Linkuri accesibilitate

Sorin Ioniță: Moldova a avut susținere în această criză aproape ca o țară membră în UE


Imagine generică
Imagine generică

După ce Moldova a ajuns la un acord cu concernul rusesc energetic de stat Gazprom pentru cinci ani pentru furnizarea de gaze pentru Moldova, după ce președinta Maia Sandu a vorbit despre încheierea crizei gazelor. Valentina Ursu a stat de vorbă cu expertul de la București Sorin Ioniță despre șansele pe care le are acum Moldova de a-și diversifica pe mai departe resursele energetice și prin conducta Iași-Chișinău.

Valentina Ursu în dialog cu Sorin Ioniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:42 0:00

Europa Liberă: De la șantaj și presiune până la îndepărtarea Republicii Moldova de parcursul european – aceste constatări au fost auzite până la semnarea acordului privind importul de gaze rusești în Republica Moldova. De fapt, ce s-a întâmplat în relația moldo-rusă în acest timp și dacă e bun acest acord pe care l-au negociat cele două părți?

Sorin Ioniță: „E cam devreme, trebuie să mai lăsăm un pic timpul să treacă, dar cred că s-au grăbit inclusiv cei care au strigat prea tare înainte că o să fie jale. De fapt, putea să fie, pe baza experiențelor anterioare, putea să iasă rău și cred că tocmai asta-i lecția de învățat aici, faptul că s-a

Asta înseamnă să ai o relație cu Bruxelles-ul, să ai lideri credibili în țara ta care să știe să deschidă o ușă și să aibă pe cine suna la telefon, adică să nu fii izolat.

văzut că Moldova nu mai e singură, pentru că altfel nu ar fi reușit ce a reușit atât cât a reușit. Deci, cum se întâmpla înainte, era la mâna rușilor, or acum s-a văzut că a existat sprijin. De fapt, o parte s-a văzut, o parte nu s-a văzut din acest sprijin, dar el a existat evident și Moldova a avut, în primul rând, alături de ea Uniunea Europeană, deci dincolo de vecini, parteneri, România, Polonia, Berlinul ș.a.m.d., s-a văzut imediat sprijinul Uniunii Europene și, mă rog, în bani, cu cele 60 de milioane de euro, dar cu siguranță și în spatele ușilor închise, pe unde noi n-am mai văzut, au fost presiuni asupra Moscovei. Și asta înseamnă să ai o relație cu Bruxelles-ul, să ai lideri credibili în țara ta care să știe să deschidă o ușă și să aibă pe cine suna la telefon, adică să nu fii izolat.”

Europa Liberă: Acest sprijin din partea Occidentului a fost văzut și la Moscova?

Sorin Ioniță: „A fost auzit, că presiunea UE acolo s-a făcut, că doar unde în altă parte, că nu te-au mai lăsat singur pe teren, David contra Goliat, ci s-au echilibrat talgerele balanței, că au venit și frații tăi mai mari, ca să zic așa. Și nu, nu e vorba de România în cazul acesta, e vorba de întreaga Uniune Europeană și de Comisie. De fapt, sunt trei lucruri care s-au stabilit în toată afacerea aceasta cu gazul. Unul este prețul, care evident e mult mai bun decât se așteptau pesimiștii, sigur, mai vorbim, în șase luni prețul poate să scadă, e cu dus-întors, dar deocamdată s-a rezolvat criza care era acută și nu poți să lași o țară la intrarea în iarnă fără gaz, asta era clar. Doi: este Pachetul trei european, deci e un preț de plătit aici, că se mai amână un pic unele reforme, dar eu cred că acestea se pot negocia mai departe și îi mai poți strânge cu ușa pe ruși, și te poți apuca încet-încet să implementezi chiar Pachetul trei european după ce trece iarna, anul viitor.

Deci nu cred că lucrurile sunt pierdute, dar mai e și subiectul trei, care este negocierea datoriei sau auditul datoriei. Și aici trebuie să spun că e partea pe care am înțeles-o cel mai puțin, că e și foarte proaspătă și eu nu sunt la Chișinău, n-am avut acces la niciun fel de informații, nu mi-e clar ce s-a stabilit că se auditează – se auditează numai datoria acumulată prin - știm tema - Transnistria, sau se auditează întreaga companie Moldovagaz și toată afacerea cu separarea Moldovagaz/Transgaz? Deci, audităm toată relația, mergând înapoi pe cât, pe 10 ani, sau numai datoria în sine, că sunt lucruri diferite? Preferabil ar fi să se facă audit financiar pe întreaga companie, dar nu știu dacă asta s-a stabilit. Deci, asta eu nu știu, ce a agreat dl Spânu acolo.”

Europa Liberă: Credeți că chiar s-a făcut abstracție de dosarul transnistrean și cele două părți nu au abordat subiectul regiunii transnistrene în cadrul acestor negocieri?

Sorin Ioniță: „Presupun că nu, dar indiferent dacă s-a abordat sau nu, e clar că rușii au acceptat să nu fie momentul de față – cum să zic? – speculat foarte tare de către ei. Deci au cedat, ca să zic așa, dar depinde cum se agață Transnistria în acel punct trei de care vorbeam adineaori în auditul datoriei. Deci, acolo este Transnistria și acolo depinde. Dacă era să se discute statutul Transnistriei, bănuiesc că nici nu era ministrul Spânu persoana cea mai indicată, că nu asta era atribuția lui să discute, există un ministru...”

Europa Liberă: Dar până la dl a fost și dl Kulminschi la Moscova, s-a întâlnit cu dl Kozak…

Sorin Ioniță: „În alt context. Acolo nu s-a discutat despre gaz, aici s-a adus în discuție, clar, chestiunea gazului, iar Transnistria – o discuție separată cu cine trebuie, prin canalele care trebuie. Și am văzut un interviu astăzi al primului ministru, al dnei Gavrilița în presa din România, unde chiar așa a spus, că... Nu știu, a lăsat să se înțeleagă că nu e acum momentul să lămurim sută la sută Transnistria, ceea ce e adevărat, adică nu poți în criza gazului tu să vrei să câștigi și jocul cu Transnistria cu rușii. Trebuie să le iei cumva pe rând, pe canale diferite, pentru că tocmai rușii au interesul să amestece și să facă o ciulama din toate, noi avem interesul să despărțim apele – gazu-i gaz, relația economică e relație economică, comerțul e comerț și Transnistria e Transnistria cu depozitul de arme și cu ce mai este acolo.”

Europa Liberă: Ați amintit și Dvs. despre Pachetul energetic trei, Republica Moldova zice că nu va amâna implementarea acestui pachet energetic.

Sorin Ioniță: „Ceva amânare va fi, dar ca dovadă că n-au făcut bine să sară atât de repede și să speculeze, și să se jeluiască, pentru că, iată, e posibil dacă ai parteneri corecți, dacă ai contactele corecte la Bruxelles, dacă ești credibil, dacă lumea discută cu tine e posibil să nu rămână mereu ca rușii sută la sută și să-ți mai realizezi și niște interese. Eu nu cred că e îngropat Pachetul energetic integral pe 5 ani, nici vorbă! Un pic ți-ai legat mâinile până treci iarna asta și după ce vine iar căldura și se stabilizează și prețul la gaz, vorbim altfel. Și cred că și rușii știu asta, deci nu se așteaptă că va fi chestia asta bătută în cuie pe 5 ani.”

Europa Liberă: Dar va reuși Republica Moldova totuși să-și diversifice resursele energetice, pentru că în mediul de experți am auzit declarații de felul că România ar fi trimis semnale la Chișinău, precum că se află în imposibilitatea de a livra gaz prin conducta deja existentă Iași-Chișinău și despre care se spune că este funcțională, dar se crede că România nu ar avea rezerve de gaz pentru a împrumuta sau a vinde?

Sorin Ioniță: „Conducta e funcțională, dar nu la capacitate, iar faptul că România nici nu are mari rezerve acum e o chestie de moment, adică sezonul acesta așa, dar nici investiția de acolo nu e finalizată pe partea românească și știm asta de ani de zile, adică știm de 2-3 ani de zile, de când defilau fostele guverne braț la braț, făceau conducta. Noi știam că nu e capacitate să duci prin ea tot gazul de care are nevoie Moldova, deci în continuare trebuie făcute temele. Adică, ce e de făcut e clar, au fost ani în

Cred că în acest mandat al actualului guvern PAS lucrurile acestea se pot pune la punct. Deci nu va trebui să așteptăm 5 ani să expire nu știu ce au semnat ei acum

care s-au amânat lucrări și pe partea românească cu stațiile acelea de pompare, și conexiunile de electricitate. Știm ce este de făcut, acum voința politică există la Chișinău, nu mai e niciun dubiu, mai trebuie făcute și lucrările și asta nu întotdeauna e simplu. Știți că de multe ori vrei să faci o chestie, dar te împiedici la inginerie și la lucrări, și la achiziții, și la toate poveștile acelea. Să sperăm că într-un an-doi se rezolvă și conexiunile acestea, deci să nu uităm nici de cea pe electricitate, adică cele două conexiuni pe electricitate prin sud și prin nord, pe lângă cea cu gazul. Și atunci, problemele se vor rezolva. Eu cred că în acest mandat al actualului guvern PAS lucrurile acestea se pot pune la punct. Deci nu va trebui să așteptăm 5 ani să expire nu știu ce au semnat ei acum, e posibil ca să ne trezim la vară, prin luna iunie, că prețul spot, prețul de piață al gazului să scadă sub ce s-a semnat acum, în acest contract. Și atunci îi va înjura lumea invers că de ce au semnat la un preț fix, dacă piața... Dar n-ai cum, piața e piață, uneori vrei să ai și siguranța aprovizionării, și preț mic, dar asta cu rușii nu se poate, pentru că ei când îți dau condiții prea favorabile, deci când e prea frumos ca să fie adevărat, va veni un preț politic la un moment dat.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că acest contract pare unul bun acum pentru Republica Moldova, dar nu se știe ce va fi peste jumătate de an, peste un an, peste doi, până când expiră termenul acestui contract?

Sorin Ioniță: „Este un contract peste așteptări de bun din punctul de vedere al prețului pentru turbulențele actuale din piață și pentru această iarnă, ce va fi la vară, iarăși vom discuta, pentru că, într-adevăr, Europa toată a fost surprinsă fără capacități înmagazinate, ceea ce a permis Gazprom-ului să facă niște jocuri, dar situația aceasta nu se va menține la infinit, pentru că așa e, țările democratice învață mai greu, până se coordonează și trebuie o criză ca să se mobilizeze. Iată, criza a fost și vor înmagazina mai mult gaz, poate facem noi ce trebuie în legislația românească să putem exploata în platforma Mării Negre. Astea-s proiecte de termen mediu și lung, că nu veți vedea la anul gaz din Marea Neagră, asta este clar.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Unii îi laudă pe ruși, spun că și ei s-au asigurat că au anumite pârghii pentru a interveni în contract.

Sorin Ioniță: „Păi presupun. De asta zic că nici nu vreau să fiu foarte precis în ce spun și mi-am lăsat, așa, niște portițe, pentru că eu n-am citit acel contract și bănuiesc că nu vom vedea curând chiar toate clauzele, de aceea am împărțit în trei: ce se știe cu prețul, este o realizare această negociere; cu Pachetul energetic european mai vedem, deci cât te poți mișca până să țipe foarte tare rușii la anul și să mai inventeze ceva și cu datoria, acolo am eu niște dubii, ce este prin contract. Adică, ce anume audităm și nu cumva Moldova să se trezească că acceptă o chestie pe care n-ar trebui s-o accepte, adică o datorie prea mare pe contul statului, dacă auditul nu e făcut bine și cuprinzător.”

Europa Liberă: V-ați pus cumva întrebarea dacă și cei de pe malul stâng al Nistrului vor achita același preț ca și întreaga Republică Moldova?

Sorin Ioniță: „Sincer, nu mi-am pus această întrebare, că n-a fost când și nici nu prea știu ce tip de aranjamente au ei și n-am apucat să citesc știri. Ei nu sunt acoperiți tot în contractul acesta, ei ce, vor avea o livrare separată? De asta zic că tot acest aranjament incestuos între Chișinău și Tiraspol trebuie la un moment dat să se termine. Deci sunt o grămadă de lucruri făcute, însă lăsate în suspensie, aranjamente neclare, nu numai pe chestiuni energetice, unde, iată, te lovești de ele, adică atunci când spui că trebuie să tragi o linie clară la un moment dat, lumea în Moldova se supără, zice că nu, că vrem să-i..., că-s cetățenii noștri. Dar nu se poate așa. Deci nu poți continua așa, pentru că pe măsură ce Moldova se apropie de UE, iată, Pachetul energetic, el însuși, regulile europene te forțează să tragi o linie și să spui: „Măi, până aici se aplică, dincolo nu se mai aplică; ăstora le dăm, ălora nu le dăm”. Firmele de acolo nu vor mai intra în aranjamente comerciale de tip european, dacă nu respectă și ele niște reguli și asta înseamnă că, practic, îi gâtui economic. Dar trebuie pusă problema pe masă la un moment dat, adică nu poate fi cocoloșită la nesfârșit această imprecizie.”

Europa Liberă: Și e limpede că cea mai mare cantitate de gaze se folosește la Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova folosește energia electrică.

Sorin Ioniță: „De unde și problema cu datoria aceasta care trebuie auditată și, v-am spus, e partea care mie mi-e cea mai neclară din tot dosarul acesta, și înainte de episodul acesta, și acum ce s-a negociat anume despre această datorie, cum a apărut ea, cât e de mare, cum se poate împărți, mă rog, rezolva și ce facem de mâine înainte, că degeaba o audităm, dacă lăsăm treburile să meargă înainte ca și până acum.”

Europa Liberă: Deja s-a anunțat și o întrevedere între cei doi șefi ai diplomațiilor de la Moscova și Chișinău, Lavrov și Popescu. Credeți că se va reveni la acest subiect sau agenda ar putea să se focuseze pe alte probleme în cooperarea moldo-rusă?

Sorin Ioniță: „Nu știu dacă mai sunt alte probleme la fel de importante ca Transnistria, regimul trecerii peste acea frontieră nedeclarată, problema armelor, problema energiei – toate sunt în acest dosar, nu prea văd ce să fie mai important în dosarul Rusia-Moldova decât atâta. Și cred că ministrul Popescu totuși știe ce face, adică se va duce acolo și sunt convins că n-o să fie luat de fraier de cineva, pentru că are experiență totuși prin viața lui profesională, adică știe la ce să se aștepte de la ruși. Cred că totuși

Șansa cea mai bună a Moldovei e să nu facă foarte multă gălăgie în relația cu Rusia și să speculeze acele momente când Rusia are totuși interese sau griji, sau este prinsă mult mai tare în alte părți, unde miza pentru ei e mult mai mare, pentru că totuși Moldova nu e o mare miză pentru Rusia.

șansa cea mai bună a Moldovei e să nu facă foarte multă gălăgie în relația cu Rusia și să speculeze acele momente când Rusia are totuși interese sau griji, sau este prinsă mult mai tare în alte părți, unde miza pentru ei e mult mai mare, pentru că totuși Moldova nu e o mare miză pentru Rusia. Deci, Moldova să profite de acest statut, că nu e totuși alfa și omega la Moscova, că nu stau aceia, în fiecare noapte nu doarme Putin de ce o să facă Chișinăul și atunci să speculeze, încet, cu pași mici să meargă către Europa și un pic mai repede atunci când Rusia e prinsă în alte necazuri de-ale ei. Și are destule în agenda globală, au să apară crize, unde trebuie să-și rezolve o grămadă de lucruri, e implicată peste tot, în Orientul Mijlociu, în Africa. Deci prinzi acel moment când ei sunt ocupați în altă parte și mai bagi o chestie de-a ta, mai faci un pas. Cam așa, inclusiv înspre rezolvarea problemelor cu Transnistria, care trebuie arătat că acolo e un regim nesustenabil economic, adică ceea ce la ei pare că e OK, că înflorește comerțul cu Europa din combinatul de la Râbnița și din afacerile lui Sheriff, și din toate chestiile acestea, este, de fapt, un fake, pentru că ei manipulează prețuri, adică au niște chestii care, dacă ar fi analizate atent, n-ar rezista pe piața europeană la o analiză de concurență corectă și lucrurile acestea trebuie spuse la un moment dat, adică trebuie să jucăm și noi cu armele europene în acest joc, fără inflamări aiurea.”

Europa Liberă: Credeți că actorii occidentali vorbesc în dialogul cu Rusia despre soarta Republicii Moldova?

Sorin Ioniță: „În general, nu, pentru că nu aveau de ce, dar în această criză e clar că au vorbit, pentru că fără implicarea occidentalilor nu se rezolva. Probabil, nu știm, dar probabil e vorba de Berlin și sigur e vorba de Bruxelles. Și de asta spun, Moldova a ajuns iată în acea situație fericită că are uși deschise, are prieteni importanți, îi răspunde lumea la telefon în Vest și, practic, a avut susținere în această criză aproape ca o țară membră UE, deci nu e mare diferență. Dacă o țară membră UE ar fi fost prinsă în această criză a gazului, la fel s-ar fi manifestat sprijinul european. Și despre aceasta e vorba, deci este cea mai bună dovadă despre ce înseamnă apropierea de Europa. Comisia s-a purtat cu Chișinăul ca și când ar fi fost aproape membru. Iată, ajutor financiar, diplomație, sună la Moscova: „Lăsați-i în pace, jucați corect!” Despre asta este vorba.”

XS
SM
MD
LG