Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a retras „Ordinul Republicii” acordat lui Vlad Plahotniuc


Maia Sandu i-a retras joi politicianului fugit din țară Vlad Plahotniuc decorația primită în 2014, de la Nicolae Timofti.

Șefa statului își îndeplinește astfel o promisiune din campanie și se dovedește mai pricepută la legi decât predecesorul ei, Igor Dodon. Administrația lui spunea în noiembrie anul trecut că lui Plahotniuc nu i se poate retrage Ordinul Republicii, fiindcă nu a fost găsit vinovat de vreun delict. Noul aparat prezidențial spune însă că medalia se poate retrage liniștit, căci Plahotniuc a fost propus să o primească de un partid politic, ceea ce nu a fost în regulă.

Maia Sandu a retras „Ordinul Republicii” acordat lui Vlad Plahotniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Maia Sandu a promis încă în campania prezidențială din 2016 că, dacă devine președintă, primul decret pe care îl va emite va viza retragerea distincției de la Vlad Plahotniuc. Atunci, Sandu a pierdut cursa în fața lui Igor Dodon, iar după ce a câștigat-o pe cea din 2020 nu a mai emis decretul.

Acum câteva zile, răspunzând unei solicitări de informație din partea presei la aceeași temă, președinția a sugerat că a căutat, dar nu a găsit temeiuri legale pentru a-l lipsi de distincție pe Plahotniuc.

Joi, însă, odată cu emiterea decretului, șefa statului a spus deja că încălcări s-au comis și anume atunci când candidatura acestuia a fost avansată de o structură de partid, în contradicție cu regula generală dintr-un regulament special cu privire la conferirea distincțiilor de stat.

„O persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”, este comentariul cu care și-a însoțit decizia Maia Sandu.

Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ne-a explicat la rândul ei Olesea Stamate, consiliera șefei statului pe probleme juridice, în timp ce legea ar exclude partidele politice din subiecții care pot face astfel de propuneri:

„Decorarea cu distincții de stat poate fi efectuată la propunerea autorităților publice, ministerelor, autorităților administrative centrale, organelor supreme ale organizațiilor obștești și uniunilor de creație. Așa. Când am ridicat dosarul, am văzut că propunerea a venit de la organizația municipală a PD, or partidele nicidecum nu se încadrează în lista autorităților care pot face asemenea propuneri. Respectiv, bazându-ne pe codul administrativ care prevede rezerva revocării, la articol 38, și ținând cont de faptul că procedura de acordare a fost viciată, președinta a făcut uz de acest drept și a retras respectiva decizie.”

Olesea Stamate
Olesea Stamate

Despre aparenta ezitare anterioară a administrației prezidențiale cu referire la același subiect, Olesea Stamate spune că ea a existat pentru că un ordin ca cel de care s-a “învrednicit” fostul lider democrat, se poate retrage doar dacă persoana decorată săvârșește “o crimă gravă” și crima este confirmată printr-o condamnare, iar în cazul lui Plahotniuc – fostul politician urmărit la Chișinău în câteva dosare și care ar fi obținut între timp cetățenie turcă - o astfel de condamnare nu există.

La fel, nu s-a întrunit până acum nici o a doua situație care i-ar fi permis Maiei Sandu să-l lipsească pe Plahotniuc de distincție și anume cea în care subiecții care au propus decorarea s-ar fi răzgândit și ar fi cerut retragerea ordinului, motivând prin violarea gravă a constituției, ceea ce din nou nu s-a întâmplat.

Olesea Stamate mai spune că președinția a găsit noul temei abia după ce a analizat mai atent modalitatea de acordare, în 2014, a distincției.

Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc, a declarat, imediat după apariția decretului, că îl va ataca în judecată:

“Decretul emis astăzi de către președinta Maia Sandu îl considerăm joc politic, tardiv și infantil, menit să sustragă atenția publică de la adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii în țară. Cu privire la acuzațiile aduse clientului meu, le considerăm aberații, lipsite de material probatoriu.”

„Este un drept al dumnealui să atace în judecată și vom vedea care va fi decizia instanței de judecată ”, este răspunsul Olesei Stamate, consiliera pe probleme de drept de la președinție.

Scrisoarea lui Plahotniuc către Timofti
Scrisoarea lui Plahotniuc către Timofti

Decizia lui Nicolae Timofti de a-i oferi Ordinul Republicii liderului democrat a stârnit un val de indignare, în 2014, când de rând cu Plahotniuc decorația a mers spre alți câțiva politicieni, de la Marian Lupu la Iurie Leancă, pentru semnarea Acordului de asociere cu UE, dar doar doi politicieni - Loreta Handrabura și Chiril Lucinschi - au protestat cerând să fie excluși de pe aceeași listă cu Plahotniuc. O încercare de a-l lipsi pe fostul oligarh moldovean de distincție s-a făcut în 2019, după votarea în parlament a statutului de stat capturat pentru R. Moldova de sub Plahotniuc, la solicitarea a două deputate din Blocul ACUM, Maria Ciobanu și Stela Macari, dar administrația prezidențială a lui Igor Dodon le răspunsese celor două că nu le poate satisface cererea, cât timp nu există o condamnare în justiție a acestuia.

Din 1992, de când a fost instituit, Ordinul Republicii a fost adesea subiect de controverse, de exemplu când tot Timofti i l-a oferit președintelui belarus, Alexandr Lukașenka, dar este pentru prima dată când ordinul se retrage așa cum se întâmplă acum în cazul lui Plahotniuc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG