Iulian Chifu pune soarta politică a președintelui Igor Dodon sub semnul „prăbușirii” și totul pe fundalul „tratamentului ignobil la adresa ajutorului umanitar acordat de România în diferite forme”. România a dotat spitalele din Moldova cu cele necesare în lupta împotriva coronavirusului. Un ajutor adresat direct oamenilor. Câtă nevoie era se poate vedea din faptul că un sfert din cazurile de îmbolnăviri sunt în rândul cadrelor medicale, iar rata îmbolnăvirilor tinde să o egaleze pe cea a mult mai populatei Românii. Analiza publicată de Chifu în Adevărul constată că scena politică de la Chișinău trepidează. Majoritatea parlamentară mai depinde de doar câțiva deputați, liderii politici ai partidelor mai mici își socotesc șansele de a ajunge la putere, ceea ce nu s-ar putea decât în coaliție. Potrivit lui Iulian Chifu, Maia Sandu e singura care a dovedit maturitate politică. Tot ea ar fi și singurul contracandidat cu șanse la alegerile prezidențiale din această toamnă. Andrian Candu a fondat un partid de ale cărui voturi în parlament nu se va putea lipsi nicio coaliție. Mai complicat e cu Andrei Năstase, în care bloggerul de la Adevărul nu are încredere, la nivel de maturizare politică, dar are așteptări față de Pavel Filip. Problema este că, în acest moment, guvernul Ion Chicu nu trebuie demis : să achite mai întâi nota de plată pentru tot dezastrul. În orice caz, ipoteza schimbării președintelui, cât și a guvernului, pare acum de luat în calcul.
Și scaunul liderului de la Kremlin e șubrezit. Pandemia de coronavirus i-a dat peste cap planurile, scrie Armand Goșu în revista 22. În aparență, pandemia evoluează diferit în Rusia : numărul deceselor (foarte mic, în mod oficial) ar fi de fapt cu 72% mai mare. O spune presa americană care a pus cap la cap date din presa rusă. Apoi, comportamentul medicilor ruși e diferit. Foarte mulți au protestat împotriva lipsei materialelor de protecție și a instrumentarului necesar, deși trei doctori au căzut în mod misterios de la etaj după exprimarea criticilor. Doar în Cecenia presiunile politice par să fi avut efect : personalul medical a protestat în masă, dar ulterior și-a schimbat discursul în fața camerelor de televiziune, declarând că existau materiale de protecție dar nu s-a știut de ele. Altă ciudățenie : contribuția Bisericii Ortodoxe la multiplicarea focarelor de infectare. Patriarhul Kiril nu a închis bisericile. Patru înalți ierarhi au murit de COVID-19, un mitropolit printre ei. Putin, scrie Goșu, stă retras, scade în sondaje, dar la vară ar putea face referendumul de modificare a Constituției simultan cu câteva gesturi bine calculate : pachete financiare oferite populației și oamenilor de afaceri, după model occidental, „pentru a grăbi relansarea activității economice și a consumului”.
Mădălin Hodor se teme de reaprinderea extremismelor pe timp de criză. În revista 22 el se referă la protestele din Piața Victoriei, deși „nu au decât o legătură conjuncturală cu pandemia”. S-au exprimat acolo „de la radicalismele ortodoxe, la conspirațiile 5G. Vechi clișee (…). (…)în această ciorbă reîncălzită a intrat de minune și ultimul ingredient: virusul nu există sau dacă există atunci a fost creat de către marile puteri pentru a distruge populația României”. Mădălin Hodor nu se oprește la non-revendicările protestatarilor, ci la fragilitatea emoțională a societății după perioada de stare de urgență. Românii ar fi vulnerabili la „propaganda consolidată, (venită) în special dinspre Moscova, care valorifică fiecare breșă, fiecare moment în favoarea slăbirii statelor democratice”.