Linkuri accesibilitate

Dan Perciun: Riscăm să ne trezim cu un lot mare de vaccinuri, și alte opțiuni nu vor exista


Dan Perciun
Dan Perciun

Atunci când parlamentul a decis, vinerea trecută, 12 martie, simplificarea procedurii de achiziții publice așa încât guvernul interimar să poată cumpăra mai repede pe piață vaccinuri împotriva COVID-19, unii deputați din PAS și unii din platforma DA au ridicat mâinile pentru adoptarea modificării, chiar dacă toate amendamentele opoziției fuseseră respinse de majoritatea care a inițiat și promovat legea. Bănuiala acestor deputați că legea ar putea fi folosită pentru procurarea din bani publici a unui singur tip de vaccin, și anume Sputnik V, nu a dispărut însă nicăieri, iar Dan Perciun, un deputat din PAS, explică într-un interviu la Europa Liberă pe ce se bazează rezerva.

Interviu cu Dan Perciun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:54 0:00
Link direct

Dan Perciun: „Bine, a existat un amendament prin care s-a propus ca să fie obligat CAPCS-ul (Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate) să negocieze direct cu producătorii, nu a fost acceptat. Respectiv, legea nu a încercat să elimine anumite probleme care ar putea să apară pe parcurs și să ofere discreție și libertate maximă instituțiilor statului pentru a purcede la diferite variante de achiziționare a vaccinului. Primul aspect la care trebuie să fim atenți este această negociere care urmează să fie o negociere directă care ar putea să aibă loc și noi credem că ar fi imperativ să aibă loc cât mai curând între statul Republica Moldova și marii producători de vaccinuri. Trebuie să monitorizăm dacă are loc, dacă statul depune eforturi să ajungă la acești producători sau nu. Al doilea risc ține de licitația publică, pentru că din ceea ce înțelegem la momentul de față este că se va merge în special pe această variantă, pe lansarea unei licitații publice pentru achiziționarea vaccinului. În cazul unei licitații publice, riscul este că ne vom trezi cu un singur vaccin procurat masiv și disponibil pe piața din Republica Moldova.”

În cazul unei licitații publice, riscul este că ne vom trezi cu un singur vaccin...

Europa Liberă: De ce spuneți asta?

Dan Perciun: „Pentru că o licitație publică poate să fie câștigată de un singur agent economic în baza unor certificate tehnice tip, deci, noi nu putem face o licitație în care să specificăm: cumpărăm Pfizer, cumpărăm Moderna sau cumpărăm Sputnik.”

Europa Liberă: V-ați fi așteptat să fie altă procedură prevăzută de autorități?

Dan Perciun: „Noi credem că cea mai bună metodă este să se meargă direct la negocieri cu producătorii, cu fiecare dintre marii producători și să se achiziționeze loturi suficiente de fiecare tip de vaccin, în așa fel încât să putem oferi o gamă largă. Dacă o să se meargă doar pe, și acesta e cel mai mare risc, că o să se meargă doar pe efortul de licitație publică, o să ne trezim cu un lot foarte mare de vaccinuri, cel mai probabil Sputnik, care va fi disponibil pe piața din Republica Moldova și alte opțiuni nu vor exista decât ceea ce va veni deja sub formă de donații prin COVAX sau de la statul român.”

Europa Liberă: Ați susținut proiectul acesta, dar acum vorbiți despre riscuri?

Dan Perciun: „Riscurile există, dar cu tot cu riscurile care există l-am susținut, pentru că vrem să credem că instituțiile statului o să-și facă corect treaba și riscurile despre care vorbim n-au să se producă, dar atenționăm opinia publică, pentru că trebuie să fim cu ochii pe aceste achiziții. De ce zic că cel mai probabil o să câștige Sputnik-ul această licitație publică? Pentru că la momentul de față în Republica Moldova sunt înregistrate câteva vaccinuri, dar unicul vaccin care a fost înregistrat de către o companie privată este Sputnik-ul, toate celelalte vaccinuri s-au înregistrat la solicitarea Ministerului Sănătății în baza dosarelor care au fost depuse de către marii producători la OMS și s-a mers pe ideea înregistrării vaccinurilor care fac parte din platforma COVAX, pentru ca ele să poată să intre în Republica Moldova. Cu alte cuvinte, Pfizer-ul nu a venit la Agenția Medicamentului pentru a depune dosarul, evident că nu a venit, pentru că este o companie de miliarde și nimeni nu se va chinui cu birocrația moldovenească pentru o piață de 2-3 milioane.

Vrem să credem că instituțiile statului o să-și facă corect treaba...

Deci, Pfizer-ul nu a venit la Agenția Medicamentului, Moderna nu a venit, AstraZeneca nu a venit. Și ce s-a întâmplat? Ministerul Sănătății a cerut agenției să înregistreze acești producători în baza dosarelor care au fost depuse de către ei la OMS, la care statul Republica Moldova prin OMS a avut acces și s-a înregistrat. Și noi astăzi avem înregistrate câteva tipuri de vaccin, cu dosarele depuse la OMS, plus Sputnik-ul, care a fost înregistrat de către compania privată TETIS, iar acum, în momentul în care o să se desfășoare licitație publică, este clar că o să participe compania TETIS, iar celelalte vaccinuri pe moment nu sunt reprezentate de către nimeni la modul real și, respectiv, probabilitatea că o să vină Pfizer-ul la o licitație publică în Republica Moldova este foarte mică. Ei nici măcar nu au venit să se înregistreze, așa că ceea ce o să se producă cel mai probabil este licitație cu un singur participant, această companie TETIS și cu produsul Sputnik, care va și câștiga licitația. Și aici, repet, nu-i o problemă în sine, nu-i problema că este Sputnik-ul, problema e că dacă ne vom trezi cu un singur tip de vaccin pentru toată piața, s-ar putea ca atunci cei care au anumite rezerve față de acest tip de vaccin nu vor avea alternativă, iar obiectivul ar trebui să fie să obținem vaccinul cât mai devreme și să obținem câteva tipuri de vaccin, ca să putem oferi alegerea.”

Europa Liberă: Eu înțeleg corect că bănuiala Dvs. este că această lege a fost cumva croită sub o licitație care să fie câștigată de un producător anume?

Dan Perciun: „Trebuie să precizăm în primul rând ce a schimbat această lege față de cadrul existent. Cadrul legal existent, Legea nr. 131 privind achizițiile publice deja prevede posibilitatea negocierilor directe, fără anunț prealabil. Deci, în raport cu această procedură legea nu a modificat nimic, pur și simplu a scris că acesta poate să inițieze procese în vederea achiziționării vaccinurilor, dar și așa asta s-ar fi putut întâmpla încă din luna ianuarie, deci nu se schimbă nimic. Pe partea de licitație publică însă, legea a venit cu o modificare care să îngusteze, să reducă din durata în care putea fi înregistrat de către un participant dosarul la licitație în ideea de a scurta perioada de desfășurarea a unei licitații publice ca să fie mai rapidă. Deci, aici a fost introdusă o modificare și a fost introdusă o modificare prin care statul poate achita în avans pentru vaccin, ceea ce la momentul achiziție nu permitea, bunurile se achitau doar după ce erau livrate, dar din nou, din punct de vedere esențial unde legea a făcut schimbări e pe dimensiunea de licitație publică, mai puțin pe dimensiunea de negocieri directe care și așa putea să aibă loc bine mersi, conform Legii nr. 131, art. 56, încă din luna ianuarie.”

Nepricepere și, pe de altă parte, izolarea internațională în care s-a aflat Republica Moldova...

Europa Liberă: Dar Dvs. ați afirmat în plenul parlamentului că aceste negocieri n-au avut loc. Sunteți absolut sigur că nu au avut loc?

Dan Perciun: „Nu au avut loc decât acum, în luna februarie, când s-a conectat și președinția la acest efort, dar ele trebuiau să aibă loc în mod normal, așa cum au avut loc în țările baltice, imediat ce au apărut aceste vaccinuri și țările baltice au reușit la finele anului 2020 să aibă contracte încheiate deja cu marii producători și să obțină vaccinul în prima lună a anului 2021.”

Europa Liberă: Nepricepere sau deliberare, ce vedeți Dvs.?

Dan Perciun: „Nepricepere, cel mai probabil. Nepricepere și, pe de altă parte, izolarea internațională în care s-a aflat Republica Moldova.”

