Gheorghe Falcă scrie pentru Adevărul.ro că Maia Sandu, preşedinta aleasă a Republicii Moldova, a realizat o victorie istorică pentru întreg spaţiul est-european. Dar câștigarea alegerilor este doar prima victorie. Pentru a pune ţara pe calea reformelor, Maia Sandu are nevoie de un o majoritate stabilă şi un Guvern cu o agenda asemănătoare cu a sa: pro-europeană, pro-atlantică şi care să susţină lupta împotriva corupţiei. Pentru acest lucru sunt necesare alegerile anticipate. Aşteptările sunt mari, iar alegătorii care au stat în frig pentru a o vota vor dori să vadă repede schimbări. Important e ca acestora să li se transmită că pentru implementarea reformelor e nevoie de timp. Va dura, pentru că niciodată în politică nu e uşor să faci reforme sau să schimbi din temelii instituţii. Şefilor de stat le trebuie uneori două mandate şi sprijin legislativ pentru impunerea unei agende.
Săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă notează că un parlamentar rus o critică pe Maia Sandu pentru declarațiile cu privire la retragerea trupelor ruse și că primul ei act a fost acela „de a invita președintele român în Moldova”. Deși nu a preluat funcția de președinte, Maia Sandu, a făcut deja o serie de declarații care ar putea afecta grav relațiile cu Federația Rusă. Asta spune Konstantin Zatulin, adjunct în Duma de Stat, prim vicepreşedinte al Comitetului pentru afaceri CSI şi relaţiile cu compatrioţii. Parlamentarul rus spune ce Federația Rusă nu își va retrage pacificatorii din stânga Nistrului și reiterează că Kremlinul va colabora cu președinta aleasă, „o persoană cu dublă cetățenie, al cărei prim act a fost acela de a invita președintele român în Moldova”.
Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, analizează într-un articol pentru Gazeta de Chișinău șansele adoptării unei Legi Magnițcki în Republilca Moldova. O asemenea lege urmează să întărească sistemul financiar bancar de fraude. În opinia economistului, Republica Moldova are câteva cazuri gen Magnitsky, pentru care merită adoptată o lege similară. Printre acestea, spălarea de bani, fraudarea fondurilor din sistemul bancar, inclusiv din BNM, violarea drepturilor omului, inclusiv în cazul celor șapte profesori turci extrădați ilegal.
Radio Chișinău anunță că Comisia Electorală Centrală nu a reușit să aprobe în cadrul ședinței de duminică, 22 noiembrie, raportul privind rezultatele alegerilor prezidențiale pentru a-l expedia la Curtea Constituțională pentru validarea scrutinului. În favoarea proiectului au votat patru membri ai CEC, iar doi s-au abținut. Numărul minim necesar de voturi este de cinci. Astfel, CEC se va convoca și luni în ședință, pentru a aproba raportul. Vice-președintele CEC, Vladimir Șarban, a constatat că procesul electoral s-a desfășurat cu mai multe lacune legislative care trebuie să fie înlăturate pentru următoarele scrutine.
Turismul din R. Moldova, cu circa 75% mai slab, în ultimele nouă luni, comparativ cu 2019, scrie portalul Agora.md. Din cei 6,9 mii de turiști şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-septembrie 2020 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a „turoperatorilor”, 95% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 3 % - de afaceri şi profesionale şi puțin peste un procent - de tratament.