Gazprom a amenințat Chișinăul că va sista livrările de gaz dacă R.Moldova nu achită plățile restante și nu prelungește contractul pentru decembrie, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kuprianov agenției TASS, citată de DPA. Kuprianov susține că Moldova datorează concernului energetic rusesc 433 de milione de dolari, dar că datoria a urcat la 709 de milioane de dolari, din cauza penalităților. El a adăugat că nu se știe din ce motive reprezentanții Moldovei nu recunosc datoria acumulată.
Vineri, Parlamentul de la Chișinău a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru de 30 de zile. Guvernul solicitase această măsură pentru a putea achiziționa rapid gaze din surse alternative, din cauză că Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru asigurarea consumului. Șefa guvernului Natalia Gavrilița a spus în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu e sigur că se va ajunge la vreuna. În Republica Moldova s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcționare a sistemului.
DPA mai relatează că, potrivit purtătorulului de cuvânt al Gazpromului, Moldova nu va mai primi gaz de la Rusia începând din 1 decembrie, dacă nu extinde contractul expirat în septembrie. Gazprom va respecta dorința guvernului de la Chișinău de a continua livrarea de gaze în octombrie și noiembrie, dar guvernul trebuie mai întâi să achite acturile pentru septembrie și octombrie, a mai spus Serghei Kuprianov, care a adăugat că un nou contract poate fi semnat numai dacă Moldova își plătește toate datoriile. Nu e o dispută politică, a afirmat Kuprianov, dar Gazprom nu-și poate permite pierderi.
Anul trecut, când la Chișinău era la putere un guven pro-rus, spune DPA, Moldova a cumpărat gaz rusesc la un preț de 148,87 de dolari mia de metri cubi de gaz. Între timp însă, la putere a venit un guvern pro-occidental, iar Gazpromul taxează acum Moldova cu 790 de dolari mia de metri cubi, în special din cauza creșterii prețurilor la energie pe plan global.
Rusia a fost criticată în mod repetat pentru că stabilește prețurile la gaze în funcție de loialitățile politice al clienților ei, mai notează DPA. Belarus, de exemplu, tocmai a negociat un preț de 128,5 de dolari mia de metri cubi de gaze. Recent, Moldova i-ar fi cerut Rusiei o rată mai joasă, sperînd să plătească între 200 și 300 de dolari mia de metri cubi. În schimb - susțin autoritățile de la Moscova, potrivit relatării DPA, Chișinăul s-ar fi oferit să-și achite datoriile și să ridice restricțiile impuse investițiilor făcute de Gazprom.