Linkuri accesibilitate

O apărătoare a drepturilor migranților reținută la Moscova și deportată la Tașkent a declarat că a părăsit Rusia cu un avion către Armenia


Valentina Chupik

O apărătoare a drepturilor migranților reținută la Moscova și deportată la Tașkent a declarat că a părăsit Rusia cu un avion către Armenia. Valentina Chupik a declarat pentru postul nostru că nu cunoaște detaliile legale ale cazului său, dar că a primit în mod neașteptat un pașaport uzbek sâmbătă dimineață și apoi a primit un test PCR pentru COVID pentru a putea se putea îmbarca în avion.

„După aceea, mi s-a dat ocazia să pornesc puțin telefonul. Apoi m-au pus în avion. Sunt într-un avion. Trebuie să opresc telefonul, pentru că decolăm ”, a spus ea.

Nu e clar dacă Armenia e destinația finală a lui Chupik, sau dacă va zbura mai departe. Valentina Chupik are cetățenie uzbekă. Activistă pentru drepturile omului, Chupik a fugit din Uzbekistan în 2006 după ce autoritățile uzbece au încercat să preia controlul asupra organizației sale pentru drepturile omului. De atunci locuiește la Moscova, unde conduce o organizația neguvernamentală Sunrise of the World, care oferă asistență juridică lucrătorilor migranți din Asia Centrală. Pe 25 septembrie a fost reținută la aeroportul moscovit Șeremetievo când a revenit în Rusia din Armenia.

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate din Rusia au informat-o că statutul său de refugiat a fost anulat în 17 septembrie și că i s-a interzis intrarea în Rusia timp de 30 de ani. Activista spune ca ofițerii de poliție au justificat acțiunea afirmind că ea ar fi prezentat fie informații false, fie a falsificat documente autorităților ruse atunci când a solicitat statutul de refugiat în 2006.

Valentina Chupik considera afirmația „o prostie absolută” și a spus că ar putea fi închisă, torturată și chiar ucisă în timp ce se află în arest, dacă este deportată înapoi în Uzbekistan. Anterior, unul dintre asistenții lui Chupik a declarat Europei Libere că au fost depuse cereri de azil în numele activistei la diplomații ucraineni la Moscova și Kiev. Situația lui Valentinei Chupik a atras atenția activiștilor pentru drepturile din Rusia, precum și a Comitetului pentru prevenirea torturii, care a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului să intervină în numele ei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG