Linkuri accesibilitate

BNM: Rata anuală medie trimestrială a inflației în Moldova a crescut la 4,9 %


Rata anuală medie trimestrială a inflației în Moldova a crescut la 4,9%, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7%, spune ultimul raport publicat de Banca Națională, informează agenția IPN. Un comunicat de presă al băncii precizează că această creștere a fost determinată de factori interni și externi.

Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate. Riscurile și incertitudinile vor persista și în perioada următoare, se arată în comunicatul BNM.

Acestea sunt legate de majorarea prețurilor internaționale la resursele energetice și alimentare, diminuarea activității de producere, iar la nivel local, de o serie de factori cum ar fi: condițiile climaterice, evoluția situației pandemice și magnitudinea ajustării tarifelor finale.

Rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză – trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și de recuperarea economică din anul curent, precizează comunicatul BNM.

XS
SM
MD
LG