Linkuri accesibilitate

Platon, achitat definitiv. Controversele continuă


Moldova, Veaceslav Platon
Moldova, Veaceslav Platon

Luni, 14 iunie, judecătoria Buiucani l-a achitat definitiv pe omul de afaceri Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. A fost încununarea așteptată a unui șir de decizii judiciare din ultima vreme, culminând cu retragerea acuzațiilor de către procurori. Platon se prezintă acum, ca și alți „achitați”, drept o victimă a „regimului Plahotniuc” și promite dezvăluiri despre mașinațiile respectivului regim.

Platon, achitat definitiv. Controversele continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:05 0:00
Link direct

Nu toată lumea vede însă în el un biet prizonier politic al vechiului regim – dimpotrivă, președinta Maia Sandu s-a declarat nemulțumită de absolvirea de vină prea grabnică și a avertizat că „gruparea lui Platon” este periculoasă pentru securitatea statului. De ce nu-l crede toată lumea pe Platon? Va reuși să-și convingă criticii, până la urmă?

Cu toate că nu a surprins, mai ales că procurorii o ceruseră și acum câteva săptămâni, achitarea omului de afaceri a ridicat mai multe serioase semne de întrebare. În viziunea lui Victor Munteanu, director de programe la Fundația Soros Moldova, cea mai importantă problemă a acestei absolviri de vină e de ce nu s-au mișcat alte cauze ale procuraturii, de exemplu cea cu privire la Laundromatul rusesc, dacă s-ar admite totuși că cea în care Platon este achitat acum ar fi avut carențele despre care povestea încă cu un an în urmă Alexandr Stoianoglo, procurorul general:

Nu încape nicio îndoială că Platon se face responsabil de o sumedenie de scheme

„Avem o situație foarte ciudată: pe de o parte, nu încape nicio îndoială că Platon se face responsabil de o sumedenie de scheme și a participat direct la laundromat, dacă nu este chiar unul din organizatorii laundromatului, și multe alte lucruri – devalizări de bînjci, atacuri raider - însă probatoriul este foarte-foarte slab. Că acest probatoriu a fost slab cu bună-intenție sau pur și simplu datorită lipsei de capacităția le investigatorilor moldoveni de a crea un arsenal probatoriu suficient pentru instanțe rămâne doar să ghicim. Pe de altă parte, este un semnal extrem de prost pentru că, chiar și așa, chiar și cu acele probe slabe și puține, se putea relua investigația, dar lucrurile par total scăpate de sub control. Și este total ieșită din comun această achitare.”

Procuratura trebuia să repornească investigarea a ceea ce se numește dosarul laundromatului

De aceeași părere este Ștefan Gligor, un fost aspirant la funcția de procuror general, acum competitor politic în cursa pentru noul parlament din 11 iulie de la Chișinău:

„Faptul că împotriva lui Platon a fost instrumentată o cauză fictivă, sau o cauză cu învinuiri parțiale, sau incomplete nu înseamnă că Veaceslav Platon nu trebuie să fie cercetat pentru infracțiunile pe care le-a comis sau este bănuit pe teritoriul R. Moldova. Procuratura trebuia să repornească investigarea a ceea ce se numește dosarul laundromatului, în vederea stabilirii rolului, gradului de implicare și a vinovăției lui Veaceslav Platon, față de care există tpoate temeiurile de a-l considera autorul și unul din executorul acestei scheme, în complicitate cu Vlad Plahotniuc și mai mulți executori judecătorești de pe teritoriul R. Moldova. Iar dl Stoianoglo nu avea decât să-și facă munca, dar dumnealui preferă să ignore una din cele mai mari infracțiuni comise de un grup criminal organizat din Europa de Sud-Est. ”

Achitarea definitivă a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon de către justiția moldoveană trimite, așadar, la părerea experților și unor politicieni moldoveni un semnal extrem de grav societății, în general, și sistemului de luptă cu corupția, în particular.

„Mesajul este: liber la furat în cantități industriale” , spune de exemplu Victor Munteanu.

Victor Munteanu
Victor Munteanu

„Cum le mai putem cere oamenilor onești din sistem data viitoare să se mai implice în descoperirea unor astfel de infracțiuni?” se mai întreabă el.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a apărat însă decizia justiției, repetând într-o conferință online, dedicată investigației fraudei bancare, că dosarul pe numele acestuia este lipsit de vreo dovadă și se bazează integral pe un denunț al lui Ilan Șor, iar achitarea de acum al lui Platon e absolut legală, procurorii de până la el făcându-se să nu observe implicarea în același furt al unui alt figurant, fostul democrat Vlad Plahotniuc.

Discuția a fost organizată de Fundația poloneză Dialog Deschis condusă de Ludmila Kozlovska, cu participarea unor europarlamentari germani, luni, la câteva ore de la pronunțarea deciziei justiției moldovene.

Președinta Maia Sandu, pe de altă parte, a avut însă obiecții serioase la aceste acțiuni ale procuraturii. Într-un comentariu de acum câteva săptămâni, șefa statului vorbise despre “grabă” în eforturile instituției de a-l disculpa pe Platon și pericole pentru securitatea statului din partea „grupării” din care ar face parte.

Omul de afaceri a spus, ulterior acestui comentariu, că șefa statului îl acuză de un furt pe care ea însăși l-ar fi admis, când era ministră, iar azi Veaceslav Platon a anunțat că a trimis o plângere în România pe Sandu - a cărei cetățeancă este - pentru pretinse piedici pe care i le-ar pune pentru ca el să nu-și poată recupera bunuri pierdute pe nedrept.

Achitarea de acum se referă la un dosar în care Veaceslav Platon fusese acuzat de procuratura de până la Alexandr Stoianoglo de implicare în furtul bancar din 2014 și condamnat la 18 ani de închisoare, iar omul de afaceri reușise să-și ispășească parțial această pedeapsă, până la eliberarea sa din detenție de anul trecut.

XS
SM
MD
LG