nevinovat şi îi acuză pe Igor Dodon şi noul procuror general că i-ar fi ordonat ancheta.