Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău în carantină: legile care ar debloca asistența UE lăsate de azi pe mâine


Neadoptarea unor legi suspendă în continuare asistența Uniunii Europene promisă de mai mulți ani R. Moldova.

Parlamentul de la Chișinău, care este momentan în carantină după ce un deputat al majorității a fost testat pozitiv la coronavirus, a reușit săptămâna trecută să înlăture doar urgențele necesare majorității parlamentare, cum ar fi bunăoară fixarea datei alegerilor prezidențiale, dar nu a reușit să adopte și legile ce ar face posibilă deblocarea asistenței macrofinanciare din partea UE.

Parlamentul de la Chișinău în carantină: legile care ar debloca asistența UE lăsate de azi pe mâine
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00
Link direct

Dar despre ce legi este vorba și de ce opoziția parlamentară suspectează că majoritatea nici nu și-ar dori prea tare să le adopte?

Sergiu Litvinenco, un deputat din Partidul Acțiune și Solidaritate condus de fosta prim-ministră Maia Sandu, spune că ar fi vorba despre un pachet de șase angajamente, care, dacă ar fi onorate săptămâna curentă, ar putea reînvia șansele guvernului Chicu să primească o foarte necesară pe timp de pandemie tranșă de 30 de milioane de euro, a doua dintr-o asistență de 100 de milioane promisă de mai mulți ani R. Moldova, dar care a început să fie livrată de UE abia pe timpul guvernului Maiei Sandu.

„Și instituțiilor europene le trebuie timp pentru anumite procedure, de aceea trebuie până la sfârșitul acestei săptămâni să facem tot posibilul ca să votăm toate restanțele”.

Angajamentele țin de adoptarea unei legi noi care să reglementeze activitatea organizațiilor necomerciale, renunțarea definitivă la programul de cetățenie contra investiții, progres în recuperarea furtului bancar, trasarea unui plan concret de reformă a justiției, auditarea a două consilii - cel al audiovizualului și cel al concurenței - și, în sfârșit, stabilizarea consiliului magistraților.

În timp ce Litvinenco crede că mai mari sunt dificultățile legate de realizarea celei din urmă măsuri, adică restabilirea normalității în funcționarea CSM, un coleg al acestuia, vice-președinte de legislativ și șef al fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, spune că majoritatea ar avea motive să nu-și dorească mai ales adoptarea legii privind organizațiile necomerciale: „Pentru că acolo este o prevedere care permite partidelor politice să înființeze organizații neguvermentale care să ofere consultanță gratuită partidelor – socialiștii văd o amenințare în asta, ca să apară ONG-uri care să sprijine anumite partide ” , afirmă Alexandru Slusari.

„Este o problemă cu repararea erorilor pe care le-a admis guvernarea atunci când a împărțit funcțiile în CSM pe criterii politice. Da, există aici o problemă, dar cred că se pot găsi soluții” , spune Litvinenco.

Pe de altă parte, Vlad Batrâncea, vice-președintele socialist al legislativului, ne-a spus astăzi că dezbaterea legii privind organizațiile necomerciale a fost amânată de complexitatea proiectului și multitudinea de amendamente, nu de lipsa de dorință în echipa socialiștilor de a o vota.

În primă lectură, legea cu privire la organizațiile neguvernamentale a fost votată în legislativ încă în 2018, dar mai departe nu s-a mișcat din cauza încercării guvernării democrate de atunci de a restricționa, după modelul rusesc, finanțarea din exterior a organizațiilor neguvernamentale. UE, care în ultimii ani a fost nevoită să dea, prin intermediul diplomaților săi de la Chișinău, de mai multe ori semne de sprijin societății civile moldovene în fața pretențiilor formulate de puterea politică, s-a opus acelor amendamente, iar legea a rămas neatinsă până acum, când guvernul Chicu încearcă din nou să primească asistența UE, pe fundal de grave dificultăți financiare provocate de virus.

Opoziția parlamentară a insistat în fața majorității încă săptămâna trecută să adopte măsurile, inclusiv acea lege, însă nu a izbutit să grăbească procesul. Pentru că carantina e privită de unii din parlament ca și un pas tactic, prin care majoritatea parlamentară încearcă să se salveze de disoluție, revenirea în timpul apropiat la ședințele în plen e sub un mare semn de întrebare, la fel sub semnul întrebării fiind și votarea legilor cerute de UE pentru deblocarea asistenței.

Din nou șeful fracțiuni Platforma DA, Alexandru Slusari: „Tehnic, acest lucru este posibil vineri, dat fiind că ultimul grup care trebuie să dea teste va face acest lucru miercuri, prin urmare joi testele vor fi gata. Dar eu cred că conducerea parlamentului va face tot ce-i va sta în puteri să amâne cât mai mult ședințele.”

Siegfried Mureșan, europarlamentar
Siegfried Mureșan, europarlamentar

Amânarea, joi, a dezbaterii asupra legii ONG a fost urmată, a sfârșitul săptămânii, de o izbucnire retorică din partea premierului de la Chișinău, Ion Chicu, împotriva europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, responsabil în Parlamentul european de relația cu R. Moldova. După ce acesta a spus că Moldova ar fi suportat mai ușor criza pandemică dacă ar fi anticipat-o cu îndeplinirea reformelor cerute de UE, premierul Chicu i-a răspuns că România este cel mai corupt stat din Europa, iar numai în Suceava sunt jumătate din bolnavii de Covid-19 din toată R. Moldova. Urmare a scandalului generat de acest schimb tăios de replici, Mureșan a părut să sugereze, într-un nou comentariu, că izbucnirea premierului nu va afecta finanțarea europeană pentru R. Moldova, spunând că speră că autoritățile moldovene nu vor fi un obstacol în dorința UE de a le ajuta țara.

Previous Next

XS
SM
MD
LG