Linkuri accesibilitate

Demisia Guvernului, cea mai ușoară cale spre anticipate?


O moțiune de cenzură eșuată, după ce majoritatea parlamentarilor nu s-a prezentat la ședința în plen a Legislativului.

Parlamentul de la Chișinău nu s-a putut astăzi întruni pentru a examina o moțiune simplă împotriva unuia din membrii cabinetului Chicu – anume ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, căruia opoziția îi impută ceea ce numește „tolerarea grupărilor de paramilitari din stânga Nistrului”, grupări care, afirmă autorii moțiunii, ar recurge adesea la sechestrare de persoane. Moțiunea a eșuat după ce nici socialiștii, nici parlamentarii din platforma Pentru Moldova, ce include și formațiunea Șor, nu s-au prezentat la ședință, lipsind astfel forumul legislativ de cvorum.

Demisia guvernului, cea mai ușoară cale către anticipate?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Formațiunea PAS a Maiei Sandu a adăugat azi la aceste acuzații că Voicu ar acoperi contrabanda cu țigări prin Transnistria, acuzații respinse tot azi de Voicu într-o conferință de presă.

Opoziția, care îi cere guvernului Chicu demisia, mai ales după victoria Maiei Sandu în prezidențiale, vede eșecul moțiunii ca un nou semn al existenței unei noi coaliții majoritare în Parlament – un lucru pe care componentele acestei pretinse majorități îl neagă cu fermitate.

Este sau nu guvernul Chicu dispus totuși să plece – este întrebarea politică principală a momentului.

Președinta aleasă Maia Sandu consideră că, dacă și-ar da demisia, Ion Chicu ar deschide cea mai ușoară cale către anticipate, dat fiind faptul că suficiente voturi pentru a-l demite opoziția nu are la ora actuală în parlament.

Șeful cabinetului de miniștri, pe de altă parte, deocamdată ezită să-și prezinte demisia.

Zilele trecute, Ion Chicu a produs totuși o anumită confuzie, după ce a criticat public o lege votată în scandaloasa ședință de parlament de joia trecută – cea prin care terenul fostului stadion republican, promis anterior ambasadei americane, a ajuns aparent la Ilan Șor. „Este o eroare”, a scris premierul atunci pe Facebook, lăsând prin asta impresia că se pregătește să plece, de aceea se încumetă să critice partidul care l-a avansat.

În afară de prim-ministru, critici la adresa majoritarilor au sunat tot atunci și din partea lui Nicolae Eșanu, consilier pe probleme de drept al premierului. Modul în care a procedat astăzi majoritatea, a scris el joi pe pagina sa de Facebook, nu are nimic în comun cu statul de drept. Un comentariu similar a apărut pe profilul consilierului și azi, când majoritatea informală între socialiști, grupul Șor și transfugii din Pro Moldova au apelat la șiretlicul de a boicota o ședință de parlament pentru a o lipsi de cvorum și a nu permite examinarea unui moțiuni simple împotriva unui ministru.

Solicitat de noi, Igor Grosu, coechipier al președintei alese, Maia Sandu, ne-a spus azi, întrebat dacă formațiunea președintei alese ia sau nu în calcul la modul serios posibilitatea retragerii de bună-voie a prim-ministrului:

„Deocamdată ezită, dar ezitarea la un moment dat o să se termine. Părerea mea”, spune Grosu.

Nicolae Eșanu, consilierul care a criticat așadar azi a doua oară majoritatea parlamentară pentru felul cum legiferează în ultimele zile, sugerează la rândul lui:

„Din ce știu eu, dar fără a discuta cu domnul prim-ministru despre asta, înțeleg că el consideră că are obligația nu doar legală, ci și morală să se asigure că va fi votat bugetul și politica fiscală până la sfârșitul anului și el consideră o iresponsabilitate din partea celor care cred că în acest moment guvernul trebuie să-și dea demisia, pentru că asta înseamnă haos, dat fiind faptul că nu poate fi învestit un nou guvern. Dar eu interpretez acum, din puținele informații pe care le-am auzit pe interior, și, repet, nu am discutat cu prim-ministrul pe tema asta.”

Legile bugetare pomenite de consilierul prim-ministrului sunt criticate de opoziție ca fiind departe de nevoile generate de crizele sanitară și economică. Ele au fost totuși trecute de prima lectură în ședințele cu scandal de săptămâna trecută din parlament.

Încă înainte de aceasta, premierul a sugerat însă de mai multe ori că, după adoptarea finală, nimic nu l-ar mai ține în fotoliul de prim-ministru.

Într-un discurs de la protestul de duminica trecută convocat de președinta aleasă Maia Sandu, Alexandru Slusari din Platforma DA i-a recomandat șefei PAS o altă cale, în caz că premierul nu-și dă demisia: reluarea protestelor joia viitoare, când mandatul lui Sandu ar urma să fie validat de Curtea Constituțională și intrarea în funcție imediat în ziua următoare, nu pe 24 decembrie cum s-a prestabilit.

„Pe 11 decembrie să intre în funcție și, fiind deja validată în funcție, devine președintă cu acte în regulă și, având sprijinul poporului, poate cu un amplu protest să-l impună pe Chicu să-și depună demisia. Eu cred că merită ca Maia Sandu să încerce acest lucru. Altfel, până la 23 decembrie, noi atâtea „minuni” o să vedem aici!”, ne-a explicat Alexandru Slusari azi, când l-am întrebat cum poate forța asta demisia guvernului.

La formațiunea PAS ni s-a spus însă că data inaugurării Maiei Sandu rămâne neschimbată. Din nou, Igor Grosu:

„Inaugurarea va fi pe 24. Temeiuri legale pentru a schimba ceva noi nu cunoaștem”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG