Linkuri accesibilitate

Primul tur nu a fost câștigat de Maia Sandu, ci pierdut de Igor Dodon (Cosmin Pașca/Ziarul de Iași)


Revista presei de la București.

„Nu atât Maia Sandu a câştigat primul tur (al alegerilor prezidențiale), ci preşedintele în funcţie le-a pierdut”, scrie Cosmin Pașca editorialist la Ziarul de Iași. Pașca observă că Maia Sandu o obținut acum mai puține voturi decât în 2016, la o prezență mai mică la vot. Clasarea ei pe primul loc, spre surpriza generală, s-ar datora dezinteresului Moscovei de a-l susține pe Igor Dodon. Rusia nu e pregătită să susțină Moldova, ar fi chiar ușurată să preia europenii această grijă. Dacă așa stau lucrurile, atunci Sandu are șanse să câștige și pe 15 noiembrie. Nu cumva însă, scrie Cosmin Pașca, Rusia să-și fi păstrat „artileria grea” pentru turul al doilea, ceea ce ar însemna că „vom afla în următoarele zile multe detalii scandaloase despre Maia Sandu, eventual cu montaje video, pe acel eşafodaj de „fake news” la care ruşii sunt inegalabili”.

Andrei Cornea, într-un editorial pentru revista 22 scris înaintea începerii scrutinului prezidențial din Statele Unite pune o problemă delicată : dacă aproape unul din doi americani au votat déjà pentru Trump, oare „o schimbare la Casa Albă va însemna și o revenire la mai vechile relații geopolitice, dar și la liberalismul democratic ? Nu cumva anumite schimbări aduse de administrația Trump sunt deja ireversibile? Sau, altfel zis, nu cumva Trump nu este atât o cauză a declinului geopolitic și democratic al Americii, ci un efect și o consecință ale unui proces început mult mai devreme?” Înstrăinarea Statelor Unite de Europa a început de pe vremea lui Barack Obama. Era logică și o înstrăinare progresivă a Vestului european de America, mai ales odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Euuropeană. „Acțiunile de desconsiderare, și de subminare, a unor instituții democratice din partea numeroșilor populiști europeni au primit, desigur, de la Trump un bun exemplu și un model prețios; dar nu Trump a inventat populismul, ci invers, acesta din urmă l-a creat”. Editorialul se încheie cu îndoiala lui Andrei Cornea că un eventual președinte Jo Biden va reuși „o schimbare a direcției acestui vânt”.

Tot despre alegerile americane, Horia Blidaru scrie pe blogurile Adevărul : „Indiferent cine va fi al 46-lea preşedinte american, ceea ce numim acum trumpism va avea un cuvânt greu de spus la Washington. Până atunci, sistemul politic şi instituţional american are de gestionat expresia prin vot a unei fracturi naţionale totale. E testul suprem pentru democraţia-far a lumii”.

În România, numărul de infectări cu coronavirus explodează de la o zi la alta. Cu aproape 10.000 raportate în ultimele 24 de ore, articolul lui Dan Tăpălagă de pe G4Media își vede cumva compensată virulența. Pentru că jurnalistul consideră că : „Sub președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, România înregistrează un mare eșec în gestionarea epidemiei. Fuga de răspundere, fofilarea, ezitările, măsurile haotice și ineficiente se vor întoarce împotriva lor. Publicul vede și înțelege că situația epidemiologică arată tot mai rău din cauza unor politicieni care nu-și fac treaba și nu se gândesc o clipă la numărul de infectări, ci la numărul de voturi”. Tăpălagă pledează pentru o intrare în carantină totală, de urgență. În caz contrar, e foarte posibil să fie nevoiți să închidă România fix după alegeri, adică exact de Crăciun.

XS
SM
MD
LG