Linkuri accesibilitate

America „se întoarce pe scena diplomației internaționale”, cu un mesaj puternic pentru Rusia (președintele Joe Biden)


Președintele american Joe Biden la Departamentul de stat unde a ținut primul discurs de politică externă, Washington, 4 februarie 2021
Președintele american Joe Biden la Departamentul de stat unde a ținut primul discurs de politică externă, Washington, 4 februarie 2021

Primul discurs de politică externă a președintelui american Joe Biden a trimis un mesaj puternic Rusiei lui Putin că Statele Unite nu vor mai tolera „acțiunile agresive” ale Moscovei și încălcarea sistematică a drepturilor omului.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

În prima vizită la Departamentul de Stat, de la începutul președintiei sale, Joe Biden a reafirmat mesajul că America revine pe scena internațională și încrederea sa în diplomați și diplomație. După ce a menționat semnarea tratatului START cu Rusia, pentru controlul înarmarilor, Biden a spus: „I-am comunicat cu claritate președintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de a predecesorului meu, că zilele în care America ceda în fața acțiunilor agresive ale Rusiei – amestecul în alegerile noastre, atacurile cibernetice, otravirea propriilor cetățeni – s-au sfârșit. Nu vom ezita să mărim costul pe care Rusia îl va plăti și ne vom apăra interesele vitale și populația”. Președintele Biden a continuat: „Încarcerare motivată politic a lui Alexei Navalniî și eforturile Rusiei de a suprima libertatea de exprimare și adunare publică pașnica sunt motiv de adâncă îngrijorare pentru noi și comunitatea internațională”, adaugând că Navalnîi a fost închis pentru că a dat la iveală acte de corupție și trebuie eliberat „imediat și necondiționat”.

Rusia: opoziția sub asediu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Biden a condamnat și preluarea puterii în Myanmar de către armată și a cerut reinstalarea guvernului legitim al acelei țări. El s-a pronunțat pentru oprirea conflictului din Yemen, dar s-a și angajat să conlucreze cu Arabia Saudita împotriva actelor de agresiune ale Iranului.

Biden a reiterat angajamentul noii administrații americane față de aliații tradiționali, scoțând în evidență că doar împreună vor putea fi rezolvate provocările din partea Rusiei și Chinei.

Cu referire la aceasta din urmă, șeful executivului american a criticat abuzurile împotriva drepturilor omului, adăugând că există și domenii în care se poate colabora. Tema generală a alocuțiunii a fost că reintegrarea în comunitatea internațională este în interesul Americii și al clasei de mijloc, pentru că garantează pacea, prosperitatea, sănătatea publică și apărarea drepturilor individuale.

„Statele Unite nu-și pot permite să fie absente” de pe arena internațională – a spus președintele Biden. El a anunțat suspendarea retragerii efectivelor militare din Germania și faptul că Ministrul Apărării va face o evaluare a prezenței militare americane în lume.

XS
SM
MD
LG