Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană – îngrijorată de o criză iminentă a prețurilor la energie


Țările europene sunt îngrijorate de o criză „iminentă” a prețurilor la energie într-un moment în care economia în curs de redresare în urma șocului pandemic consumă tot mai mult, consumul va crește pe timp de iarnă, iar rezervele de gaze naturale se află la un nivel scăzut.

Îngrijorările au dominat reuniunea din 22 septembrie a miniștrilor de resort din țările Uniunii Europene în apropiere de Ljubljana, participanții descriind situația resimțită la nivel global drept „critică”.

„Este un moment crucial în ceea ce privește energia”, a declarat gazda reuniunii, ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Vrtovec a declarat că scumpirea energiei, în special creșterea prețurilor de referință ale gazelor naturale care s-au triplat anul acesta ajungând la un nivel record, nu este benefică nici pentru economia europeană, nici pentru cetățenii europeni.

Aceste scumpiri măresc presiunea asupra sectorului economic și consumatorilor casnici într-un moment în care blocul comunitar încearcă o transformare profundă pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili și trecerea la surse verzi.

Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Bruxelles-ul „monitorizează foarte atent” noile evoluții. „Este clar că, în situația actuală, Europa trebuie să investească în surse regenerabile, deoarece acestea oferă într-adevăr o alternativă pentru dependența noastră de importurile de combustibili fosili”, a spus oficiala europeană originară din Estonia.

Ministrul lituanian al energiei, Dainius Kreivys, a spus că este „un moment critic” și a cerut „o cooperare importantă de care avem nevoie la nivel european pentru a ne proteja pe plan intern”.

Ministra austriacă a energiei și acțiunii climatice, Leonore Gewessler, a arătat că „dependența ridicată de gazul rusesc” este problema de bază.

Ceva mai devreme, un grup format din peste 40 de membri ai Parlamentului European a difuzat o scrisoare în care acuză concernul rus Gazprom de manipularea prețurilor la gaze pentru Europa. Autorii scriu că Moscova ar reduce fluxul de gaze prin Ucraina pentru a forța Germania să certifice și să dea în folosință proaspăt construitul și controversatul gazoduct Nord Stream 2 prin Marea Baltică. Gazprom-ul a respins acuzația.

Potrivit firmei americane de analiză financiară și de afaceri, S&P Global, rezervoarele de stocare ale Gazprom în Europa erau „aproape goale” săptămâna trecută și se crede că rușii „așteaptă pornirea Nord Stream 2 pentru a le umple peste iarnă”.

„Nivelurile de depozitare europene în ansamblu vor rămâne o preocupare majoră către iarnă”, se mai spune într-o analiză a S&P Global.

În timp ce Uniunea Europeană este îngrijorată, situația este mult mai gravă în fosta sa membră, Marea Britanie, unde prețurile cu ridicata ale energiei le depășesc pe cele europene.

Cel puțin patru furnizori britanici de energie și-au oprit activitatea, iar alții abia rezistă, inclusiv din cauză că legislația le interzice să majoreze facturile pentru consumatorii casnici peste un plafon prestabilit. Producția slabă de energie din surse eoliene și un incendiu care a distrus o stație transformator pentru energia electrică importată din Franța au agravat problema.

În Statele Unite, de asemenea, se atestă o creștere a prețurilor la energie, dar economia americană este în mare măsură protejată datorită extragerii de gaze de șist.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG