Linkuri accesibilitate

Polonia se pregătește de o nouă noapte tensionată la granița estică


Sute de imigranți rămân pe vreme rece sub cerul liber la gardul de sârmă ghimpată de pe granița Poloniei cu Republica Belarus, unde poliția de frontieră și armata poloneze le blochează accesul în țara membră a Uniunii Europene.

Presa poloneză a relatat la 10 noiembrie că aproximativ 200 de persoane au încercat să traverseze frontiera cu o zi mai devreme, iar un al doilea grup de aproximativ 60 de oameni a făcut o tentativă similară după miezul nopții.

Autoritățile poloneze spun că au reținut zeci de imigranți, care au pătruns cu forța peste graniță. Oficiali de securitate polonezi au acuzat poliția din Belarus că ar fi tras focuri în aer, într-o aparentă încercare de a speria imigranții și de a-i împinge spre graniță.

Fluxul migrației prin Belarus către Uniunea Europeană este în creștere de câteva luni. Imigranții veniți în Belarus din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa încearcă să intre ilegal în Polonia și celelalte țări europene învecinate, Letonia și Lituania.

Dacă vreți să știți mai multe despre zona din care vin migranții, citiți: „Călătoriile Sabinei, Kurdistan 2021”.

Criza s-a acutizat în ultimele zile, când sute de imigranți au ajuns la punctul de trecere a graniței poloneze Bruzhi-Kuznica. Uniunea Europeană acuză regimul liderului belarus Alexandr Lukașenka de faptul că i-ar aduce cu avionul la Minsk pentru a-i direcționa către granițele sale, ca răspuns la sancțiunile europene impuse Minskului pentru reprimarea protestelor pro-democrație de anul trecut.

La 9 noiembrie, UE a spus că face presiuni asupra autorităților din peste zece țări pentru a opri avioanele cu emigranți către Belarus. Printre aceste țări se numără Irakul, Iordania, Kazahstanul, Libanul, Pakistanul, Tadjikistanul, Turcia și Georgia. Bruxelles-ul a convins deja Irakul să oprească zborurile către Minsk.

Guvernul lui Lukașenka, care este susținut de Rusia, neagă acuzațiile UE și a acuzat la rândul său Varșovia și Bruxelles-ul de încălcarea drepturilor omului, prin faptul că blochează granița, refuzând să le permită imigranților să solicite azil.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că țara sa se confruntă cu un „atac hibrid”, care este pus în aplicare de Lukașenka, dar își are „organizatorul” la Moscova în persoana președintelui Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acuzațiile despre faptul că Rusia ar fi de vină pentru criză sunt „absolut iresponsabile și inacceptabile”.

În reportaje de la graniță ale jurnaliștilor, imigranții spun că nu vor să rămână în Polonia, ci să ajungă în Germania.

La 10 noiembrie, cancelara germană Angela Merkel l-a telefonat pe președintele rus Vladimir Putin pentru a-i cere să-și folosească influența asupra lui Lukașenka și să pună capăt crizei.

Merkel i-a spus lui Putin că folosirea imigranților de către regimul belarus este „inumană și inacceptabilă”, potrivit unei postări pe Twitter a purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert.

Dar Kremlinul a emis o declarație în care îl citează pe Putin cu afirmația că UE ar trebui să se angajeze în „contacte directe” cu Minskul pe această temă.

Polonia se pregătește între timp de o nouă noapte tensionată, iar numărul militarilor polonezi dislocați la graniță a crescut.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG