Linkuri accesibilitate

Ucraina: 20 de ostateci la Luţk, sechestrați și eliberați


După operațiunea forțelor de ordine de eliberare a ostaticilor, Luțk, 21 iulie 2020
După operațiunea forțelor de ordine de eliberare a ostaticilor, Luțk, 21 iulie 2020

20 de pasageri ai unui autobuz au fost luați ostateci la Luţk, în nord-vestul Ucrainei, în dimineața zilei de marți, după ce un bărbat a deturnat vehiculul în care se aflau și s-a baricadat în el. După lăsarea serii, atacatorul s-a predat poliției, iar ostaticii au fost eliberați. Incidentul a trecut fără victime, chiar dacă în decursul zilei la fața locului au fost auzite focuri de armă și explozii, iar presupusul terorist le-a transmis forțelor de ordine că este înarmat şi că va arunca în aer autobuzul dacă cineva se va apropia de el.

Pe durata întregii zile, atacatorul nu a lăsat pe nimeni să intre sau să iasă din autobuz și nu a permis să le fie transmise ostaticilor mâncare sau apă. Autorul atacului de la Luţk s-a dovedit a fi un bărbat originar din Federația Rusă, care s-a prezentat forțelor de ordine ca Maxim Plohoi, adevăratul său nume fiind Maxim Krivoș. Înainte de atac, el a postat pe rețelele sociale mai multe mesaje, arătându-se nemulțumit față de sistemul public din țară.

Președintele Volodimir Zelenski îndeamnă la vizionarea filmului documentar Pământenii
Președintele Volodimir Zelenski îndeamnă la vizionarea filmului documentar Pământenii

Cu puțin timp înainte ca primii ostatici să fie eliberați, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndeplinit o cerință a atacatorului și a înregistrat un mesaj video în care i-a încurajat pe toți să vizioneze filmul „Pământenii” (Earthlings), un documentar din 2005 despre exploatarea animalelor de către oameni. Ulterior, președintele a șters înregistrarea.

Potrivit presei locale, atacatorul ar avea tulburări mintale și ar fi fost la evidență psihiatrică, în plus, acesta a fost anterior condamnat pentru organizarea și conducerea unei grupări ilegale. În urma incidentului de marți de la Luţk, a fost inițiată o anchetă penală, atacatorul riscând acum o pedeapsă cu închisoarea între 7 și 15 ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG