Linkuri accesibilitate

Noua tulpină a virusului COVID-19 și teoriile conspirației


Apariția unei noi mutații a virusului COVID19, mutație care generează îngrijorare este consecința directă a faptului că din variate motive, rămâne un număr mare de persoane, în special în țări sărace -- nevaccinate.

Noua tulpină a virusului COVID-19 și teoriile conspirației
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Țări dezvoltate au procente de vaccinare mult superioare celor cu venituri mici și chiar mijlocii. Dar motivul nu este doar faptul că țările bogate au luat partea leului din dozele de vaccin ci și dificultățile de administrare a procesului, în celelalte state. Cele mai multe țări se descurcă relativ bine, dar sunt și cazuri în care procesele interne rămân deficitare – fie absența seringilor în cantități suficiente, sau asigurarea condițiilor de transport și depozitare pentru dozele de Pfizer și Moderna, care au nevoie de temperaturi scăzute sau ezitările populației cu privire la vaccinuri sau insuficienta planificare logistică.

În țări cum sunt Republica Democratică Congo, unde doar 0.1% din populație a primit o primă doză de vaccin – toate problemele menționate rămân serioase impedimente. În multe locuri din Africa, pandemia COVID este doar una dintre nevoile urgente de imunizare și personalul medical este suprasolicitat. Zvonurile false că vaccinurile ar reduce fertilitatea sau că Occidentul dorește să depopuleze continentul circulă și au un impact. La starea generală de acum contribuie și faptul că la gestul Republicii Sud Africane de a da dovadă de transparență și competență în identificarea noii mutații, lumea dezvoltată pare să răspundă cu blocarea accesului sud-africanilor. În plus, de multe ori, țări occidentale trimit doze de vaccin pe cale să expire iar în locuri fără infrastructura necesară, acestea se pierd. Între 92 de țări cu venituri mici, sprijinite de planul COVAX, jumătate au folosit mai puțin de 75% dintre dozele primite. Programul COVAX cunoaște aceste realități și încearcă să aloce și pe baza capacității de procesare, ceea ce face ca țările respective să se vadă și mai marginalizate.

Practic niciuna dintre aceste țări nu va atinge până la sfârșitul anului nivelul de 40% vaccinați, multe neajungând nici măcar la 20%. Și cât timp asta rămâne situația, virusul are timpul și libertatea de a suferi noi mutații, care pun la grea încercare pe cei care încearcă să-l neutralizeze. Coronavirus este o problemă care poate fi rezolvată doar la nivel global. În 2022, experții spun că aprovizionarea va înceta să mai fie o problemă majoră, mentalitățile însă – dezinformarea, teoriile conspirației și manipularea politică - vor rămâne.

XS
SM
MD
LG