Judecătoria Bălți a anunțat că va examina vineri, cu mai puțin de două zile înainte de turul doi de scrutin pentru funcția de primar al municipiului, cererea Comisiei Electorale Centrale de a o exclude din competiție pe Marina Tauber.
Candidata Partidului Șor a câștigat primul tur cu aproape 50% din voturi și spune că cererea este o manevră în spatele căreia s-ar afla președinta Maia Sandu, acuzație rămasă deocamdată fără replică. CEC, reamintim, a ajuns aseară la concluzia că Tauber n-a declarat conform legii 34 de mii de lei folosiți pentru a-și hrăni activiștii electorali la Bălți, așa încât a depășit cu 9 500 de lei plafonul de cheltuieli. Concluzia se bazează pe o sesizare a Inspectoratului de Poliție Bălți și materiale de la SIS, dar și pe interogarea chiar în ședința CEC transmisă online a angajaților unei firmei care a livrat activiștilor alimentele la o tabără de odihnă din Bălți.
Cele două persoane audiate au părut să confirme existența faptului în sine - al prestării de servicii staff-ului electoral al candidatei Tauber - dar felul cum au fost ei interogați în ședința de miercuri a trezit mai degrabă critici de neprofesionalism pentru comisie, decât laude de perseverență într-un subiect atât de important ca cel al corectitudinii finanțării campaniilor.
Pavel Postică, unul dintre vice-președinții CEC, el și raportor pe subiectul respectiv al comisiei, a spus, motivând cererea, că sancțiunea proporțională unor încălcări ca cele comise de ea e anume retragerea din cursă: „…Ceea ce duce implicit la aplicarea prevederilor aferente înregistrării candidatului. Or, încălcarea principiilor de bază privind transparența finanțării campaniilor electorale și organizării întrunirilor electorale sunt contrare statului de drept…”
Într-o conferință de azi dimineață, Marina Tauber, pe de altă parte, a acuzat din nou comisia, dar mai ales pe Postică, de decizii politice, spunând că ia în calcul toate mijloacele de apărare, de la cele juridice la proteste: „Nu Postică, ci Maia Sandu a vorbit ieri de la tribuna CEC, ” a spus Tauber. „Noi nu vom ceda. Nici președintele, nici CEC-ul nu hotărăște cine trebuie să administreze localitățile”, a mai adăugat ea.
Excluderea recomandată de CEC justiției a trezit, pe de altă parte, reacții diametral opuse în tabăra opoziției și cea a puterii. În timp ce formațiunea PAS a luat partea CEC-ului, socialiștii o susțin pe Tauber, spunând că, chiar dacă le este oponentă politică, ilegalitatea ar fi prea mare, ca să n-o condamne, și prea asemănătoare cu cele din trecut comise de regimul Plahotniuc.
„Democrația nu este despre cum cineva fură mai mulți bani și îi direcționează pe ascuns spre politică,” a spus, pe de altă parte, un deputat din PAS, Dumitru Alaiba, iar Sergiu Litvinenco, șeful de la justiție din executiv, a luat și el apărarea CEC cu argumentul că, în condițiile în care a obținut probe ale ilegalităților, comisia ar fi fost de fapt obligată să ceară retragerea din cursă, dar că decizia în ultimă instanță va aparține justiției.
Prin recomandarea privind excluderea din cursă, Comisia și-a atras însă și critici din partea experților, obiecția unor observatori fiind că autoritatea electorală, chiar dacă face bine că descoperă nereguli ca cele imputate candidatei Tauber, riscă pe de altă parte să comită ea o ilegalitate, lezând dreptul la vot al cetățenilor, care s-ar putea trezi fără candidat chiar în ajun de competiție, după ce o dată, adică în primul tur, și-au exprimat deja opțiunea.
Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018
„Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, când CEC/justiția controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chișinău”, a spus într-un comentariu un analist, Dionis Cenușă, acesta făcând parte din categoria celor care cred că comisia a emis o decizie tardivă, ce putea fi admisă doar înaintea turului anterior de scrutin.
Cea mai mare incertitudine, totuși, ține de finalul scrutinului în general, acesta fiind pus sub un mare semn de întrebare, și dacă justiția nu va reuși să dea un verdict definitiv până în seara zilei de sâmbătă, dar și dacă chiar va reuși, dar decizia va fi s-o excludă pe Tauber. În prima situație, alegerile de primar de Bălți vor fi amenințate de nevalabilitate, mai ales în cazul unei decizii ulterioare a justiției care să dea peste cap participarea candidatei Tauber la turul final de duminică. În cea de-a doua situație, incertitudinea la fel este mare, pentru că nu e limpede cine va participa în locul Marinei Tauber, dat fiind faptul că înlocuirea ei cu al treilea clasat al primului tur se putea produce doar cu șapte zile înainte de alegeri, așa că toate termenele deja au expirat.