Europa Liberă: Putem presupune dat fiind această situație, putem presupune că autoritățile cele care trebuie să facă lucrul acesta au fost nepricepute să discute cu producătorii și acum găsesc calea cea mai ușoară - Rusia ne dă Sputnik-ul, haideți să-l luăm pe acesta și să imunizăm toată populația, și basta?

Dan Perciun: „Noi nu doar putem presupune, putem afirma cu certitudine că autoritățile în anul 2020 nu au reușit să ajungă la marii producători de vaccinuri și să negocieze niște contracte de livrare, iar strategia conducerii Ministerului Sănătății a fost să se bazeze pe donațiile care vor veni prin COVAX, fapt demonstrat și de suma infimă care a fost bugetată pentru procurarea de vaccinuri, care nu ajungea pentru mare lucru și nici nu a fost explicit bugetată pentru vaccinuri, și ulterior au venit explicațiile, precum că din fondul de rezervă al CNAM-ului s-ar fi pus niște bani ș.a.m.d. Deci, strategia ministerului în 2020 a fost că vine vaccinul prin COVAX gratuit și noi ca și stat nu cumpărăm și nu facem eforturi să ajungem direct la producători pentru a avea aceste contracte, cumva în ideea că suntem un stat mic, că nu avem putere de negociere și nu au existat eforturi. Aici era nevoie de un efort și al Ministerului de Externe, și al președintelui de la acea etapă. Pentru ca să ajungă la o campanie multinațională cu bugete de miliarde, întreg statul trebuia să depună aceste eforturi, nu doar CAPCS-ul, agenția aceasta care procură sau ministerul, trebuia să fie un efort interinstituțional, serios prin legăturile pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, prin legăturile pe care le avem la nivelul OMS-ului ș.a.m.d.

Temerea mea este că o parte din populație va refuza Sputnik-ul...

Nu s-au mobilizat atunci acele resurse, efortul s-a pornit după victoria dnei Sandu și a reușit inclusiv să ajungă în aceste discuții cu Pfizer-ul, la care deja participă și Ministerul Sănătății, dar s-a întârziat. Deci, noi suntem în luna martie, dacă lucrurile s-ar fi pornit în august 2020, am fi fost altundeva, poate am fi fost acolo unde se află astăzi statele baltice, care au reușit să semneze contracte cu 5 producători. Acum, da, cel mai probabil ce cred că o să se întâmple, o să se meargă pe procedura licitației publice, o să participe această companie care, vă ziceam, a înregistrat Sputnik-ul, o să câștige licitația publică, iar în paralel eforturile ministerului și ale CAPCS-ului de a negocia direct cu producătorii vor fi întârziate.”

Europa Liberă: Într-o situație în care cea mai mare parte de vaccin care va veni va fi Sputnik-ul rusesc, care va fi partea proastă?

Dan Perciun: „Riscul pe care eu îl văd nu ține atât de calitatea vaccinului, pentru că acum deja îi preînregistrat și la OMS și, în general, toată lumea zice că-i un vaccin bun și se poate de vaccinat cu Sputnik-ul fără nicio problemă. Rezerva mea și temerea mea este că o parte din populație nu va intra în detalii și va refuza Sputnik-ul din motive politice, ideologice, geopolitice, dacă doriți. Și atunci, rata de vaccinare care și așa este mică și noi ne confruntăm cu probleme în a convinge inclusiv personalul medical să se vaccineze, nemaivorbind deja de populația generală, va fi foarte sceptică. De asta noi am insistat și insistăm pe diversitate. Cineva vrea cu Pfizer, cineva vrea cu Sputnik și noi trebuie să ne străduim să le asigurăm această diversitate, ca să creștem rata de vaccinare într-un final.”

Europa Liberă: Și atunci, uitați-vă, cei care vor fi sceptici vor lua AstraZeneca, Pfizer și Jonson & Jonson?

Dan Perciun: „Dar mai întâi trebuie să ajungă pe piața Republicii Moldova AstraZeneca sau Johnson & Johnson. Asta-i important că trebuie să ajungă, dar ca să ajungă trebuie să facă ministerul eforturi și să negocieze direct cu acești producători și să rupă aceste contracte. Dacă mizăm doar pe ceea ce vine de la COVAX nu e suficient și mai și vine greu, vedeți că vine destul de greu se mișcă încet acest proces.”

XS
SM
MD
LG