Linkuri accesibilitate

Formațiunea de guvernământ din Georgia conduce în alegerile locale


În Georgia, primele rezultate arată că partidul de guvernământ Visul Georgian conduce în alegerile locale de sâmbătă. Conform rezultatelor preliminare, după numărarea voturilor de la toate cele cele 3.743 de secții de votare, cu excepția uneia, partidul de guvernământ are 46,7% din voturi, iar Mișcarea Națională Unită (ENM) înființată de fostul președinte Mihail Saakașvili, a obținut 30,7%.

Dacă partidul Visul Georgian ar fi obținut mai puțin de 43% la aceste alegeri locale, în 2022 ar fi urmat să aibă loc alegeri anticipate, potrivit unui acord mediat în aprilie de Uniunea Europeană. Liderul formațiunii Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anulat însă în iulie acordul, învinovățind opoziția de eșecul lui.

Președinte al Georgiei între 2003-2013, Mihail Saakașvili a fost arestat sâmbătă, la întoarcerea sa dintr-un exil autoimpus, și se așteaptă să fie acuzat de trecere ilegală a frontierei. Fostul lider georgian a fost condamnat în lipsă de un tribunal din Tbilisi la 9 ani de închisoare, în două cauze separate, pentru abuz de putere și tentativă de obstrucționare a justiției. Saakașvili spune că această condamnare e motivată politic. El nu are cetățenie georgiană și locuiește în Ucraina, unde deține funcții în administrația de la Kiev. Pentru o vreme a fost guvernator al portului Odesa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG