Linkuri accesibilitate

Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău își va relua gradual activitatea


Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău își va relua gradual activitatea, începând cu 27 iulie. Potrivit unui anunț al ambasadei, consulatul va primi cereri de obținere a documentelor de stare civilă (înregistrare primară a nașterii, înscriere naștere și căsătorie în registrele de stare civilă românești) și călătorie (pașaport electronic) doar pentru solicitanții ale căror programări au fost anulate în context COVID-19. Solicitanții vor primi un e-mail cu data noii programări, cererile fiind reprogramate cu respectarea ordinii cronologice a anulării acestora.

În continuare, vor fi eliberate documentele de călătorie (pașapoarte electronice) și de stare civilă (certificate de naștere și de căsătorie) deja întocmite. Secția Consulară va procesa și solicitări de vize aferente călătoriilor esențiale (reîntregire a familiei, situații medicale, transportatori, personal medical), precum și pentru vize de lungă durată în scop de studii, respectiv de muncă (doar pentru lucrători înalt calificați și lucrători sezonieri în agricultură).

În cazul solicitărilor de vize de studii, acestea pot fi depuse doar de către persoanele care au fost admise la studii și dețin scrisoarea de acceptare la studii emisă de către Ministerul Educației și Cercetării (nu și de către persoanele care doresc să se înscrie la o unitate de învățământ din România sau să depună dosarul).

Totodată, solicitările de vize de muncă pentru lucrători înalt calificați trebuie însoțite de avizul eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări din România, pe care este înscrisă mențiunea „Înalt calificat”, iar cele pentru lucrători sezonieri în agricultură de avizul pe care este înscrisă mențiunea „Sezonier”, precum și de un document emis de către angajator, din care să rezulte codul CAEN și să fie descrisă activitatea desfășurată în sectorul agricol. Celelalte tipuri de vize de muncă încă nu se procesează.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG