Linkuri accesibilitate

Eric Povel ( NATO): Valorile noastre democratice sunt acum sub presiune ca niciodată înainte


Eric Povel, Divizia pentru diplomație publică a NATO
Eric Povel, Divizia pentru diplomație publică a NATO

O societate puternică este prima linie de apărare a societăților democratice împotriva provocărilor de securitate, provocări care s-au accentuat ca niciodată în ultimul timp – de la dezinformarea accentuată de pandemie la energia folosită ca pârghie de influență și noi provocări colective venind din partea Rusiei și Chinei, declară Eric Povel, din Divizia pentru diplomație publică a NATO. Vorbind joi în cadrul Forumului tinerilor lideri organizat pe marginea Conferinței de securitate de la Riga, oficialul a mai spus că în prezent garanția supremației nu constă doar în forța militară, ci și în capacitatea de a genera idei și tehnologii inovatorii. Motiv pentru care NATO a decis să caute și să investească în tehnologii și start-up-uri.

„Alianța a decis să creeze un Accelerator de inovații în apărare pentru Atlanticul de Nord, numit pe scurt DIANA. Vom lucra cu industria start-up-urilor și universități pentru a aduce noile tehnologii în cooperarea trans-atlantică. Am decis să creăm și Fondul NATO pentru inovații care să investească în start-up-uri axate pe tehnologii de securitate și apărare.”

Eroc Povel mai spune că o altă provocare serioasă sunt schimbările climatice, accentuate în ultimii ani și care „transformă lumea într-un loc mai periculos” și au un impact important asupra securității. „Deci, schimbările de securitate contează pentru NATO”.

„Valorile noastre democratice – libertatea, justiția, drepturile omului – sunt acum sub presiune ca niciodată înainte. Țări precum Rusia și China fac front comun pentru a readuce lucrurile în spiritul autoritarismului și NATO va sta la paza acestor valori care ne-au servit atât de bine decenii la rând”, a spus oficialul NATO.

Conferința de la Riga este unul dintre cele mai importante evenimente de securitate din regiunea Mării Baltice, dar și din estul UE, aducând împreună oficiali și experți de la cele mai importante centre analitice din UE și SUA, dar și din Rusia și Ucraina, iar în acest an un panel separat este dedicat situației din Belarus. La conferința care are loc vineri și sâmbătă se va discuta despre dificultățile care nu permit încă UE să devină cu adevărat un actor global, despre răspunsul NATO la provocările de securitate în schimbare și viitorul Alianței, viitorul aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei, situația din Belarus, relațiile dintre SUA și China, evoluțiile din Orientul mijlociu și Afganistan și rolul Rusiei pe scena internațională.

XS
SM
MD
LG