În relația cu partidele politice, Comisiei Electorale Centrale (CEC) îi revine mai degrabă rolul de „câine care nu mușcă” este concluzia experților Transparency International Moldova. Și asta pentru că CEC nu dispune de autoritate și resurse pentru a monitoriza eficient cheltuielile partidelor politice și, mai ales, sancționarea acestora dacă se constată că au încălcat legea. Transparency International Moldova a prezentat astăzi o analiză a activității autorității electorale, inclusiv în ce privește integritatea membrilor acesteia. Care sunt concluziile principale ale raportului?
Indiferent de partidele din care fac parte, politicienii ajunși la putere au încercat de-a lungul anilor să-și subordoneze, neoficial cel puțin, Comisia Electorala Centrale, afirmă experta Transparency International Moldova, Mariana Kalughin. Din păcate, legea privind numirea în funcție a membrilor CEC lasă loc de interpretări și deschide ușa pentru eventuale abuzuri.
Potrivit Codului Electoral, în Comisia Electorală Centrală sunt nouă membri: unul desemnat de către președintele țării, iar ceilalți opt de către Parlament. Tocmai din acest motiv, asupra membrilor Comisiei planează în continuare suspiciunea că „ar face jocul” partidelor politice din partea cărora au fost desemnați, spune Mariana Kalughin: „Modul de numire în funcție de membru al CEC, prin hotărârea Parlamentului aceștia fiind desemnați în fond de actori politici, face ca membrii CEC, iar în final și comisia să fie percepută ca una atașată politic. CEC nu este percepută, din păcate, ca autoritate independentă, fapt reprezentată de modul de constituirii a acesteia, dar și de verificarea formalizată a candidaților, precum și lipsa unor audieri veritabile ale acestora în legislativ”.
Experta Transparency International Moldova susține că o soluție de alternativa ar fi consultarea cu opinia publică a candidaților la funcția de membru în cadrul autorității electorale și intervievarea acestora în Parlament, însă nu într-o ședință „de ochii lumii” ci una cu întrebări veritabile, inclusiv din partea societății civile. Mariana Kalughin a analizat și capacitatea Comisiei Electorale Centrale de a face față unor eventuale fraude în ziua alegerilor.
Potrivit expertei, CEC nu dispune de autoritate și resurse pentru a monitoriza eficient finanțele partidelor politice, dar și cheltuielile concurenților electorali în campanie. La capitolul „restanțe”, Mariana Kalughin a enumerat problemele ce țin de calitatea listelor electorale, accesibilitatea redusă a secțiilor de votare și suspiciunile de fraudare care planează asupra procesului de înregistrare prealabilă a alegătorilor. O altă problemă, potrivit expertei Transparency International Moldova, ar constitui-o și instruirea insuficientă a angajaților din teritoriu, mai ales a celor care sunt implicați pe termen scurt în organizarea scrutinului.
CEC nu dispune de autoritate și resurse pentru a monitoriza eficient finanțele partidelor politice...
Situația este confirmată de primarul satului Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, care susține că în prezent este foarte complicat să găsești săteni care cunosc fluent rusa sau română, știu să lucreze la computer și au o minimă pregătire logistică. Potrivit Codului Electoral, și partidele politice pot înainta candidaturi pentru suplinirea funcției de membru al birourilor electorale. Tatiana Badan constată cu regret că în unele cazuri, formațiunile politice deleagă persoane care nici măcar nu știu să citească:
„De fiecare dată urmărim această situație, mai ales în ultimii ani. Ce ține de calitatea persoanelor care sunt propuse de partidele politice în birourile electorale, noi, autoritățile locale, de fiecare dată venim cu propunerea ca din partea partidelor politice în birourile electorale să fie înaintate persoane care să cunoască calculatorul, să aibă exigențe, dar uneori sunt propuși oameni care nu cunosc, nu știu să scrie sau nu pot face față în birourile electorale. Și este o problemă. De aceea avem nevoie de acest dialog atât cu comisiile electorale, cât și cu partidele politice pentru ca anume în alegerile prezidențiale să fie încurajate persoane capabile.”
Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a admis că există lacune în ce privește organizarea procesului electorali, însă a insistat că situația este mai bună în comparație cu anii precedenți. De asemenea, Dorin Cimil a admis că instituţia Electorală dintotdeauna a fost un „fruct râvnit” de guvernanţi, dar că membrii acesteia evită ingerințele politice:
„Dacă vedem argumentarea în spațiul public, atunci se creează impresia că este foarte politizat, dar din punct de vedere al fiecărui din membrii CEC, când discuți sau întrebi despre o eventuală apartenență la un partid politic, fiecare menționează independența și imparțialitatea sa vizavi de unul sau alt partid politic.”
Pentru a exclude suspiciunile privind integritatea membrilor CEC, experții Transparency International Moldova pledează pentru schimbarea modului de numire a acestora. Bunăoară, ei ar putea fi aleși în baza unui concurs deschis și nu după criterii politice, cutumă care, de-a lungul anilor, a făcut mai mult rău decât bine procesului electoral din R. Moldova, spun experții.