Organizația profesională medicală rusă „Alianța medicilor” spune că va face apel împotriva unei decizii a Ministerului Justiției de a o include pe lista „agenților străini”, și promite să își continue operațiunile.
Asociația a anunțat că va contesta juridic eticheta controversată și nu intenționează să se închidă, a declarat secretarul de presă al Alianței medicilor, Alexandra Zaharova pe site-ul Open Media, la 9 martie.
"Nici o lichidare. Continuăm să lucrăm", a spus Zaharova...
La 3 martie, Ministerul Justiției a adăugat Alianța medicilor unei liste tot mai mari de organizații care îndeplinesc funcții de „agent străin”. Acesta a susținut că ONG-ul a fost implicat în activități politice și a primit finanțare de la cetățeni din opt țări: Singapore, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Republica Cehă, Norvegia, Belarus și Ucraina.
În comentariile pentru Open Media, Zaharova a spus că organizația este finanțată din cotizațiile de membru ale medicilor ruși și din donațiile cetățenilor ruși care doresc să sprijine domeniul medical.
Alianța medicilor este condusă de oftalmologul Anastasia Vasilieva, care l-a tratat în trecut pe liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Vasilieva a fost reținută de polițiști pentru câteva zile în ianuarie, ca parte a unei campanii dure preventive efectuată de autorități în ajunul mitingurilor masive neautorizate împotriva arestării criticului Kremlinului.
Organizația, fondată în 2018, luptă pentru salarii corecte și condiții de muncă pentru profesioniștii din domeniul medical...
În timpul pandemiei de coronavirus, sindicatul a criticat reacția guvernului la criză și s-a mobilizat pentru a furniza lucrătorilor medicali măști și alte echipamente de protecție.
Așa-numita legislație a agenților străini din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată apoi în mod repetat. Ea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și despre care guvernul consideră că sunt angajate în activități politice să fie înregistrate special, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor.
Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv serviciul rusesc al Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea, alte șase servicii de știri în limba rusă ale REL/RL și televiziunea noastră Current Time.
Human Rights Watch a descris legislația rusă privind agenții străini ca fiind „restrictivă”, spunând că are rostul „să demonizeze grupurile independente”.
În urmă cu o săptămână, Departamentul de stat al Statelor Unite și-a exprimat „îngrijorarea profundă” față de ceea ce a numit eforturile guvernului rus de a „împiedica exercitarea libertății de exprimare”.
REL/RL a fost amendată pentru că nu și-a marcat materialele scrise și difuzate în eter în conformitate cu reguli noi stabilite de Roskomnadzor, agenția rusă de supraveghere a comunicațiilor.
„Considerăm regulile de autoetichetare ale Roskomnadzor (...) ca pe un asalt sprijinit de stat asupra libertății presei care violează Constituția rusă și legea rusească a presei”, a spus și președintele REL/RL, Jamie Fly, într-o reacție la verdict, adăugând că nu acceptă decizia instanței rusești.
Între timp s-a anunțat că una dintre cele mai importante organizații din Rusia care combat violența domestică și apără drepturile LGBT, Nasiliyu.Net, se confruntă cu pericolul evacuării din biroul său din Moscova la trei luni după ce a fost plasată și ea pe controversata listă a „agenților străini”.
Anna Rivina, șefa ONG-ului, a scris pe Facebook pe 8 martie că proprietarul a cerut grupului să elibereze sediul unde se afla de vara trecută în termen de o lună.
La sfârșitul lunii decembrie 2020, Ministerul Justiției din Rusia a adăugat grupul pe lista sa controversată a organizațiilor care îndeplinesc funcții de „agent străin”, spunând că ONG-ul a primit finanțare externă și este implicat în activități politice.
Avocatul Pavel Cikov, al organizației de apărare juridică Agora, a declarat la 2 martie, că guvernul a depus o plângere împotriva Nasilyu.net, subliniind că activitatea organizației ar fi politică.
"Ni s-a spus direct (de către proprietar) că activitățile noastre nu convin și, prin urmare, avem o lună pentru a elibera sediul", a spus Anna Rivina, adăugând că organizația nu are în prezent unde să se mute.