Educația la distanță sau online este unul din subiectele cele mai disputate în cadrul pandemiei de COVID-19, în toată lumea. Dacă în țările bogate, mai ales în cele fără mari decalaje sociale, problema este cât de calitativ este un asemenea proces educativ, în țări mai sărace una dintre probleme este și absența căilor tehnice de punere a lui în practică. În R. Moldova sunt copii care nu pot accede la sistemul online, mulți dintre ei fiind în comunitatea romă.
Trecerea totală sau parțială a școlii în mediul virtual a exclus aproape în totalitate copiii de etnie romă din procesul educațional, arată datele Coaliției Vocea Romilor, care intruneste mai multe organizații neguvernamentale.
Cauzele excluziunii sunt multimple, începând de la sărăcie...
Majoritatea familiilor rome nu îşi pot permite să procure un telefon, computer sau alt gadget care ar conecta copilul la lecțiile online. Cheltuielile pentru conectarea la internet sunt şi ele o povară mare, iar unele localități compact populate de romi nici nu au conexiune la internet. Totodată, romii locuiesc preponderent in mediul rural, acolo unde profesorii au o vârstă mai înaintată şi o pregătire digitală mai slabă. Iar condițiile casnice sunt pe departe favorabile pentru a improviza un spațiu de studii adecvat pentru copii, spune Ion Duminica, membru al secretariatului Coaliției Vocea Romilor:
„La moment educaţia online nu are condiţii necesare într-un mediu ne-educogen. Copiii de etnie romă au fost excluşi din acest proces pentru că nu li s-au asigurat condiţiile necesare pentru a participa. Din start s-a făcut această divizare socială între copiii cu posibilităţi materiale mai bune şi copiii care fac parte dintr-un mediu social vulnerabil care nu au condiţii de a accesa această educaţie. Or educaţia este dreptul fundamental al tuturor copiilor.”
În R. Moldova nu există o statistică oficială despre școlarizarea romilor, la fel cum nu este cunoscut nici numărul total al etnicilor romi, mulți dintre care nu au nici acte de identitate.
În R. Moldova nu există o statistică oficială despre școlarizarea romilor...
Potrivit unor estimări, unul din doi copii romi merg la şcoală, pe care însă nu o frecventează cu regularitate şi o abandonează mai devreme decât alti copii. Câţi dintre copiii romi școlarizați au avut totuși acces la educația online? O statistică generală pe ţară nu există, precizează Ion Duminica. Coaliţia Vocea Romilor a monitorizat situaţia în cinci din totalul de 185 de localităţi populate compact de romi, iar rezultatele nu sunt deloc optimiste, sugereaza Ion Duminica:
„În satul Schinoasa unde învață aproximativ 90 de copii de etnie romă nici un copil nu a avut acces la educaţie online, deoarece părinţii nu au surse necesare pentru a achita accesul la internet.
În satul Ursari copiii au telefoane mobile, dar nu au avut conexiune la internet, satul este deconectat de la servicii de internet pentru că infrastructura nu este dezvoltată. În oraşul Edineţ 23 de copii romi care sunt şcolarizaţi dintr-un total de 400 de copii romi, doar un copil a avut acces la educaţie online. Este o situaţie precară.”
Un recent studiu despre calitatea educaţiei pe timp de pandemie realizat de Institutul de Politici Publice arată că pe parcursul anului trecut elevii din familiile cu un nivel socio-economic mai scăzut au fost în mare parte excluşi din educaţia de la distanţă.
Cercetarea sociologica mai arată că majoritatea părinţilor chestionaţi optează pentru prezența elevilor în sălile de clasă...
Elevii urmau să revină azi la lecțiile virtuale după vacanța de primăvară. Ministerul Educației a decis însă să o prelungească până la finele acestei săptămâni. Deocamdată nu e limpede în ce regim vor funcția școlile începând cu săptămâna viitoare. Pentru a preveni răspândirea infecţiei Covid-19 Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a dispus trecerea temporară la învățarea online începând de la 1 martie. Autoritățile municipale constată că în Chişinău numărul cazurilor de infectare în rândul elevilor şi cadrelor didactice a crescut în perioada de până la vacanţă când lecțiile s-au desfășurat online. Cu toate acestea, Primăria municipiului Chișinău a anunţat ca va solicita Ministerului Educației ca cel puţin elevii din clasele primare să revină fizic la şcoală.
Mai mulţi părinţi şi elevi au protestat vinerea trecută în fața Guvernului împotriva educației de la distanță. Membri ai Asociației Obștești „Părinți solidari”, cer desfășurarea orelor online doar acolo unde se constată focare de Covid-19.