Dacă s-ar face un concurs pentru titlul „funcționarul public cel mai puțin îndrăgit de suporterii noii guvernări”, procurorul-general Alexandr Stoianoglo l-ar câștiga, probabil, detașat.
Imaginea lui proastă în ochii forțelor pro-reformă s-a stricat și mai mult după ce s-a aflat că a plecat din țară omul de afaceri Veaceslav Platon, proaspăt absolvit oficial de vină în dosarul „furtului miliardului”.
Presa critică la adresa procurorului-general a scris că ar fi fost o fugă, cu știrea lui Stoianogolo, și a reiterat nevoia ca acesta să plece din post, pentru că ar fi un reprezentant al unei epoci detestabile, și apuse. Stoianogolo a răspuns însă că nu a fost numit „politic” și nu are de ce să demisioneze.
Alexandr Stoianoglo, care în ultima vreme s-a ținut departe de presă, a avut totuși o apariție mediatică acum, în plin scandal legat de plecarea din țară a lui Veaceslav Platon. Fiind marți seara invitatul unei televiziuni, acesta a spus cu fermitate că nu ia în calcul să demisioneze, iar cei care îi pretind acest lucru dau dovadă fie de neînțelegere a cazului Platon, fie de rea-voință:
Eu nu înțeleg din ce cauză eu trebuie să mă duc?
„Noi nu am făcut asta în interesul lui Platon, ci în interesul legii. Eu nu cred că putem construi un stat de drept pe seama oamenilor nevinovați. În urma investigațiilor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că infracțiunea de care este învinuit Platon a săvârșit-o o altă persoană. Este vorba despre Plahotniuc. Prin intermediul companiilor lui Șor, Plahotniuc a luat banii de furtul cărora este acuzat Platon. Nu putem să-l punem sub învinuire pe Plahotniuc atât timp cât nu va fi scos de sub învinuire Platon.”
Stoianoglo a mai sugerat că i se dorește demiterea pentru că ar fi găgăuz și că, dat fiind faptul că cererile vin inclusiv dinspre partidul pro-prezidențial, ar fi sigur că e și o dorință a președintei Sandu. „Eu nu înțeleg din ce cauză eu trebuie să mă duc? Poate din cauză ca sunt găgăuz?”, s-a întrebat el retoric, adăugând că această apartenență etnică nu l-a împiedicat să voteze acordul de asociere atunci când, fiind deputat, l-a sprijinit în parlament, chiar cu riscul scandalizării autonomiei sudice din care provine și care este cunoscută pentru reticența față de UE.
Aflat de doar doi ani în funcție dintr-un mandat de șapte, procurorul Stoianoglo este văzut în general ca o sursă mare de dezamăgire în tabăra politică învingătoare în scrutinul tocmai încheiat, PAS și șefa statului reproșându-i lipsa de rezultate în eforturile de luptă cu corupția și în cele pentru finalizarea investigării furtului bancar. Și Maia Sandu, și partidul ei au criticat vehement procuratura condusă de Stoianoglo atunci când aceasta a inițiat achitarea lui Platon în această cauză, fără a-l inculpa în altele, mai ales în cea vizând laundromatul rusesc.
Evident că procuratura anticorupție era responsabilă să facă anumite acțiuni și măsuri în cadrul acestor dosare
Când, la o săptămână după victoria PAS în alegeri, Platon a plecat din R. Moldova, Sergiu Litvinenco, un fruntaș al partidului ce se pregătește să preia de la socialiști guvernarea, ne-a spus într-un interviu că lipsa unui mandat de nepărăsire a teritoriului țării pe numele celui care ar figura în multiple dosare ale procuraturii ar proba de fapt complicitatea lui Stoianoglo cu Platon:
„El are suficiente dosare. Da, poate nu are calități foarte clare care formal să inducă obligativitatea legală de a înainta anumite interdicții, dar dosare în gestiune sunt. Și aici evident că procuratura anticorupție era responsabilă să facă anumite acțiuni și măsuri în cadrul acestor dosare. Dar lucrurile seamănă să fi fost lăsate așa în mod special, ca să facă posibilă această evadare.”
Observatorii de presă, mulți dintre ei convinși la fel ca președinta și partidul învingător în alegeri că Stoianoglo nu poate fi o prezență utilă luptei cu corupția dorite de viitoarea echipă guvernamentală, remarcă că aceasta l-ar demite fără vreo ezitare, dacă ar putea. Problema e că în R. Moldova funcția e inamovibilă, iar demiterea aproape imposibilă, de aceea cel mai simplu ar fi ca Stoianoglo să plece. În emisiunea de aseară, acesta s-a declarat hotărât să rămână.
În aceste condiții, noii guvernări nu-i va rămâne decât să modifice legea, ca să facă mai ușoară demiterea procurorului general, spun unii, dar soluția este contestată de alții, care nu văd cu ochi buni orice încercare de manipulare cu legea, pentru atingerea unor scopuri politice.