Președinta Maia Sandu a mai fost la București, de când a câștigat alegerile, dar abia marți, 23 noiembrie a făcut prima vizită oficială în capitala României, la invitația omologului ei Klaus Iohannis. Judecând după declarațiile făcute de cei doi lideri azi la București, relația bilaterală este mult mai bună acum decât pe vremea președintelui pro-rus Igor Dodon, iar încrederea politicienilor români în șefa statului vecin nu pare știrbită de unele controverse legate de stilul reformelor promovate de Sandu la Chișinău.
Maia Sandu și Klaus Iohannis au vorbit la Cotroceni despre ce trebuie să facă mai departe cele două state. Miniștrii de Externe, român și moldovean au semnat o Foaie de parcurs actualizată.
În urma întâlnirii dintre președinta R. Moldova și omologul ei român se poate vorbi de câteva puncte centrale: 1) agenda de politică externă a României, R. Moldova se află printre priorități, cu o susținere egală din partea întregului spectru politic. 2) încep să fie puse pe hârtie principalele proiecte strategice între cele două state 3) România pare să facă eforturi mai mari pentru a aduce R. Moldova în Uniunea Europeană cu ceea ce înseamnă abordările legate de statul de drept și economia funcțională
Astfel, susţinerea integrării europene a Republicii Moldova şi a procesului de reforme democratice este cel mai important punct al Foii de parcurs, care a fost semnată la Palatul Cotroceni de miniștrii de Externe, român, Bogdan Aurescu și moldovean, Nicolae Popescu, în prezența celor doi președinți.
Foaia de parcurs este baza cooperării concrete în plan bilateral dintre România şi Republica Moldova. Actualizarea Foii de parcurs, document ce datează din 2019, a avut loc în iulie anul acesta cu ocazia vizitei șefului diplomației române la Chișinău.
Foaia de parcurs mai menționează liniile directoare în privința dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova, consolidarea instituțiilor publice și un parcurs independent pentru justiția de la Chișinău. Textul documentului precizează, însă și cităm „consolidarea comunităţii de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova”
După discuțiile pe care le-au avut cei doi președinți, Maia Sandu și Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, șeful statului român a precizat că „România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură şi istorie”. Președintele român a vorbit și despre linia de convergență a tuturor forțelor politice din țară, precizând că, citez „Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti”.
Klaus Iohannis a vorbit și despe proiectelor comune pe care ar trebui să le dezvolte cele două state, apăsând asupra necesității interconectării energetice şi consolidării securităţii energetice, a dezvoltării infrastructurii de transport, precum și perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord.
România a amânat ani de zile interconectarepe prin liniile de înaltă tensiune cu R. Moldova, deși nu au existat piedici politice în acest sens, în multe perioade din ultimii 15 ani.
Preşedintele Maia Sandu a spus că R. Moldova a simţit mereu, în 2021, „umărul României alături", ceea ce a ajutat-o să treacă prin crize mai uşor şi să înceapă construcţia unui viitor mai bun. Maia Sandu a explicat că România a susţinut „ferm" Republica Moldova pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educaţional, subliniind că acest sprijin este resimţit și de oamenii de dincolo de Prut.
Cu toată delicatețea, șefa statului moldovean a insistat că „importante sunt investiţiile româneşti în Republica Moldova şi deschiderea pieţei româneşti pentru producătorii moldoveni”, mai ales că România este țara de destinație pentru cele mai multe dintre produsele modlovenești. Maia Sandu le-a transmis investitorilor români că sunt așteptați dincolo de Prut fiindcă, R. Moldova „se schimbă”, „statul devine mai efficient, mai transparent și mai prietenos cu afacerile”
Ajutorul reciproc dat de R. Moldova României și de România, R Moldova în interiorul crizei sanitare a fost lăudat de ambii președinți, care s-au întâlnit în mod simbolic la Cotroceni, cu puțin înaintea zilei naționale.