Linkuri accesibilitate

Legile pentru reforma justiţiei, discutate și cu societatea civilă


 Consultări publice în Parlament, pe marginea modificării Legii cu privire la Procuratură
Consultări publice în Parlament, pe marginea modificării Legii cu privire la Procuratură

Controversele pe marginea intenției noii majorități parlamentare de la Chișinău de a-l evalua și apoi, eventual, a-l demite pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, continuă. În timp ce partidul guvernamental PAS se pregătește de aprobarea în variantă finală a proiectului în ședință plenară săptămâna viitoare, procuratura a contestat, printr-un aviz negativ, trimis azi parlamentului, oportunitatea verificării șefului de la procuratură, iar unii procurori, prezenți astăzi la o rundă de consultări publice pe marginea proiectului, au explicat motivele din care nu sunt de acord cu el.

Legile pentru reforma justiţiei, discutate și cu societatea civilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct

Votarea în lectură finală a legii este așteptată marțea viitoare, în ședința plenară a legislativului, iar consultările de azi au fost organizate nu înainte, ci după prima lectură, spre protestul vocal al unei serii de organizații neguvernamentale din cele mai influente de la Chișinău, care au reclamat o violare inutilă a procedurilor din partea unei guvernări ce a promis să fie altfel.

Schimbarea unei legi pentru eliminarea unui om anume este, totuși, ceea ce nemulțumește cel mai mult în inițiativa noii majorități pro-europene de la Chișinău, chiar și pe cei care sunt fermi convinși că Alexandr Stoianoglo s-a dovedit a fi un procuror slab și trebuie să plece. Argumentul lor e că schimbarea legii, poate o fi ea cea mai simplă metodă, dar și cea mai periculoasă sub aspectul precedentului creat. Guvernarea, pe de altă parte, face recurs la popor și spune că nu vrea să se împotmolească în proceduri și să-i scape esențialul, adică o schimbare rapidă în abordarea corupției.

Alexandr Stoianoglo a comentat o singură dată tema, spunând într-o apariție mediatică, încă înainte de avansarea proiectului în procedură legislativă, că evaluarea lui ar fi „o prostie”. Într-un aviz trimis azi legislativului, procuratura s-a declarat solidară cu șeful ei, spunând că modificările „urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicarea directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului sau eliberarea înainte de termen din funcție a procurorului general”.

Azi, în timpul consultărilor, poziția instituției a fost nuanțată de un șef din procuratură, Iurie Perevoznic:

„Noi suntem în genere împotriva unui astfel de mecanism de evaluare a procurorului general, pentru că el este anticonstituțional și pentru că PG, în condițiile legii actuale, este sub monitorizarea și controlul și a adunării generale, și a CSP – este destul de ridicat legea și de citit.”

Dar și de președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc:

„Consiliul consultativ al procurorilor europeni a arătat că trebuie să fie evitată orice influență a executivului, altor ramuri ale puterii asupra activității organelor procuraturii, în special în ce ține de cariera procurorilor, inclusiv și a procurorului general, ce se încearcă azi prin aceste amendamente.”

Un punct de vedere similar a exprimat, în numele opoziției parlamentare socialistul Vasile Bolea:

„Se vede cu ochiul liber că acest proiect vizează nu instituția procurorului general, dar persoana respectivă, care exercită funcția de procuror general.”

Opoziția parlamentară, care era la putere în momentul numirii lui Stoianoglo, acuză puterea de acum că își dorește substituirea lui Stoianoglo cu un procuror loial sie. Iată, însă, replica unui parlamentar din PAS, Dan Perciun, care a participat azi la consultările din parlament:

„Am învățat foarte bine să cităm din principii decorate la nivel european: independență, valori europene. Văd că ați deprins foarte bine acest limbaj și încercați să-l folosiți ca paravan, pentru a vă proteja. În 2016, o instituție absolut coruptă am consolidat-o prin oferirea unor garanții de independență extraordinară, deși trebuia mai întâi să le curățăm, apoi să le consolidăm.”

Președinta Maia Sandu și partidul pro-prezidențial PAS câștigător în alegeri îi reproșează procurorului Stoianoglo lipsa unor acțiuni ferme anti-corupție și a progresului în ancheta pe marginea furtului bancar. Ceea ce le-a înfuriat, însă, pe noile autorități de la Chișinău în raport cu prestația procurorului general este recenta fugă din țară a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, mai întâi eliberat din detenție, iar apoi achitat de justiție la inițiativa lui Stoianoglo. Explicând recent graba cu care promovează amendamentele ce-l vizează pe procurorul general, Olesea Stamate, o altă parlamentară din PAS, șefă a comisiei parlamentare juridice, a spus că autoritățile vor să preîntâmpine repetarea unor situații ca cele cu Platon, care, figurând și în alte dosare, ar fi trebuit, cel puțin, să fie sub mandat de nepărăsire a teritoriului moldovenesc, dacă nu chiar anchetat, așa cum cred deputații puterii.

XS
SM
MD
LG